Het-trik u finalnoj seriji, tripla kruna i prekid Partizanove dominacije!

Nikola Milutinov
Beta

Dugogodišnja dominacija u srpskoj košarci od strane crno-belog tima je prekinuta! Košarkaši Crvene zvezde večeras su, i u trećem meču plej-ofa Superlige Srbije, pobedili ekipu Partizana rezultatom 58:54 (18:17, 10:20, 18:7,12:10). Crveno-beli su na taj način savladali najvećeg rivala maksimalnim rezultatom od 3:0 u finalnoj seriji. Takođe, ekipa Dejana Radonjića je fantastičnu sezonu krunisala tripl krunom.

 

Imala je ekipa Duška Vujoševića šanse da produži ovu finalnu seriju, ali je Zvezda još jednom dokazala zašto je preuzela ulogu favorita uoči početka svakog večitog derbija.

Uvodnih deset minuta konstantno se igralo u egalu, a vođstvo se smenjivalo. Domaćin je uspeo da prvu četvrtinu završi sa minimalnom razlikom (18:17), a u nastavku su crno-beli bili bolji i do odlaska na odmor napravili lepu razliku (28:37). Zvezda je u tom delu imala velikih problema u napada.

Crveno-beli su odigrali sjajnu treću četvrtinu, koju su dobili sa 11 poena razlike (18:7) i na taj način se potpuno vratili u meč, ali i istopili Partizanovih „+9” sa poluvremena.

U istom ritmu je nastavljena i poslednja deonica. Domaćin nije dozvolio rivalu da ponovo uspostavi kontrolu u igri, prevashodno sjajnom odbranom, a na ruku košaršakima Zvezde su išle i greške protivnika, koji bio u problemu da realizuje napad.

TOK MEČA:

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 18:17

Prvi napad imao je domaćin, a Vilijams je već na početku poentirao za tri poena. Ubrzo je Mačvan izvesnom fintom i pogotkom u tablu uzvratio. Cirbes je rešio situaciju u reketu za vođstvo Zvezde od 5:2. A još jedan pogotak za Partizan iz reketa postigao je Božo Đumić. U nastavku, Lazić je promašio otvoren šut za tri poena. U narednom napadu, Đumić je promašio zicer, ali je Vilijams napravio faul – pomenuti centar je bio siguran sa linije penala za egal 5:5.

Novu prednost crveno-belima doneo je kapiten Luka Mitrović (7:5). Zatim, dva promašaja sa obe strane. Još jedno izjednačenje crno-belima donosi Andrić (7:7). On takođe dovodi svoj tim u vođstvo, vezavši četiri poena (7:9).

Lazić nije uspeo da pogodi tri otvorena šuta za tri poena. Ipak, Partizan nije iskoristio da poveća prednost. Andrić pravi faul nad Mitrovićem, koji je u slobodnim bacanjima oba puta bio prezican – 9:9. Potom razmena poena sa obe strane, a onda Tepić za novo vođstvo promašuje čist zicer, isto čini i Mitrović – 11:11. 

Fantastičan potez Branka Lazića koji je iz jednog koraka zakucao pored Pavlovića, to je bio jedan od najlepših poteza u finalnim serijama. Zaista spektakularno, pogodio je dodatno slobodno bacanje – 14:11. Možda se izmašio u trojkama (0/3), ali ovaj potez svakako je izvukao loš procenat šuta za tri poena. Sa druge strane, Tepić je iskoristio oba slobodna bacanja – 14:13. Zvezda ne koristi napada, a potom Mitrović pravi faul i Pavlović ima nova dva slobodna bacanja za Partizan – pogađa samo jedno 14:14.

Novi promašaji. Tepić dobro igra odbranu, ali Pavlović greši. Iz tri-četiri dobre odbrane ekipa Duška Vujoševića nije uspela da poentira, što Zvezda koristi i vraća prednost 16:14, preko Marjanovića. Prve poene na ovom meču postiže Nikola Milutinov za novi egal 16:16. Ali, Blažič opet vraća vođstvo 18:16. Ovakav tempo utakmice gledamo od početka prve četvrtine. Marinkoviću ‘jedan od dva’ u slobodnim bacanjima (18:17).

Zonskom odbranom Partizan čuva pola koša ‘minus’ razlike, Zvezdi minimalna prednost u prvoj deonici.

 

Druga četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 10:20

Druga deonica počinje promašajima, a potom zakucavanjem Milutinov dovodi svoju ekipu u novo, minimalno, vođstvo – 18:19. Prvu trojku za gostujuću ekipu postiže izuzetno angažovani Dragan Milosavljević – 18:22. Prve poene za Zvezdu u ovoj četvrtini postiže Marjanović (20:22). Zatim, Vilijams mašu put za tri poena, ali ofanzivni skok Zvezdinog centra za izjednačenje – 22:22. Dosta tvrda utakmica, Zvezda nema lak posao.

Ipak, ni jedni ni drugi ne mogu da se pohvale sa šutem iz igre u dosadašnjem toku meča. Dosta promašaja i grešaka, ali i dalje neizvesan duel.

