I DALJE DRŽI NEGATIVNI REKORD! Ova reprezentacija je doživela NAJUBEDLJIVIJI PORAZ na Evropskom prvenstvu

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije ispisala je istoriju Evropskog prvenstva.

Pixabay

Do sada su na Evropskom fudbalskom prvenstvu učestovale 32 reprezentacije, a najubedljiviju pobedu upisala je Holandija protiv Jugoslavije 2000. godine.

Holandija je tada u četvrfinalu Evropskog prvenstva, u Roterdamu, slavila protiv Jugoslavije sa ubedljivih 6:1. Tri  gola za Holandiju postigao je Patrik Klajvert, u 24, 38. i 54. minutu, dva puta se u strelce upisao Mark Overmars, u 78. i 90. minutu, dok je Dejan Govedarica pogodio sopstvenu mrežu u 51. minutu.

Jedini gol za Jugoslaviju postigao je Savo Milošević u 90. minutu.

Pored ove ubedljive pobede Holanđana, još tri puta je bilo 5:0 na šampionatima Evrope. Danska je sa 5:0 pobedila Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu 1984. godine, u grupnoj fazi, a istog dana istim rezultatom je Francuska slavila protiv Belgije. Ubedljivu pobedu od 5:0 upisala je i Švedska protiv Bugarske u grupnoj fazi EP 2004. godine.

Najubedljiviju pobedu u finalima upisala je Španija kada je 2012. godine slavila protiv Italije sa 4:0. Golove za Španiju tada su postigli David Silva, Đordi Alba, Fernando Tores i Huan Mata.

Najviše golova na jednoj utakmici postignuto je na EP 1960. godine kada je Francuska pobedila Jugoslaviju sa 5:4.

Rezultat 3:3 je bio remi sa najviše golova na dosadašnjim šampionatima Evrope, a to se dogodilo tri puta. Prvi put na meču Rusije i Češke 1996, potom na utakmici Jugoslavije i Slovenije 2000. i na kraju u duelu Mađarske i Portugalije 2016. godine.