ISTORIJSKI TRENUTAK: Istrčao maraton za manje od dva sata, ali ništa od svetskog rekorda

Kenijski atletičar Eliud Kipčoge postao je danas prvi sportista koji je istrčao maraton za manje od dva sata, ali se to neće računati kao svetski rekord.

Beta/AP

Olimpijski šampion i svetski rekorder je maraton u Beču, koji je organizovan pod nazivom “Ineos 1:59 challenge”, istrčao za sat, 59 minuta i 40 sekundi, ali taj rezultat neće biti priznat kao svetski rekord pošto trka u Beču nije bila otvorenog tipa.

Kipčoge je tokom trke imao podršku 36 “pejsmejkera” koji su mu pomagali da održi tempo i to je jedan od razloga zbog kojeg Međunarodna atletska federacija neće priznati rekord.

On je trčao iza automobila što takodje nije dozvoljeno pravilima IAAF.

Trčeći prosečnim tempom od 2,50 minuta po kilometru, Kipčoge je već na polovini trke bio 11 sekundi ispred planiranog vremena.

Svesni da će ispisati istoriju, na oko 500 metara pre cilja, Kipčogea su napustili “pejsmejkeri” kako bi sam prošao kroz cilj.

– Ovo pokazuje da ljudsko telo ne poznaje granice. Sada sam to ja uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti posle mene – rekao je Kipčoge.

Današnji maraton u Beču bio je njegov drugi pokušaj da 42.195 metara istrči za manje od dva sata. U prethodnom, u Monci 2017, bio je sporiji za 26 sekundi.

Aktuelni svetski rekord u maratonu, koji je Kipčoge postavio u Berlinu 2018. iznosi 2:01,39.