Imena od kojih ćete se naježiti: Najbolji strelci u istoriji NBA plej-ofa, trojica i dalje igraju (FOTO+VIDEO)

Ovosezonski plej-of NBA lige ušao je u samu završnicu, a u toku su finalne serije u obe konferencije. Najjača košarkaška liga na svetu decenijama ne gubi na popularnosti, ali kada se osvrnemo na igrače koji su u penziji, ne možemo da ih ne doživimo sa velikim poštovanjem.

 

Na listi deset najefikasnijih košarkaša samo jedan nije premašio cifru od četiri hiljade koševa, a u pitanju je legendarni Leri Bird.

Od igrača koji i danas nastupaju, njih trojica su pronašla svoje mesto među besmrtnicima, a bez premca i na vrhu naše liste je Majkl Džordan.

Plej-of 2015: Golden Stejt siguran protiv Hjustona, brejk Klivlenda

Voriorsi posle dve utakmice finalne serije Zapadne konferencije vode protiv Rokitsa sa 2-0. Golden Stejt je u prvoj utakmici nadoknadio 16 poena deficita i potom zasluženo slavio, a u drugom smo videli „revolveraški obračun” Stefona Karija i Džejmsa Hardena koji je opet pripao najkorisnijem igraču regularnog dela.

Na Istoku, Kavalirsi su pobedili Atlanta Houkse u prvoj utakmici na gostovanju, a Kavalirse su do tog trijumfa predvodili Lebron Džejms sa 31 poenom, osam skokova i šest asistencija i Džej Ar Smit sa 28 poena, od kojih osam “trojki” iz 12 pokušaja.

10. Leri Bird

Desetoplasirani na našoj listi najboljih strelaca u plej-ofu NBA lige svih vremena nalazi se član košarkaške „Kuće slavnih”. Bird je bio deo ekipe i onog čuvenog „Drim tima” sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, po mnogima najbolji tim u istoriji igre pod obručima.

Ova legenda je tri puta u nizu osvajala priznanje za najkorisnijeg igrača lige, a sa Bostonom je igrao 12. puta u plej-of rundi. Tri puta je Seltiksima doneo šampionski prsten postigavši ukupno 3,897 poena, što je 23,8 u proseku po utakmici.

Najblistavija sezona bila mu je 1983/84 kada su u pohodu ka peharu u finalu savladani Lejkersi, a Bird proglašen za MVP igrača serije. U tom plej-ofu postigao je 632 poena sa prosekom od 27,5 po utakmici.

 

9. Džeri Vest

U karijeri je nastupao za samo jedan tim – Los Anđeles Lejkerse (od 1960. do 1974.). Jedan od najboljih igrača svih vremena imao je tu nesreću da nastupa za vreme strahovlade Boston Seltiksa – Lejkersi i Džeri Vest gubili od Bostona u finalima i 1963, 1965, 1966, 1968. i 1969. godine. 

U trinaest nastupa u plej-ofu jednom je uspeo da osvoji šampionat, postigao je 4,457 poena, a prosek od 29,1 po utakmici je treći najbolji svih vremena. Vest je inače košarkaš čija silueta je na legendardnom znaku NBA lige. 

 

8. Džulijus Irving 

Od srednjoškolskog drugara dobio je nadimak Doktor Džej i to ga je pratilo do kraja karijere u kojoj je u 16 plej-of nastupa upisao 4,580 poena. Pre nego što je (kao takva) osnovana NBA liga, igrao je pet sezona za Virdžiniju i Njujork.

U preostalih jedanaest sezona nosio je dres Filadelfije. Tri puta je osvajao najbolje košarkaško takmičenje na svetu – dvaput sa Njujorkom i jednom sa „seventisiksersima”, a u dva navrata je bio najkorisniji igrač šampionata. 

 

7. Lebron Džejms

„Kralj” Džejms trenutno igra svoju desetu plej-of rundu, usput osvojivši dva šampionska prstena – oba sa Majamijem (2012. i 2013.). Iako još nastupa, smatra se za jednog od najboljih košarkaša u istoriji, a njegove napadačke sposobnosti porede se sa Džordanovim.

Postigao je, za sada, 4,715 poena sa prosekom od 27,9 po utakmici, što ga stavlja na sedmo mesto najboljih strelaca u istoriji plej-ofa.

 

6. Karl Meloun

Popularni „Poštar” je gotovo celu igračku karijeru (od 1985. do. 2004.) proveo u Juta Džezu, izuzev njegove poslednje sezone kada je bio član Lejkersa.

