NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: FIFA pripremila oštre kazne reprezentacijama Hrvatske i Kosova

FIFA
fifa.com

Navijači Hrvatske i reprezentacije takozvane "Republike Kosovo" na nedavno odigranoj utakmici u Albaniji zajedno širili mržnju prema Srbima, a sada će biti kažnjeni.

 

Pitanje je samo da li će FIFA ovaj put biti rigorozna ili ponovo blaga, kao u nekim ranijim slučajima prilikom fašističkih i šovinističkih ispada neonacista i huligana. Hrvatima su se sada pridružili Albanci, navijači selekcije takozvane “Republike Kosovo”.

Kosovo je ove godine na nelegalan način primljeno u porodicu Svetske fudbalske federacije (FIFA) i kvalifikacije za Mundijal u Rusiji su prve u istoriji fudbalskog saveza samoproglašene države.

Kosovo je nedavno na stadionu “Lolo Borići” u Skadru ugostilo Hrvatsku (0:6) i to je bio povod da navijači dva tima šire mržnju prema Srbima. Njima nije bilo dovoljno što su ulice ovog albanskog grada na dan utakmice odzvanjale zajedničkim pesmama mržnje prema Srbima, već su i na stadionu u transu uzvikivali “Ubij Srbina”.

Tim povodom FIFA je u utorak pokrenula istragu, ali se još uvek ne zna kada će doneti odluku.

Za Hrvate kazna neće biti ništa novo, jer su “kockasti” navikli da utakmice kvalifikacija igraju pred praznim tribinama, ali i na visoke novčane isplate za UEFA i FIFA. Očigledno da dosadašnje sankcije nisu dale nikakav rezultat i da huligani ne mare mnogo za njih, dok je HNS nemoćan da reši veliki problem.

Hrvatska je zbog ranijih incidenata već kažnjena u aktuelnim kvalifikacijama sa dve utakmice pred praznim tribinama.

Samozvano Kosovo će se u debitantskim kvalifikacijama suočiti i sa prvom kaznom, ne može se reći neočekivano, naprotiv. Kosovski stadioni nemaju uslove, pa reprezentacija utakmice kao domaćin igra u Albaniji. Zanimljivo, Ukrajina je Kosovo ugostila u Poljskoj, jer vlada ove države ne priznaje nelaglano otcepljenje od Srbije.