Istorijski uspeh i zlatni let naših ’Orlica’: Srbija je prvak Evrope

Košarkašice
Beta

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije prvi put u svojoj istoriji postala je prvak Starog kontinenta pošto je u finalu savladala Francusku sa 76:68 (15:22, 18:10, 20:17, 23:19).

 

Kakav uspeh ženske srpske reprezentativne košarke! Naše dame i lavice, zamaskirane u dres crveno-plavo-belih boja, napravile su istorijski uspeh.

Srbija je prvi put osvojila zlato u istoriji na evropskim prvenstvima, a poslednju medalju (srebrnu) osvojili smo još 1991. godine.

Naša reprezentacija je tako obezbedila i plasman na Olimpijske igre u Riju naredne godine.

Srbiju su do pobede predvodile sjajne Ana Dabović sa 25 poena i Sonja Petrović sa 22 i osam uhvaćenih lopti. Danijel Pejdž ubacila je 12 poena, a imala je osam skokova.

U ekipi Francuske najefikasnija bila je Gruda sa 16 poena, jedan manje ubacila je Čačuang, a sa 13 poena utakmicu je završila Dumerc.

Francuskinje su bolje otvorile meč, gotovo da nisu mašile u prvoj četvrtini i posle uvodnih deset minuta imale su sedam poena prednosti. Ali, onda je proradila košarkaška filozofija Marine Maljković, „Orlice” su u potpunosti preokrenule u narednom periodu i sa 33:32 otišle na poluvreme.

U nastavku su Sonja Petrović i Aana Dabović bile nezaustavljive, zahvaljujući njima Srbija nije ispuštala prednost do kraja meča i tako se prvi put u istoriji popela na krov Evrope.

 

Tok meča:

Prva četvrtina – 15:22; Francuskinje ne maše, šut 10/14

Finale je pogotkom za tri poena otvorila Čačuang, ali je Amerikanka u dresu Srbije uzvratila istom merom za 3:3. Naše dame nisu iskoristile četiri napada u nizu, što su protivnice iskoristile da naprave seriju od 6:0.

Milovanović za dva i Butulija za tri prekinile su sušan period u igri našeg tima, ali Francuskinje su nemilosrdne na startu – 8:15. Konačno su proradile naše junakinje, za samo dva minuta uz ubačenu trojku Milice Dabović serijom od 7:0 su anulirale zaostatak – 15:15.

Do kraja ove deonice Francuska je nanovo prezela konce igre u svoje ruke, uzvratila je istovetnom serijom od 7:0, pa je na predah posle prvih deset minuta otišla sa prednošću – 15:22.

 

Druga četvrtina – 18:10; Magična Sonja Petrović donela preokret Srbiji

Na startu drugog perioda zablistala je Sonja Petrović. Najpre je ubacila trojku, a potom sa linije za slobodna bacanja smanjila zaostatak svoje reprezentacije – 20:22. Njenu seriju je takođe sa bacanja prekinula Dumer, ali Sonja je bila vlasnica novog pogotka već u narednom napadu – 22:24.

Posle koša Sijak, prve poene na meču upisala je i Ana Dabović – 24:26. Neumoljive su aktuelne vicešampionke Starog kontinenta, koriste svako opuštanje naše ekipe i Francuskinje su vrlo lako vratile prednost – 25:32.

„Orlice” su na krilima Sonje Petrović ponovo pronašle onu svoju igru koja ih je i krasila tokom šampionata, a pomenuta reprezentativka Srbije je svojim 11. poenom na dva minuta pre okončanja poluvremena postavila rezultat 29:32 na semafor.

Pogocima Danijel Pejdž sa linije za slobodna bacanja je dodatno smanjila zaostatak naše selekcije, a Sonja je Srbiji donela prednost posle odličnog solo prodora – 33:32, što je bio i konačan rezultat posle prvih dvadeset minuta.

 

Treća četvrtina – 20:17

Srbija je povela sa tri poena razlike, ali potom nije iskoristila tri napada da uveća vođstvo. Francuska i dalje ima problema sa odbranom Srbije, a posle pogotka Skrele, Pejdž i Dabović postižu poene za najvećih plus pet našeg tima 43:38.

Nastavila je Sonja Petrović da teroriše koš Francuskinja, deluje nezaustavljivo, a Srbija je došla na plus sedam – 49:42. Trebalo bi napomenuti da starija od sestara Dabović, Milica, nije ulazila u igru u drugom poluvremenu zbog povrede ruke.

Dodale su gas potom Francuskinje, Čačuang je dodala trojku, a Mišel je postigla koš iz gotovo nemoguće situacije za 51:49. Poslednje poene u ovoj deonici postigla je Ana Dabović sa linije za slobodna bacanja – 53:49.

 

Četvrta četvrtina – 23:19; Sve je gotovo, Srbija je prvak Evrope!

Srbija je loše ušla u poslednju deonicu, naše reprezentativke nisu iskoristile uvodna tri napada. Srećom, protivnice su u tom periodu postigle tek dva poena. Konačno smo prekinuli niz bez poena kada je nadNevenom Jovanović napravljena namerna lična greška, a ona je oba puta bila precizna – 55:51.

Karakterističnim skok-šutom Ane Dabović, a potom i novim pogotkom Sonje Petrović Srbija je održavala prednost u finalnoj utakmici Evropskaog prvenstva – 59:55

Ana Dabović i Sonja Petrović predvode Srbiju koja stiže do najvećih osam poena prednosti – 67:59.

Koliko su Francuskinje ozbiljne rivalke pokazale su kada su za tili čas napravile seriju 5:0 za 67:64, posle čega je Marina Maljković zatražila tajm-aut. Ali, Srbija neka ne brine, u timu ima istinske lavice. Najpre je Ana Dabović vezala četiri poena, a Danijel Pejdž je pogotkom sa distance pogodila za 73:64 na 93 pre kraja meča.

I sve je gotovo, do kraja meča izabranice Marine Maljković su sačuvale prednost i donele prvo zlato u istoriji na evropskim prvenstvima!

 

Najava meča:

Srbija je već obezbedila srebrnu medalju, a ukoliko se domogne zlatne, to će biti najveći uspeh u istoriji naše reprezentacije pošto smo do sada osvajali četiri srebra i dve bronze.

Samim plasmanom u finale naše dame su takođe obezbedile kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Riju 2016. godine.

Izabranice Marine Maljković u četvrfinalu su sjajnom igrom savladale Turkinje, dok je u polufinalu pala i Belorusija. Francuskinje su u polufinalu bile bolje od aktuelnog prvaka Evrope Španije.