‘Heleni’ su pali na teme, ‘Orlovi’ su u četvrtfinalu Mundobasketa! Srbija – Grčka 90:72

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva posle pobede nad selekcijom Grčke od 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17).

Kakva sjajna košarkaška predstava u rešiji naših igrača! Kada je to bilo ajpotrebnije, ”Orlovi” su zaigrali najbolje moguće i tako pobedili Grčku koja do sada nije imala poraz na Mundobasketu.

U prvom poluvremenu videli smo rovovsku bitku, a nijedan tim nije imao više od pet poena prednosti. Čini se da je ključa period bio kraj treće i početak poslednje četvrtine kada smo prvi put na meču stekli dvocifrenu prednost. Raduje što smo prikazali veliku zrelost u završnici meča, o čemu svedoči podatak da smo prednost samo povećavali.

Bogdanović je postigao 21 poen, Raduljica 16, Teodosić 13, Kalinić 12, a Krstić 10. U ekipi Grčke 14 poena postigao je Kalates, po 12 Zisis i Printezis.

”Orlovi” će u četvrtfinalu igrati protiv pobednika meča Brazil – Argentina.

Najava i tok meča:

Srpski selektor tvrdi da su Grci jedna od najdisciplinovanijih ekipa na prvenstvu, ističući da “Heleni” znaju kako se osvajaju titule, ali ujedno je Đorđević istakao i da je miran pred ovaj duel jer smatra da Srbija ima kvalitet da odgovori na igru protivnika.

– Oni imaju jednu hemiju koja se vidi na terenu i na nama je da to razbijemo. Mir u glavi, vatra u srcu, to je ono što nam treba. Ovo je za nas finale, najvažnija utakmica na šampionatu – istakao je Ðorđević.

U ostalim utakmicama za plasman u četvrtfinale sastaju se: Novi Zeland – Litvanija (16), Turska – Australija (20) i Brazila – Argentina (22).

Prva četvrtina – 23:20; Kalinić posterizovao Burusisa, dobra igra našeg tima

Đorđević se odlučio za petorku Teodosić, Bjelica, Marković, Kalinić i Raduljica, dok su Grci izašli u sa

Prvi napad na utakmici imala je naša selekcija, a početno vođstvo doneo nam je Kalinić. Mogli smo i do većeg vođstva da nismo izgubili loptu u kondtri ”dva na jedan”. Auuuu, kakvo zakucavanje Kalinića u lice grčkom košarkašu Burusisu, a potom je iskoristio i dodatno bacanje – 5:2.

Burusis je trojkom izjednačio, ali istom meron uzvratio je Teodosić – 8:5. Za Oorlove je iz reketa pogodio Raduljica, da bi Zizis bio precizan van 6,75 za novo poravnanje – 10:10. Sjajna deonica za Nikolu Kalinića i dalje traje, novi košarkaš Zvezde je trojkom došao do svog već osmog poena – 15:10.

Za sada srpski košarkaši prikazuju odličnu igru, i što je najvažnije – veoma su precizni. Poenima Bjelice, Jovića i Bogdanovića Srbija je povela 21:17. U igru je umesto Raduljice ušao i kapiten Krstić, a svoje prve poene na ovom meču postigao je sa slobodnih bacanja – 23:20.

Druga četvrtina – 23:22; Kalinić nastavio da lomi obruč ‘Helena’

Birčević je posle deset sekundi napravio faul, a Papanikolau je realizovao oba slobodna bacanja. Krstić je naredni napad veoma dobro odigrao leđima protiv Burusisa – 25:22. Idemo, Bogdane! Kakva trojka novog pleja Fenera sa osam metara pri samom kraju napada – 28:26.

Mladi košarkaš Grčke po imenu Antetokonmpo odlično je zakucao za svoj tim, a onda su Teodosić i Krstić vratili prednost za Orlove – 32:28. Nastavio je Bogdanovića da ”sipa’‘, novom trojkom je doneo ‘plus 5’ – 35:30. Vratili su se Grci u meč i ponovo su se izjednačili – 37:37. Bravo i za Teodosića, njegovim preciznim šutem van linije 6,75 Srbija je došla do 40:37.

Usledio je period smušenih napada sa obe strane i nekoliko izgubljenih lopti, a konfuziju je prekinuo Zizis trojkom u ranoj fazi napada – 41:42. Tu lošu seriju napada kod Orlova prekinuo je Raduljica – 43:42.

Pa, šta radi Nikola Kalinić! Novim monstruznim zakucavanjem na asistenciju Teodosića uz dodatno slobodno bacanje postavio je konačan rezultat prvog poluvremena – 46:42.

Treća četvrtina – 18:13; Odlična odbrana našeg tima dovela do dvocifrene prednosti

Printezis je bio prvi sa dvocifrenim učinkom nakon dva slobodna bacanja (46:44), ali je Bogdanović uzvratio istom merom. Antetokompo je pogodio za tri poena, a Grci su u narednom napadu ubacili još jednu trojku za izjednačenje – 50:50.

Bravo za Raduljicu! Srpski centar je pogodio uz dodatno bacanje, a potom je iz koraka pogodio i Bogdanović – 55:50. Imali su naši dva napada za +7, nisu ih realizovali, ali jesu malo kasnije kada je Bjelica pogodio sa poludistance za 59:52 pa je selektor Grčke tražio tajm-aut.

Srbija je bila blizu isteka napada, a onda je na scenu stupio Teo. Srpski plej je hrabro uzeo loptu, izdigao se za tri poena i bio fauliran u tom pokušaju. Sva tri puta je bio precizan i našem timu je doneo najveću prednost do sada – 62:53. Prvi put na meču smo imali i dvocifrenu prednost kada je dva bacanja pogodio Krstić – 64:53. Do kraja ove deonice Grci su postigli još jedan koš za 64:55, a to je moglo da se promeni kada je Krstić promašio čist zicer pod košem.

Četvrta četvrtina – 26:17; Čvrsta odbrana Srbiji donela četvrtfinale Mundobasketa

Poslednju deonicu meča poenima je otvorio Simonović. Ali Bogdanovićnastavlja da rešeta koš Helena! Bivši plej Partizana je sa devet metara pogodio dno mrežice za 71:60. Bogdanović je minut kasnije pogodio jedno slobodno bacanje za najveću razliku – 72:60. Svoju dominaciju pod košem iskoristio je Raduljica, a sa dva poena Bjelica je doneo maksimalnih 76:60.

Bjelica je pogodio oba penala, potom su Bogdanović i Teodosić nesrećno promašili otvorene trojke, ali naši su igrali izvrsnu odbranu i nisu posustajali – sjajan pas Teodosića za Raduljicu i koš, a posle nove trojke Bogdanovića Srbija je povela 83:63.

Usledila je rasprava između Burisisa i Bjelice kada je naš košarkaš zaista prejako faulirao grčkog centra. Obojica su dobili tehničke, a Heleni su smanjili – 83:66.

Do kraja meča srpski tim rutinski je priveo meč kraju za veliku pobedu od 90:72 i plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva.