‘JASTREBOVI’ U NALETU: Saznajte kako su Atlanta Houksi od prosečne ekipe postali najbolji tim Istoka

Posle serije od 13 vezanih pobeda, Atlanta Houksi su suvereni vladari Istočne konferencije na veliko iznenađenje košarkaške javnosti. Ekipa Majka Badenhouzera, koji je ove godine preuzeo tim je odlična u odbrani, dok u napadu igra veoma nesebično i raznovrsno. Tačno na polovini regularnog dela sezone, ekipa u kojoj briljira veteran Kajl Korver istakla se kao jedan od najozbiljijih pretendenata na NBA tron.

U ovom trenutku, Atlanta Houksi nalaze se na samom čelu Istočne konferencije što je rezultat koji je malo ko očekivao. Ekipa je preporođena od kada je vođstvo tima na početku ove sezone preuzeo Majk Badenhozer, dugogodišnji pomoćnik Grega Popovića u San Antoniju. Njega je u tim doveo generalni menadžer Deni Feri. Koji je iz

Spursa u Džoržiju stigao godinu dana ranije. Ove godine, Houksi igraju stvarno izvanredno i sve je jasnije da će biti jedan od najozbiljnijih kandidata za pehar. Ukoliko u svojoj nameri i uspeju, Houksi će stići do tek druge titule u istoriji franšize i prvog prstena od kada je tim iz Sent Luisa preseljen u Džordžiju.

Na sredini sezone, „jastrebovi” imaju učinak od 33 pobede i samo osam poraza, što im je omogućilo da zasednu na sam vrh Istoka. Trenutno se nalaze u izuzetnoj seriji u kojoj su zabeležili 13 vezanih pobeda, a u poslednje 24 utakmice, izgubili su samo u tri navrata. Kada se posmatra cela liga, bolji odnos pobeda i poraza od njih imaju samo Golden Stejt i Portland koji su Houksi nedavno savladali u gostima. Uzevši u obzir sve parametre igre, veliki deo stručnjaka stavlja Atlantu rame uz rame sa Voriorsima i vidi ih kao dva trenutno najbolja tima u celoj NBA ligi. Tako dobri rezlutati i igra su malo je reći neočekivani.

Razlozi za iznenadjujuće dobre rezultate tima su višestruki. Jedan od najznačajnijih je njihova ovogodišnja igra u odbrani koja je dramatično napredovala u odnosu na prošlu sezonu. Atlanta trenutno prima 96,3 poena po meču, po čemu su najuspešniji u celoj ligi. Doduše, kada se posmatraju nešto relevantniji podaci o broju dozvoljenih poena na 100 poseda protivnika, ovaj rejting je nešto lošiji (Houksi dele peto mesto), ali su i dalje u eliti.

Kako je nedavno izjavio njihov plejmejker Džef Tig, upravo u poboljšanoj odbrani leži razlog transformacije iz prosečnog tima u kandidata za titulu. Houksi se sada bolje postavljaju i pokušavaju više da preseku dodavanja protivnika. Još jedan od podataka koji govori o dobroj igri u ovom segmentu je činjenica da su Houksi šesti u ligi kada se posmatra postotak šuteva iz igre koji dozvoljavaju suparnicima.

Kada je napad u pitanju, jedno od glavnih oružja kojim Atlanta pravi probleme rivalima je njihova dobro balansirana igra u napadu u kojem se lopta veoma brzo kreće, a ekipa je pri vrhu lige po broju dodavanja, asistencija, broju koševa posle asistencija i „hokejaških” sekundarnih asistencija. Pomenuti Džef Tig je najbolji strelac tima sa tek nešto više od 17 poena po meču (a takođe i ubedljivo najbolji dodavač sa 7,4 asistencije po meču).

Uz njega, svi ostali starteri imaju dvocifren broj koševa u svakoj utakmici. Među njima su krilni centar i najbolji skakač tima Pol Milsap, prošlonedeljni najbolji igrač Istoka Al Horford (obojica Ol-star igrači), krilo Demar Kerol i bek Kajl Korver. Uz to, solidan napadački doprinos daju i rezerve među kojima je i Pero Antić. Zbog velike raznovrsnosti, protivnici imaju velikih problema da se prilagode ekipi u kojoj se ne zna prava velika zvezda tima, a samim tim i od koga preti najveća opasnost.

Korverova šuterska eksplozija

Uz to, Houksi imaju i velikim broj pokušaja za tri poena uz veoma dobru uspešnost. Takvim rezultatima pogoduje pomenuta igra koja se odlikuje brzim kretanjem lopte i velikim brojem blokova. Ovaj stil igre naročito je pogodovao Kajlu Korveru koji je prosto eksplodirao i, kako se pokazuje, predstavlja pravi iks-faktor u uspehu tima. Korver trenutno igra sezonu svoje karijere, uprkos činjenici da ima 33 godine i uz to beleži nestvarne procente šuta. Nekada 51. pik na draftu za sada ima 51,5 odsto šuta iz igre, fantastičnih 53,6 odsto za tri poena i čak 92,2 procenta sa linije penala. Ovakva uspešnost je nezabeležena u istoriji lige.

Do sada, kao ultimativno merilo najboljih šutera bilo je članstvo u „50-40-90 klubu”, nazvanom prema visini odgovarajućih postotaka koji šuteri moraju da ispune. Do sada se pripadnici ove družine mogu nabrojati na prste i među njima su neki od najvećih strelaca u istoriji košarke. Po trenutnim rezultatima, Korver bi mogao sve da ih nadmaši i da postane jedini član novog ekskluzivnog kluba.

Dosadšnji uspeh ekipe iz Džordžije ne remeti ni činjenica što Atlanta igra u objektivno slabijoj konferenciji, što je jasno vidljivo kada se posmatraju međusobni okršaji timova sa Istoka i Zapada. Iako su se češće sukobljavali sa timovima iz svoje, slabije konferencije, Houksi imaju odličan omer kada se posmatraju dueli sa timovima sa Zapada.

Za sada, u takvim duelima su pobedili devet puta, dok su doživeli samo dva poraza, od kojih je jedan bio u gostima protiv aktuelnog NBA prvaka, San Antonija. Uz to, Atlanta je za sada posebno izvanredna i u bliskim duelima sa malom razlikom, u kojima uspevaju da pobedjuju sa velikom uspešnošću, a naročito dobro igraju kada se rezultat „lomi”.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.