Japanac položio oružje pred vladarom: Nole u polufinalu Mastersa u Rimu! Đoković – Nišikori 6:3, 3:6, 6:1

Najbolji svetski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira Masters serije u Rimu pobedom nad Japancem Keijem Nišikorijem – 2:1 (6:3, 3:6, 6:1).

  

Đoković je u prethodnoj rundi, uprkos izgubljenom prvom setu, uspeo da savlada Brazilca Tomaša Belučija sa 5:7, 6:2, 6:3.

Novak juri svoju četvrtu titulu u Rimu, a rival u polufinalu biće mu Španac David Ferer koji je savladao Belgijanca Davida Gofana.

Srpski teniser dobro je počeo meč. Đoković je već u drugom gemu došao do brejka, koji mu se ispostavilo se kasnije bio dovoljan da povede sa 1:0 u setovima.

Drugi set nije doneo mnogo uzbuđenja. Obojica tenisera dobro su servirali, ali je Nišikori u šestom gemu iskoristio mali pad u igri prvog igrača na ATP listi i uspeo da mu oduzme servis, koji mu je bio dovoljan da dođe do izjendačenja u setovima.

Đoković je u odlučujućem setu u potpunosti uspostavio kontrolu nad mečom, dvaput napravio brejk i tako izborio svoje deveto polufinale na Mastersu u Rimu.

Đoković je meč završio sa 17 direktno osvojih poena i 18 neiznuđenih grešaka, dok je Nišikori imao 18 vinera i čak 29 grešaka.

Tok meča:

Prvi set: Novak Đoković – Kei Nišikori 6:3

Meč je servisom otvorio prvi reket sveta. Dva odlična udarca, nisu dozvolila da se igra razvije. Đoković je ubrzo zabeležio i prvi as. Četvrti poen pripao je Nišikoriju, više na grešku našeg tenisera koji nije uspeo da prokliza i uzvrati udarac, ali je naredni poen bez problema rešio za vođstvo od 1:0.

Očekivano veća borba viđena je prilikom servis gema Nišikorija. Posle dva sigurna poena japanskog tenisera, Novak je odličnim izlaskom na mrežu uspeo da uzvrati. Izgledalo je da je Kei nadomak izjednačenja, ali skraćena lopta Đokovića donela je novu neizvesnost – 40:30. Ponovo je naš teniser izašao na mrežu, odlično odigrao, a zatim zabeležio veoma lep poen za izjednačenje – 40:40. U narednom poenu Japanac je poslao loptu u aut, a Novak je imao brejk šansu, koju je iskoritio – 2:0.

Kei Nišikori je borbu pružio i u trećem gemu. Želeo je Japanac da vrati brejk, međutim, greške su ga ponovo koštale. Prvi reket sveta je imao koncentraciju i sigurnost, pa je ubrzo potvrdio prednost – 3:0.

Asom u pravi čas Nišikori je uspeo da izbegne novu agoniju. Sa dva dobra servisao smanjio je prednost Đokovića na 3:1.

Peti gem nam je doneo veoma atraktivnu igru. Kei je na servis Novaka imao prednost od 30:0. Međutim, Đoković je uspeo da se vrati u igru i preokrene na 40:30. U narednom poenu uspeo je Japanac da odgovori na bekhend paralelu i izjednači na 40:40. Ipak, dva odlična servisa najboljeg tenisera rešila su i ovaj gem – 4:1.

Nastavio je Nišikori da pravi greške. Tako se naš teniser našao u novoj brejk šansi. Pri rezultatu 40:15 u korist našeg asa, Đoković je napravio dve glupe greške, pa je Kei izjednačio na 40:40. Usledio je i promašaj Japanca. Dosta čudnih reakcija i grešaka sa obe strane videli smo u ovom gemu iz kojeg je kao pobednik izašao Nišikori – 4:2.

U nastavku smo videli nešto opušteniji gem. Bez većih problema Nole je došao nadomak osvajanja prvog seta – 5:2.

Nišikori je od samog starta čudno igrao. Imao je dobre momente, ali su nekako bili u senci njegovih grešaka. Posle dva uvodna poena u gemu koji je za njega predstavljao opstanak u ovom setu, Japanac je ponovo „pao” i tako vratio Đokovića u igru. Odužio se i ovaj gem, ali je uspeo Nišikori da ga osvoji – 5:3.

Poigrao se Novak u narednom gemu, u četvrtom poenu izabrao je rizično rešenje – lob, tako je pogrešio i omogućio Nišikoriju dve brejk lopte – 15:40, prve na meču. Međutim, lako je spasio obe, onda je Japanac napravio grešku i snažnim forhendom završio set – 6:3 (1:0).

Durgi set: Novak Đoković – Kei Nišikori 3:6

Prvu prednost na ovom meču Nišikori je napravio na početku drugog seta. Posle odličnih servisa uspeo je da osvoji uvodni gem i povede sa 1:0. Kako je igrao u prvom, Đoković je nastavio u drugom setu. Ponovo bez problema dobija gem – 1:1.

Usledio je lak gem za Japanca. Još uvek nije bilo brejka u ovom setu – 2:1. Đoković je naredni „očistio” sa „nulom” (40:0) za novo izjednačenje 2:2.

Jedan od najboljih poena na meču viđen je na početku petog seta, kada smo videli čak 22 udarca. Kei je tada vezao dva poena za vođstvo od 30:0. Mnogo sigurniju igru prikazivao je Japanac u ovom svetu, a po ugledu na Noleta i on je ovaj gem rešio bez izgubljenog poena – 3:2.

Kako je meč tekao Nišikorije sve više podizao nivo igre. Držao je kontrolu, a to govori i podatak da je u prethodna tri gema izgubio svega tri poena. Tako se i očekivalo da napadne Novakov servis. Uspeo je u tome, za prvi brejk u drugom setu 4:2.

Japanac se razigrao, potvrdio je brejk, od 15:30 osvojio je tri uzastopna poena. Međutim, fantastičnim servisima Nole je uspeo da smanji prednost Nišikorija i tako ostane u igri – 5:3. 

Novak je dobio prvi poen u narednom gemu, ali je onda Japanac osvojio sledeća četiri i izjednačio u setovima – 6:3 (1:1).

Treći set: Novak Đoković – Kei Nišikori 6:1

Poprilično nesiguran bio je i prvi gem Đokovića u odlučujućem setu – na 15:30 imao je sreće da pasing šot rivala završi u autu, a onda je dobrim servisom poveo sa 1:0.

Isti scenario od pre nekoliko gemova je ponovljen – Đoković je dobrim riternima stigao do 0:30, ali je onda počeo da izbacuje u aut loptice posle servisa koje bi inače vraćao. Posle tri takva Japanac je upisao novi gem. Propuštene poluprilike na sreću ne utiču na Novakove gemove koji relativno lako stiže do novog vođstva – 2:1.

Konačno! Đoković je napravio brejk! Kao i u prethodnom gemu na servis Nišikorija poveo je 0:30, opet je Japanac izjednačio na 30:30, ali je sledeći poen pripao srpskom igraču, što je bila prva brejk lopta u trećem setu. Posle duge razmene dubokih udaraca, Kei je poslao lopticu u mrežu – 3:1. U narednom je brejk potvrđen, Nole vodi 4:1. Usledio je novi brejk! Po dobro oprobanom receptu, posle 0:30, dolazi 30:30, ali onda i dva vezana Novakova poena za dolazak na korak od trijumfa.