Istorijski trijumf Sevilje: Španski tim drugi put u nizu osvajač Lige Evrope

Sevilja
Beta

Fudbaleri Sevilje osvojili su Ligu Evrope, četvrtu u klupskoj istoriji, pošto su u finalu odigranom u Varšavi savladali Dnjepar rezultatom 3:2 (2:2).

 

Andalužani su ovom pobedom izborili plasman u Ligu šampiona naredne sezone.

Takođe, ovo je Sevilji četvrta titula u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju po čemu su apsolutni rekorderi, a iza sebe su ostavili Juventus, Milan, Inter i Liverpul koji imaju po tri.

Do iznenađujuće prednosti Ukrajinci su došli u sedmom minutu. Mateus je prošao po desnoj strani, Tremulinas ga nije dobro ispratio, Brazilac je ubacio loptu u peterac, gde je sam ostao najbolji strelac tima Nikola Kalinić, koji je glavom savladao golmana Sevilje – 0:1.

Inicijativa španskog tima se isplatila pošto su preokrenuli za samo tri minuta. Posle akcije na levoj strani nakon kornera u 28. minutu, usledio je centaršut u kazneni prostor, Rejes je izblokriran, ali se lopta dobila do Poljaka Gžegoža Krišovjaka koji uz mnogo sreće uspeva da zatrese mrežu – 1:1.

Samo četiri minuta kasnije golman Bujko je drugi put bio matiran – sevnula je kontra branioca trofeja, iskusni Hose Antonio Rejes je dodavanje skoro sa centra pocepao odbranu Dnjepra i izbacio Karlosa Baku u situaciju jedan na jedan, kolumbijski napadač je zaobišao čuvara mreže i preokrenuo na 2:1.

 

Na poluvreme se ipak otišlo nerešinim rezultatom pošto je gol za Dnjepar, i to iz slobdnog udarca, postigao Rotan. On je sa nešto više od 20 metara plasirao loptu preko živog zida, a Riko nije uspeo da dosegne do nje – 2:2.

Do zlata vrednog pogotka Sevilja je došla u 73. minutu. Posle ispucavanja lopte ispred kaznenog prostora Dnjepra, ukrajinski defanzivci su traljavo reagovali, lopta se odbila do Vitola, koji pronalazi usamljenog Baku, a Kolumbijac utrčava u kazneni i lako postiže drugi gol, sedmi u takmičenju, za konačnih 3:2 i osvajanja četvrtog trofeja Lige Evrope u klupskoj istoriji.