Hamilton: Ponosan sam na stvaranje istorije u Mercedesu

Vozač Mercedesa Luis Hamilton rekao je da je ponosan što je deo ekipe koja je donela šampionsku titulu Mercedesu, prvu u šampionatu Formule jedan.

– Ovo je istorija i ponosni smo što smo deo nje. Ovo je neverovatno, ovo je divan dan. Srećan sam što sam u Sočiju, imali smo još jednu sjajnu nedelju – rekao je Hamilton posle trke u Sočiju, preneli su britanski mediji.

Hamilton je danas pobedio u trci za Veliku nagradu Rusije i ostvario devetu pobedu u sezoni, a ukupno 31. u karijeri. Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg, iako je u prvom krugu napravio grešku, pa je u jednom trenutku bio pretposlednji.

Niko je obavio odličan posao, ekipa je obavila sjajan posao, osvojili smo titulu u šampionatu konstruktora i srećni smo – rekao je Hamilton.

Svetski šampion iz 2008. godine posle četvrte uzastopne pobede na prvom mestu u šampionatu ima 17 bodova više od Rozberga.

– Napravili smo odličnu strategiju, naš bolid je neverovatan. Deo mene je izuzetno razočaran pošto sam danas uprskao, ali srećan sam zbog ekipe, svi su zaslužili titulu. Osvojili smo najvažniju titulu u sezoni, srećan sam pa zbog toga mogu pomalo i da se smešim – rekao je Rozberg.

Treće mesto u Sočiju zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa.

– Srećan sam zbog nas, zbog tima, jer je neverovatno šta smo sve postigli od prošle godine. Bili smo najbolji posle pobedničkog dvojca, ali nažalost, Mercedes je brži od nas. Uradili smo najbolje što smo mogli i srećni smo osvojenim bodovima i plasmanom na podijum – rekao je Botas.

Visoki funkcioner Mercedesa Niiki Lauda rekao je da toj ekipi mnogo znači šampionska titula u Formuli jedan.

– Savladale su me emocije… Kada smo počeli, Ros Bron, Toto Volf i ja, bilo je teško. Svi smo srećni, ali moramo da se okrenemo narednoj trci. Slavićemo, ali moramo da idemo kući. Niko je obavio dobar posao, posle greške u prvom krugu – rekao je Lauda.

Hamilton i Rozberg su se trkali jedan protiv drugog, tako je uvek i nastaviće do kraja. Luis je na dobrom putu, ostvario je četiri uzastopne pobede i ako održi kontinuitet, biće u dobroj poziciji – dodao je Lauda.

Luis Hamilton je prvi u konkurenciji vozača sa 291 bodom, Niko Rozberg ima 274 boda, Danijel Rikardo 199, Valteri Botas 145, a četvorostruki uzastopni svetski šampion Sebastijan Fetel zauzima peto mesto sa 143 boda.

Naredna trka u šampionatu vozi se 2. novembra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.