Herojska pobeda ‘Orlića’ golom Kostića u 93. minutu, Srbija se plasirala na Evropsko prvenstvo

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije u neverovatno dramatičnoj završnici uspela je da pobedi selekciju Španije sa 2:1 (1:0) u drugoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo.

U prvoj utakmici u Jagodini nije bilo golova, kada su mladi fudbaleri Srbije tokom cele utakmice uspešno parirali dvostrukom uzastopnom evropskom prvaku.

„Orlići” su poveli u 31. minutu autogolom Gaje i taj rezultat je bio aktuelan do samog kraja utakmice.

Španija je izjednačila u drugom minutu sudijske nadoknade vremana preko Ramireza, ali je Kostić samo minut kasnije doneo trijumf Srbiji.

Izabranici selektora Radovana Ćurčića ostvarili su podvig, a do uspeha protiv aktuelnog evropskog prvaka došli su potpuno zasluženo. Igrali su hrabro, organizovano i veoma motivisano, pa su umeli da odole pritisku favorizovanog, veoma kvalitetnog rivala.

Granitna odbrana srpskog tima, na čelu sa golmanom Dmitrovićem, odradila je posao gotovo savršeno.

Orlići su u Kadizu biti oslabljeni neigranjem kapitena Marka Petkovića i Aleksandra Pantića, ali su na kraju ipak stigli do senzacionalne pobede. To je bio prvi poraz mlade selekcije Španije u poslednjih pet godina.

Orlići su plasmanom na Evropsko prvenstvo dobili priliku i da se plasiraju na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Najava i tok meča:

U prvom suretu koji je odigran u Jagodini ove dve reprezentacije odigrale su nerešeno bez golova.

Za Srbiju dobra vest jeste ta da Španija neće moći da računa na Moratu, napadača Juventusa.

Selektor ‘Orlića’ Radovan Ćurčić rekao je da je ponosan na svoj tim.

– Njihov odnos prema dresu je izuzetan. Znam da će ponovo učiniti sve da prevaziđu sebe. Drugačije se Španija ne može eliminisati. I tada je sve pod velikim upitnikom. Moramo da im pariramo na trkačkom planu, disciplina i odgovorna igra jesu prioriteti – rekao je selektor Ćurčić.

Baraž za Evropsko prvenstvo: Španija – Srbija 1:2 (0:1)

Stadion: „Ramon de Kadanca” u Kadizu. Gledalaca: oko 15.000. Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka). Strelci: Roberto u 92. minutu za Španiju, a Gaja a.g. u 31. i Kostić u 93. minutu za Srbiju

Španija: Arizabalaga, Mankiljo, Gomez, Muniesa, Gaja, Saul, Muniain, Roberto, Isko, Delofeu, El Hadadi.

Srbija: Dmitrović, Stojković, Petrović, Ćirković, Veljković, Kovačević, Radoja, Kostić, Čaušić, Srnić, Pešić.

 

Prvo poluvreme:

Već na startu prenosa bili smo u prilici da vidimo sramotno ponašanje domaćih navijača. Španci su prilikom intoniranja himni izviždali srpsku „Bože pravde” i žestoko se obrukali i pokazali fudbalsku nekulturu.

Uvodni minuti utakmice nisu doneli ozbiljnije prilike ni pred jednim, ni pred drugim golom, ali je evidentno da su obe selekcije ušle veoma borbeno i motivisano u ovaj duel.

Španci, međutim, polako pojačavaju pritisak i u 13. minutu su imali odličnu priliku za vođstvo. Isko je dobio loptu na desetak metara od našeg gola, iskosa sa leve strane. Gađao je pod prečku, ali je Dmitrović zakačio tu loptu i izbio je u korner.

Srbija je u 18. imala sjajnu priliku da iz kontre ugrozi gol domaćina. Bila je to situacija ”dva na jedan” na tridesetak metara od gola Španije, ali je Kostić loše primio loptu pa su Španci stigli da se vrate i zaustave ovaj napad naše selekcije.

GOOOOOL! Gaja je u 31. minutu zatresao svoju mrežu, iako je prvobitna informacija bila da je to uradio Nigez. Bila je to još jedna kontra našeg tima, ovoga puta preko Pešića, koji je sa leve strane uputio oštar centaršut u peterac, ali je Gaja ”uterao” loptu u sopstvenu mrežu – 0:1.

Do kraja poluvremena Španija je povratila inicijativu, ali nije bilo ozbiljnijih prilika.

Drugo poluvreme:

Poveo je Srnić kontru u 49. minutu po desnom krilu, ali se sve završilo nepreciznim šutem Kostića sa ivice kaznenog prostora.

Veliku šansu u 65. minutu propustila je Španija. Ramirez je prihvatio loptu na ivici šesnaesterca, jednim potezom se oslobodio Ćirkovića, usledio je udarac po zemlji, ali je lopta završila na levoj stativi Dmitrovićevog gola.

Naš selektor Radovan Ćurčić je u poslednjih dvadeset minuta ukazao priliku i Aleksandru Čavriću, koji je zamenio odličnog Aleksandra Pešića u napadu.

Nije Španija prestajala sa napadima ni u jednom trenutku, ali su se svi oni završavali uglavnom sigurnom intervencijom naše zadnje linije. ‘Furija’ pokušava uglavnom napadima preko levog boka, što su igrači iz zadnje linije našeg tima uspeli da reše.

U 89. minutu Kostić je bio sam pred defanzivnom linijom Španaca, šutirao je sa dvadesetak metara, ali je Arizabalaga reagovao bez problema.

Sudija je produžio meč za pet minuta.

GOOOOOL! Kakva šteta za reprezentaciju Srbije, Španija je izjednačila u 92. minutu. Roberto je sa ivice šesnaesterca poslao naizgled bezazlenu loptu ka našem golu. Nažalost, niko je nije dotakao i ona je nekako uspela da uđe u mrežu za 1:1.

GOOOOOL! Pa, tako je! Novi šok za navijače u kadizu! Pogodio je Kostić u 93. minutu. Čavrić se lavovski izborio za jednu loptu, uposlio je Kostića koji je konačno jednu kontru rešio na pravi način – 1:2.

Slavi Srbijo, ‘Orlići’ su se plasirali na Evropsko prvenstvo.