HOĆE LI BITI SMENE NA TENISKOM VRHU? Zimonjić predviđa: “Siner je spreman za velika dela”

Nakon veličanstvene pobede Janika Sinera na Australian Openu, teniski svet, ne prestaje da se pita o novim naslednicima i smenama na vrhu. Postavlja se ključno pitanje - hoće li mladi Italijan uspeti da zasluženo zauzme poziciju prvog tenisera sveta, ili će Novak Đoković i dalje neustrašivo dominirati teniskom scenom?

Printscreen

O odgovorima na ova pitanja razgovaramo u emisiji ‘Kec na jedanaest’ na televiziji K1 sa našim proslavljenim teniserom, Nenadom Zimonjićem.

Ovo je samo jedan meč. To pokazuje koje je Nole uspehe postizao u kontinuitetu i koliko je to mnogo teško da i u momentima kada ti nije najbolje, bez obzira da li je u pitanju bolest ili neka povreda, da se ne osećaš super, on je uvek nalazio načina da dođe do pobede. Pojavio se Siner, koji je uspeo da iskoristi njegov pad, šta god da je bio razlog, zo najbolje Novak zna, ali činjenica da ga je pobedio u poslednja tri puta od četiri, govori o tome da je sazreo za velika dela. Meni je drago zbog Sinera, da je ostvario ovakav rezultat, jer sam nja od njega uvek pričao da je veliki talenat, radnik, čvrsto nogama na zemlji, a sada ima i sjajan tim zajedno sa Derenom Kegerom i Vanjocijem. Sa Sinerom sam imao priliku da treniram i igram, neka tri gema u Dubaiju – kaže Nenad Zimonjić i objašnjava situaciju da je svakom teniseru potrebna podrška stručnog tima:

– Svakome je pomoć potreba, tako i Novaku. Što je kvalitetniji stručni tim, to će biti lakše igračima da nađu rešenje. U finalu Australian opena, Sinerovom timu nije bilo lako, posle starta Medvedeva od 2:0 u setovima, jer je Italijan morao na terenu da preokrene rezultat tokom meča. Tu smo na delu videli njegov kvalitet i mentalnu stabilnost, ali i ono nešto što govori da je spreman za velika dela – kaže Zimonjić i naglašava da uprkos porazu od Sinera u polufinalu Australian opena, Novak će za njega i ove godine na Gren slemovima, ali i turnirima biti glavni favorit:

– Do sada su jedini teniseri koji su uspeli pobediti Novaka na Grend Slem turnirima Medvedev na US Openu, Alkaraz na Vimbldonu i Siner na Australian Openu. Za mene, Novak će i dalje biti neosporni favorit broj jedan na svim turnirima koje odluči da igra ove sezone. Ova nova situacija predstavljaće mu izazov i motivaciju, ali istovremeno će se suočiti s težim zadatkom jer ova trojica tenisera čvrsto veruju da imaju šanse da ga pobede na svim nadolazećim turnirima – ističe Nenad Zimonjić.

Nenad naglašava da i povratak Nadala, takođe može da predstavlja problemveliki izazov za Novaka.

– Ostaje nam da vidimo kako će se stvari odvijati sa Nadalom, jer ako uspe povratiti formu do Rolan Garosa, on će zajedno sa Medvedevim, Alkarazom, Sinerom i Đokovićem predstavljati najveće favorite. Za ljubitelje tenisa, predstojeći period će biti izuzetno uzbudljiv. Očigledno je da Alkaraz i Siner imaju kvalitetan tim iza sebe, ali isto tako su otvoreni za učenje i usavršavanje.

Nenad je otkrio dublje razloge poštovanja među teniserima.

– Poštovanje je element koji prepliće sve sfere našeg života, a ipak, svi mi nosimo svoje jedinstvene razlike. Lično, gajim duboko poštovanje prema svim sportistima, s obzirom na to koliko je izazovno održati se na vrhunskom nivou, posebno tokom dugog vremenskog perioda. Novak je izuzetan primer onoga što znači ostvariti konstantan uspeh. Kada lično doživite tu izuzetnu posvećenost i napor koji je potreban, automatski se rađa poštovanje prema postignućima svih drugih sportista koji dominiraju u svojim disciplinama. U tom univerzalnom razumevanju stvaralačkog truda, pronalazimo zajednički jezik i duboko cenimo uspehe kolega u sportu.

Zimonjić ističe i da je Medvedev najbolji igrač na betonu.

– Medvedev je nedvosmisleno demonstrirao svoj kvalitet, posebno kroz svoj nastup protiv Novaka na US Openu. U tim trenucima, pokazao je sposobnost da prilagodi svoj stil igre, ističući se agresivnim pristupom. Prvi put sam imao priliku Medvedeva da gledam u Dejvis Kupu protiv Novaka, gde je u prvom setu pokazao izuzetnu dominaciju nad njim, iako je na kraju bio ograničen fizički. Ovog puta, vidimo sličnu dinamiku, s obzirom na njegove brojne mečeve u pet setova, što mu nije dozvolilo da održi agresivan pristup tokom celog meča. Bez obzira na nekoliko poraza u finalima od vrhunskih igrača poput Nadala, Đokovića i sada Sinera, očigledno je da Medvedev spada u red najboljih igrača na betonu.

Na pitanje, da li će Siner doživeti pad kao što je to slučaj sa Alkarazom, Zimonjić kaže:

– Slava i popularnost često nose veliki teret, posebno kada postanete superstar, a ista sudbina očekuje i Siner. Ipak, lično smatram da Italijan deluje zrelije u odnosu na Alkaraza i očekujem da će se on nositi s tim pritiskom mnogo bolje. Ipak, vreme će nam pokazati kako će se stvari razvijati – zaključio je Nenad Zimonjić u nedavnoj emisiji “Kec na jedanaest” na televiziji K1.