HEROJSKI PUT do finala Mundijalita: Svi golovi naših ‘Orlića’

Srbija u20
Beta

Sutra je dan „D”. Naše mlade „Orliće” očekuje najveći ispit. Fudbalska reprezentacija Srbije do 20 godina, u subotu rano ujutru (7:00) igra finalni meč Mundijalita na Novom Zelandu. Protivnik će biti selekcija Brazila. Naši momci su već osigurali srebro, ali još uvek imaju priliku da se na krov sveta popnu kao „zlatna generacija” koja je našu zemlju učinila ponosnom!

 

Srbija će sutra biti na nogama već od ranih jutarnih sati. Subota je dan za slavlje, koji god ishod bio u pitanju. Naši momci su ostavili srce na Novom Zelandu – zbog grba na dresu, zbog naroda koji je kilometrima daleko, zbog onih koji su bili na tribinama i sa ponosom mahali srpskim trobojkama, zbog svih generacija koje dolaze, koje odlaze….

I kao što pesma, namenjena našim herojima, kaže: Srbijo budi ponosna s njima! Za vas navijati prava je slast, bravo bre momci, svaka vam čast!”

Tokom Mundijalita bilo je trenutaka kada smo strepeli, gubili živce, grickali nokte, „žmureći” pratili penale, čekali poslednji zvižduk sudije koji bi označio kraj produžetaka… Ali, svaki sekund nerviranja bio je vredan, jer bi se na kraju pretvorio u veliko slavlje.

 

„Orlići” su takmičenje započeli porazom, koji ih je toliko ojačao, da nijedan naredni rival nije uspeo da slomi otpor naših hrabrih momaka.

 

Srbija je bila smeštena u grupi D sa Urgvajom, Malijem i Meksikom. Grupnu fazu je završila na prvom mestu tabele, sa samo jednim porazom.

 

Pogledajte kako je izgledao put „Orlića” do finala:

Grupna faza: Srbija – Urugvaj 0:1

(57′ Periro)

Na startu prvenstva „Orlići” su pružili dobru igru, ali su zabeležili poraz. Nekoliko sjajnih prilika fudbaleri Srbije nisu uspeli da realizuju. Jedini gol postigao je Periro, posle neuspelog pokušaja pravljenja ofsajd-zamke. 

Grupna faza: Srbija – Mali 2:0

(27′ Milinković Savić, 74′ Mandić)

A onda, usledio je trijumf koji je zakomplikovao situaciju u grupi. Pogocima Sergeja Milinković Savića iz slobodnog udarca u prvom, rezerviste Staniše Mandića u drugom poluvremenu, naši fudbaleri doneli su potpuni egal u grupi D pred poslednje kolo grupne faze.

Zahvaljujući tesnom trijumfu Meksika nad Urugvajem 2:1, sve četiri selekcije su imale po tri boda posle dva meča. Ključni meč Srbija je igrala protiv Meksikanaca….

Grupna faza: Srbija – Meksiko 2:0

(2′ Maksimović, 42′ Živković)

U ovom meču „Orlići” su pokazali ozbiljnu i zrelu igru, bili su čvrsti, disciplinovani i precizni tokom 90 minuta, a sve su rešili već do odlaska na odmor. Prvo poluvreme je i otvoreno i zatvoreno na savršen način – golom Nemanje Maksimovića iz peterca već u 2. minutu, a zatim briljantnim slobodnim udarcem Živkovića u 42. minutu za 2:0. Na taj način obezbeđen je plasman u osminu finala i susret sa Mađarskom.

Osmina finala: Srbija – Mađarska 2:1
(u regularnom vremenu – 1:1)

U Danidinu (Novi Zeland) savladana je Mađarska sa 2:1 (0:0) posle produžetaka, iako su dodatnih 30 minuta, naši fudbaleri, igrali sa igračem manje zbog isključenja Gajića. Srbija je gubila od 58. minuta, ali je Ivan Šaponjić izjednačio posle kornera u prvom minutu nadoknade vremena i obezbedio produžetak. Hrabri izabranici Veljka Paunovića došli su do trijumfa u 119. minutu kada je Talaber postigao autogol za veliko slavlje Srbije.

Četvrtfinale: Srbija – SAD 6:5

(u regularnom vremenu 0:0, u produžecima 0:0)

Drama, penali i sjajna Srbija u polufinalu! Srbija je tokom 120 minuta bila bolja ekipa, imala je daleko više prilika i pokušaja. Ipak, nije uspela da reši meč iz igre, pa su poslednjeg polufinalistu Svetskog prvenstva odlučili penali.

Rulet je kidao živce, Srbija je i pre pobedonosnog gola imala dve prilike u serijama da završi dramu, ali hrabrost golmana Rajkovića koji je šutirao u šestoj i solidan šut Veljkovića u osmoj nisu bili dovoljni. Ipak, Rajković je pokazao da ima čelične nerve nakon svog promašaja i zaustavio je penal u devetoj seriji (druga odbrana), da bi Maksimović konačno završio posao i poslao Srbiju gde joj je definitivno bilo mesto – u sasvim zasluženo polufinale.

Polufinale: Srbija – Mali 2:1
(u regularnom vremenu – 1:1)

Start „Orlića” bio je kao iz snova. Početnu dominaciju Srbija je materijalizovala već u 4. minutu kada je Živković hladnokrvnom egzekucijom obradovao milione Srba.

Nastavili su Paunovićevi momci sa odličnom partijom, ređale su se šanse za Mandića i Milinković Savića, ali nismo imali sreće da zatresemo mrežu. A onda, neočekivani pad u igri naše selekcije. To su Malijci iskoristili da najpre uspostave ravnotežu na terenu, a potom i da preuzmu inicijativu. U regularnom toku meča bilo je 1:1, a strelac odlučujućeg pogotka bio je Ivan Šaponjić koji je mrežu zatresao u 101. minutu.

I stigosmo mi do finala, gde nas čekaju Brazilci. Za ovaj duel ništa nije potrebno osim jedne rečenice:

Srećno momci, Srbija je uz vas!