Nestvarno zvuči podatak da je u karijeri u svakoj sezoni igrao plej-of, a postigao je 4,751 poen. Uprkos tome, nikada nije osvojio šampionski prsten i verovatno je najbolji košarkaš svih vremena kome to nije pošlo za rukom.

Najuspešnija plej-of sezona bila mu je 1997/98. kada je Juta u velikom finalu poražena od neprikosnovenih Džordanovih Bulsa. Tada je postizao 26,3 poena po meču, dok mu je u karijeri taj skor nešto skromniji – 24,7.

5. Tim Dankan

Dankan je drugi od trojice aktivnih košarkaša na listi od deset najboljih strelaca u plej-ofu. Od 18 sezona u NBA ligi, samo jednom nije nastupio u doigravanju kao član San Antonio Sparsa.

Do sada je postigao 5,113 koševa u ovom delu takmičenja, a prvak Sjedinjenih Američkih Država bio je četiri puta uz tri priznanja za najkorisnijeg igrača finala. U karijeri mu je prosek 21,3 poena po utakmici.

 

4. Šakil O’Nil

U najjačoj ligi na svetu popularni Šek je igrao dvadeset sezona, od kojih se 17 puta domogao plej-of runde: sa Lejkersima u osam navrata, po triput sa Majamijem i Orlandom, a jednom sa Klivlendom, Finiksom i Bostonom.

Na tih 17. učešća postigao je 5,250 poena, a njegove fenomenalne partije donele su mu tri MVP nagrade. Sa Lejskersima je osvojio tri titule u nizu, a ukupno ima četiri šampionska trofeja.

Sezona 1999/00. bila je njegova najbolja pošto je u plej-ofu imao učinak od 707 poena, što je četvrti najefikasniji skor u istoriji lige. Prosek po utakmici u doigravanju mu iznosi 24,3 poena.

3. Kobi Brajant

Brajant, ili popularna „Crna mamba”, 17 puta od 19 sezona je nastupao u plej-ofu. Naravno, sve vreme je bio član Los Anđeles Lejkersa. Postigao je 5,640 poena na 220 utakmica, što daje prosek od 25,6 po utakmici. Osvojio je pet šampionata, a u dva navrata se okitio titulom najkorisnijeg igrača (2009. i 2010.).

Tokom karijere najuspešniju plej-of utakmicu odigrao je 4. maja 2006. godine kada je postigao 50 poena u porazu u šestoj utakmici finalne serije Zapada od San Antonija.

 

2. Karim Abdul-Džabar

Sa Milvokijem i Los Anđelesom najbolji strelac u istoriji NBA lige igrao je 17 plej-of rundi, od ukupno 20 sezona koliko je nastupao. Osvojio je šest šampionskih trofeja, dvaput je bio MVP. Ukupno je postigao 5,762 poena u plej-ofu, što ga stavlja na drugo mesto.

Godine 1974. godine je na 16 utakmica postigao 515 poena, što čini prosek od neverovatnih 32,1 poena po utakmici. Kada je celokupna karijera u pitanju, beležio je 24,3 poena po meču.

1. Majkl Džordan

„Njegovo leteće visočanstvo” se zaslužno našlo na čelu prestižne liste najboljih strelaca svih vremena kada je plej-of NBA lige u pitanju. Od 1985. do 2003. Džordan je igrao 15 sezona, a pauzirao je u dva navrata: kada se posvetio bejzbolu i kada je privremeno ”okačio patike o klin”.

Do plej-ofa se domogao u trinaest navrata, a svih šest titula pratila su i priznanja za najkorisnijeg igrača lige.

 

Bio je mašina za koševe, osam puta bio je naefikasniji u doigravanju, dok je tokom karijere postigao neverovatnih 5,987 koševa u plej-ofu.

U sezoni 1991/92 postavio je rekord kada je na 22 utakmice postigao 759 koševa, što je u proseku čak 34,5 poena po utakmici.

U prilog njegovoj dominaciji govori činjenica da je 50 i više poena postigao na čak osam utakmica kada su u pitanju nastupi u plej-ofu. Poređenja radi, Brajantu i Melounu je to pošlo tek po jednom za rukom, dok Lebron Džejms nikada nije uspeo da uradi tako nešto.

A, kako je „Leteći Majk” svojevremeno prašio, pogledajte u videu ispod: