Hamilton pobedio u Sočiju, Mercedes osvojio titulu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Rusije u Sočiju i na 17 bodova uvećao prednost u generalnom plasmanu u odnosu na klupskog kolegu Nika Rozberga.

Hamilton je do devete pobede u sezoni, a četvrte uzastopne, došao za sat, 31 minut, 50 sekundi i 745 stotinki. To je njegova 31. pobeda u karijeri, čime se izjednačio sa legendarnim Najdželom Menselom po broju trijumfa.

Drugo mesto zauzeo je Niko Rozberg, sa 13,657 sekundi zaostatka za Hamiltonom. To je deveti put u sezoni da dva vozača Mercedesa osvoje prva dva mesta, pa je ta ekipa osvojila šampionat u konkurenciji konstruktora.

Treći kroz cilj prošao je vozač Vilijamsa Valteri Botas, a četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Meklarena Dženson Baton i Kevin Magnusen. Bodove su još osvojili Fernando Alonso iz Ferarija, vozači Red Bula Danijel Rikardo i Sebastijan Fetel, Kimi Raikonen iz Ferarija i Serhio Peres iz Fors Indije.

Tok trke: Rozberg je dobro startovao, obišao je Hamiltona i preuzeo vođstvo, ali je u taj duel ušao oštro i naglim kočenjem oštetio gume, pa je neplanirano morao da ode u boks. Na stazu se vratio kao pretposlednji. Hamilton je tada preuzeo vođstvo ispred Botasa, Batona, Alonsa, Magnusena i Fetela. Vozači Red Bula Fetel i Rikardo su u tim trenucima dobro vozili i popravili pozicije.

Britanac je sigurnom vožnjom uvećavao vođstvo, a njegov klupski kolega Rozberg je iz kruga u krug popravljao poziciju, pa je u 23. krugu pretekao Batona na sedmom mestu.

Hamilton je otišao u boks i na stazu se vratio kao prvoplasirani, a njegov klupski kolega je iz kruga u krug smanjivao zaostatak, pa je u 34. krugu sa druge pozicije smanjio zaostatak za Hamiltonom na 19,4 sekunde. Iza su ostali Botas, Baton i Magnusen.

Do kraja trke bilo je mirno na stazi u Olimpijskom parku, pa je Mercedes tri trke pre kraja osvojio svoju prvu titulu konstruktora sa 565 bodova. Red Bul je drugi sa 342 boda, a Vilijams je treći sa 216 bodova.

Hamilton je prvi u konkurenciji vozača sa 291 bodom, Rozberg ima 274 boda, Rikardo 199, Botas 145, a četvorostruki uzastopni svetski šampion Fetel zauzima peto mesto sa 143 boda.

Pehar pobedniku uručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naredna trka u šampionatu vozi se 2. novembra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

PODRŠKA ZA POVREĐENO VOZAČU

„Žil, svi te podržavamo!”

Uoči početka prve trke Formule jedan u Rusiji, svi vozači su se okupili na stazi, zajedno sa prvim čovekom Formule jedan Bernijem Eklstonom i predsednikom FIA Žanom Todom da daju podršku teško povređenom vozaču Marusije Žilu Bjankiju. Oni su se slikali ispod parole „Žil, svi te podržavamo”.

Bjanki je tokom prošlonedeljne trke u Japanu teško povredio glavu i posle operacije mozga njegovo stanje ocenjeno je kao stabilno ali kritično.