Posle prvog tajm-auta u ovom delu, Partizan ponovo povećava prednost. Zvezda u seriji promašaja, a Milosavljević pravi poziciju Andriću, koji iz otvorenog šuta postiže tri poena, crno-beli tako prave najveću prednost u dosadašnjem toku meča „+6” – 23:29.

Crveno-beli u ovoj četvrtini imaju dosta problema u napadu. Posle pasa Tepića, Kalinić pravi odličnu blokadu nad Andrićem, ali sudije su rekle da je u pitanju silazna putanja, Partizanu se pripisuju novi poeni – 23:31. Zvezda sa druge strane nastavlja sa promašajima.

Seriju gostiju prekida kapiten Zvezde Luka Mitrović, koji donosi poene sa linije slobodnih bacanja – 25:31.

Usledio je period kada je ekipa Duška Vujoševića grešila i vezala nekoliko promašaja. I Milan Mačvan je napravio veoma loš faul, posle kojeg Dženkis smanjuje na 27:31. Ali, Mačvan potom dolazi do svog osmog poena, a onda Cirbes pravi faul. Zaista, čudnu utakmicu gledamo. 

Odlični Dragan Milosavljević sa distance vraća „+8”. Radonjić je na minut i po do odlaska na odmor zatražio tajm-aut. Saveti nisu pomogli, Milutinov pogađa od tablu za prvu dvocifrenu prednost – 27:37. Međutim, isti igrač potom pravi prvu ličnu grešku. Mitrović pogaša samo jedno – 28:37. Do kraja, rezultat se nije menjao. Gosti na odmor odlaze sa devet poena razlike.

Treća četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 18:7

Zvezda bolje otvara drzgo poluvreme. Uključujući i trojku Branka Lazića, pravi seriju od 5/0 – 33:37. Ovaj niz prekida Milutinov, posle sjajne timske kombinacije. Posle trojke Lazića na početku treće deonice, crveno-beli su vezali promašaje, a crno-beli su to iskoristili – 33:40.

Zvezda je pokušavala da se šutevima za tri poena potpuno rezultatski približi večitom rivalu, ali to joj nije pošlo za rukom. Mašilo se, Partizan je to koristio. Ipak, Mitrović prekida seriju protivnika i smanjuje na 35:42. Potom, Pavlović ne pogađa šut za tri poena, Zvezda ne koristi napad, Dženkis maši trojku, Milutinov uzvraća – 35:44.

Domaćin je ponovo ušao u seriju i smanjio na 39:44. Vilijams je pogodio i trojku, posle koje je Duško Vujošević zatražio tajm-aut – 42:44. Ipak, Partizan je nastavio seriju promašaja, a Zvezda dolazi do preokreta – 46:44.

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Partizan 12:10

Crveno-beli su u istom ritmu nastavili i u poslednjoj deonici. Posle trojke Dženkisa, Zvezda je imala i pet poena razlike – 53:48. Nervoza se uvukla u redove Partizana, igraču su dosta grešili.

Nije domaća ekipa dozvolila rivalu da ponovo uspostavi kontrolu u igri, prevashodno sjajnom igrom u odbrani, a na ruku su im išle i greške rivala, koji je ušao u probleme u realizaciji. Maksimalnu prednost svom timu na ovom meču doneo je Dženkins, pošto je realizovao dodatno slobodno bacanje posle uspešnog ulaza.

Nastavila je Zvezda da igra odbranu u istom maniru, ali nije uspela dodatno da materijalizuje to u fazi napada. Ipak, crno-beli i dalje nisu uspevali da pronađu rešenje u fazi napada, da bi posle dva vezana promašaja Mačvana sa penala i pogotka Cirbesa i zakucavanja Kalinića ekipa Dejana Radonjića imala osam poena prednosti – 56:48.

Na tri minuta do kraja Duško Vujošević zatražio je tajm-aut, a njegovi igrači vezali su pet poena i vratili neizvesnost u duel. Pavlović je pogodio trojku, a onda proigrao Milosavljevića ispod koša za samo tri poena minusa. Usledio je novi promašaj crveno-belih, ali su crno-beli na drugoj strani olako ‘prodali’ loptu.

Na ulasku u poslednji minut Andrić je promašio otvorenu trojku za izjednačenje, da bi na drugoj strani usledio promašaj Dženkinsa iz kornera. Dejan Radonjić nije dozvolio protivniku da uputi šut ka košu, napravio je faul, a Milosavljević postiže samo jedan poen sa linije.

Dešavanja uoči meča:

–  Nekoliko stotina navijača Crvene zvezde ostalo je večeras ispred hale Pionira iako imaju ulaznice za utakmicu finala srpskog šampionata protiv Partizana, pošto im policija nije dozvolila da uđu.

U dvorani su: Pero Antić, Kešelj, Ninković, Nikola Vučević, Nemanja Nedović, Tomašević, Rakočević, Zvezda Terzić…

Šta očekujete od večerašnjeg derbija?

Posted by Sport Dnevno.rs on Thursday, June 18, 2015

Navijači Crvene zvezde su, po njihovom standardnom receptu, vređali centra Partizana Milana Mačvana, koji je inače poznat po odličnim partijama koje pruža u duelima sa večitim rivalom.

Dangubić je tokom zagrevanja bio siguran sa distance: