Igrao fudbal, pa rukomet, a važi za jednog od najboljih ex-YU košarkaša: DANAS JE ROĐENDAN ČUVENOM PRAJI!

Dražen Dalipagić Praja
Printscreen

Dražen Dalipagić Praja danas puni 65 godina!

 

Bivši srpski i jugoslovenski košarkaš Dražen Dalipagić Praja rođen je u Mostaru i, kao i svi klinci, počeo je sa fudbalom u mostarskom Veležu. Igrao je centarhalfa i tu je i dobio nadimak koji ga prati decenijama. Praja je iz fudbala otišao u rukomet, a tek sa osamnaest godina počeo je da trenira košarku u mostarskoj Lokomotivi. I tako je počela priča o jednom od najboljih košarkaša kog Balkan ima.

Ovaj kultni igrač evropske košarke tek dve godine pošto je počeo da trenira, stigao je u Partizan gde je odigrao čak deset sezona. On je i dan danas, posle više od 30 godina, ostao najbolji strelac u istoriji crno-belih, sa odigranih 305 utakmica i postignutih 8.278 poena – uz prosečno 33,7 poena po meču.

Igrao je u Realu, Udinama, Veneciji (protiv Virtus Bolonje postigao rekordnih 70 poena!), Veroni, a igračku karijeru je završio u dresu Crvene zvezde.

 Tajna Prajinog uspeha – pucaj, skoči!

On je pucao i skakao, pucao i skakao, ta dva elementa uvela su ga u legendu – pa i u evropsku košarkašku Kuću slavnih, zajedno sa Žeravicom i Borisavom Stankovićem.

Saigrači su svedočili da je često, nakon odrađenog treninga, znao da ostane u sali i da ispuca svojih 500 šuteva.

Sa reprezentacijom Jugoslavije ima tri olimpijske medalje – srebro u Montrealu (1976), zlato u Moskvi (1980) i bronzu u Los Anđelesu (1984), gde je nosio i zastavu SFRJ. Na Svetskom prvenstvu u Manili 1978. godine Jugoslavija je bila prva, a Dalipagić je proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

Godine 1977. Dalipagić je poneo titulu najboljeg košarkaša Evrope, a 1978. bio je najbolji jugoslovenski sportista.

 

 

Praja je pobedio i Džordana

Oženjen je ekonomistom Sonjom Požeg, bivšom teniserkom. Ima dvoje dece, ćerku Sanju i sina Davorina koji je košarkaš i koji je igrao za Partizan, Atlas i Astra Banku.

Tako je u bogatoj karijeri uspeo da “razvali” i čoveka koga ceo svet smatra majstorom košarke – Majkla Džordana. Praja ga je zasenio davne 1981. godine, na utakmici Severne Karoline i SFRJ. Zaustavio se na 41 poenu, dok je Džordan zabio 23 koša.

Danas je snaga ubila košarku. Siguran sam da bi i u današnjoj košarci šuteri kao što su bili Kićanović, prerano preminuli Delibašić, Šolman ili ja postizali po 30-ak koševa. Pa neka se igra granitna odbrana, neka se šuterima ‘ne da da dišu’. Danas šuteri ostaju sami na šutu i promašuju. A mi smo promašivali vrlo retko. Zato što smo trenirali šut do besvesti. Tako se danas više ne trenira. To dobro znam… – poznata je Dalipagićeva izjava od pre nekoliko godina.

 

Kako je nastala kultna reklama za pivo

U jednoj reklami za pivo, Praja i njegov mlađi kolega Vlade Divac ubacuju kikiriki u praznu limenku piva. Nakon što Vlade izgubi, Dalipagić mu kaže: “Mali, idi po pivo”.

Reklama je zapravo omaž čuvenom polufinalu Svetskog prvenstva u Španiji 1986. godine, kada je Jugoslavija igrala protiv SSSR-a. 

Pošto su se Sovjeti vratili u utakmicu posle dve Divčeve greške, a kasnije i pobedili u produžecima, Praja je prišao utučenom Divcu i rekao:

Mali, nema veze… sledeći put su tvoji…