Hoće li Rusiju izbaciti sa Mondijala?

Ukrajina, ali i EU traže i sportske sankcije za Rusiju zbog situacije na Krimu, pa neki veruju da bi mogla da se ponovi situacija iz 1992. kada je Jugoslavija izbačena sa takmičenja.

Ako se prisetimo 1992. reprezentacija Jugoslavije je sprečena da igra na EP u Švedskoj zbog sankcija, umesto nas otišli su Danci i osvojili titulu.

Sada Ukrajina, ali i pojedine zemlje EU traže da zbog situacije na Krimu, odnosno “agresije” kako Zapad naziva ono što se dešava u Ukrajini, Rusiji budu uvedene sankcije.

To bi značilo da Rusija bude izbačena sa Mondijala u Brazilu, što je i zahtevao ukrajinski ambasador pri EU.

Od toga jasno nema ništa u SB, pošto Rusija drži pravo veta i sprečiće bilo kakvu rezoluciju uperenu protiv svojih interesa. Podsetimo, Jugoslaviji su sankcije uvele baš UN, odnosno Savet Bezbednosti.

Ali, Kijev ide na drugu varijantu, peticiju protiv Rusa na Mondijalu, koju bi potpisale zemlje učesnice, pre svega iz Evrope. Čak ni takav rasplet u koji ne treba verovati ne bi imao nikakav pravni efekat. Jasno da bi i FIFA bila u velikom problemu, istočni lobi je jak u svetskoj fudbalskoj organizaciji, podsetimo da su Rusi domaćin narednog Mondijala 2018.

Ipak, biće zanimljivo videti mogu li na sportskom planu zemlje EU da proguraju takvu inicijativu, pre svega u UEFA, mada je i to malo verovatno, pošto je Platini u izboru za predsednika upravo računao na podršku zemalja okupljenih oko Rusije.

Među takvima je, kako su tvrdili izvori u FSS na prethodnom glasanju, i Srbija, odnosno naš fudbalski savez.