Hoće li mu ovo trajno uništiti karijeru: Sada i Novak Đoković na udaru zbog Troickog

ITF saopštio je da Novaku Đokoviću ne preti kazna zbog održavanja kontakata sa Viktorom Troickim, koji je suspendovan zbog kršenja antidoping pravila.

Posle serije oprečnih informacija, stiglo je i pojašnjenje iz ITF. Dane za nama obeležile su vesti da će Internacionalna teniska federacija (ITF), odnosno Svetska anti-doping agencija (WADA), od 2015. godine promeniti pravila zbog toga što su se družili naši teniseri Novak Đoković i Viktor Troicki, u periodu dok je Troicki bio suspendovan. ITF se, putem Teniskog saveza Srbije, oglasio saopštenjem u kojem se ova konsktrukcija poriče, odnosno pojašnjava šta će od naredne godine biti zabranjeno igračima koji su pod suspenzijom zbog korišćenja dopinga, odnosno kršenja pravila doping kontrole, što je zapravo Viktorov slučaj. Sudeći prema saopštenju, suspendovani igrač neće imati zabranu da se druži i putuje sa drugim igračima, pa čak i prisustvuje njihovim profesionalnim aktivnostima, ali će biti zabranjeno korišćenje igračevog profesionalnog tima, lekara, fizioterapeuta, trenera, kondicionih trenera, itd. Drugim rečima, suspendovani igrač neće moći da se priprema za period posle isteka kazne uporedo sa igračem koji nije pod kaznom. U tom smislu, ITF i WADA zaista jesu odlučili da promene svoje propise, nakon što je Đoković drugarski pozvao Troickog da putuje s njim i trenira, kako bi održao formu do isteka suspenzije.

– ITF potvrđuje da Novak Đoković neće biti upozoren, niti snositi bilo kakvu kaznu zbog udruživanja sa Viktorom Troickim, kao suspendovanim igračem u teniskom anti-doping programu. Ne postoji pravilo u sklopu programa koje zabranjuje igračima da se druže sa suspendovanim igračem – navodi se u kratkom saopštenju, ali i naglašava:

„Od 2015. godine, postojaće novo pravilo pod okriljem WADA koje će braniti igraču udruživanje sa stručnim timom drugog igrača, dok traje suspenzija. Molimo vas da primetite da se to odnosi isključivo na stručni štab, ne i na igrače, tako da će igrači moći da provode vreme zajedno i ako je jedan pod suspenzijom”.