I DALJE INTRIGIRA: Je li ovo konačan odgovor na pitanje zašto je Đoković ZAISTA deportovan iz Australije?

Abul Rizvi australijski stručnjak za imigraciona pitanja detaljno je analizirao slučaj deportacije Novaka Đokovića iz Australije.

Foto: screenshot/youtube.com/BBC Now

Rizvi je skoro sve decenije bio zadužen za ova pitanja i imao funkciju zamenika sekretara Odeljenja za imigraciju, u januaru je kritikovao tamošnje vlasti zbog postupanja prema srpskom teniseru.

On je u svom tekstu postavio dva pitanja koja zahtevaju odgovor.

– Zašto Đoković nije stavljen na listu za uzbunu (MAL) i zašto mu nije odmah odbijena viza od samog početka s obzirom na njegove javne izjave protiv vakcinacije?

– Zašto su ostali teniseri i zvaničnici bili u potpuno istoj situaciji kao i Đoković, omogućeno im je da dođu, pre nego što je Đokoviću ukinuta viza 6. i 7. januara?

Unutrašnji poslovi Australije ni u jednom trenutku nisu stavili Đokovića u MAL, kako bi omogućili ministru i visokim zvaničnicima u Kanberi da budu upoznati sa njegovim zahtevom za vizu.

Sekretar Peculo dao je Senatu veoma pogrešan razlog za ovaj previd.

Rekao je da “to ne bi napravilo nikakvu materijalnu razliku, utoliko što – da je to bio kriterijum ili element donošenja odluka koji bi potencijalno sprečio davanje vize, onda bi službenik dao težinu tim… razmatranjima… Nije relevantno za davanje vize 408 da bi se ta pitanja uzela u obzir.”

Ovaj odgovor je problematičan na više načina smatra Rizvi

Prvo, visoki zvaničnici u Kanberi imali su odgovornost da upozore ministra na tako kontroverznu molbu za vizu čak i ako je trebalo da bude odobrena. Peculo bi znao da je stavljanje Đokovića na MAL najbolji način da se to omogući.

Drugo, zdravstveni zahtev u Zakonu o migracijama daje donosiocima odluka o vizama veoma široko diskreciono pravo da odbiju vizu iz razloga javnog zdravlja, posebno usred proglašene globalne pandemije.

Treće, ako Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravni savet da zdravstveni zahtev ne predstavlja osnovu za odbijanje vize nekome ko nije u potpunosti vakcinisan (savet za koji sumnjam da postoji), zašto nije preduzeo korake da to ispravi? Na kraju krajeva, svet već mesecima zna da će potpuna vakcinacija biti ključna za olakšavanje međunarodnih putovanja.

Četvrto, Peculo tvrdi da je aviokompanija mogla da dobije savet u realnom vremenu da ne dozvoli Đokoviću da se ukrca na avion za Australiju, da je postojala nova digitalna deklaracija putnika. Ali to je upravo ono što MAL već radi i radi decenijama.

Upozorava osoblje avio-kompanije da uputi svakoga ko je na MAL listi, da obavesti putnika o tome. Obaveštavaju se relevantni zvaničnici i sprečava se osoba da se ukrca.

Odgovori koji su Peculo i njegovo osoblje dali Senatu samo pojačavaju debakl koji je bio slučaj Đokovića, zaključio je Rizvi u svom tekstu.