JEDAN DOKUMENT JE PRESUDAN: Evo šta bi trebalo da znate PRE ODLASKA na Svetsko prvenstvo!

Lužniki
Beta

Uoči predstojećeg Svetskog prvenstva u fudbalu, agencija AP objavila je šta bi sve navijači i posetioci trebalo da znaju pre odlaska u Rusiju. Za ulazak na stadion karte nisu dovoljne.

 

Potreban vam je i Fan ID ruske vlade koji se dobija nakon slanja ličnih podataka na sajt Fan ID. Informacije obrađuje ruski FSB, naslednik sovjetskog KGB-a, navodi AP.

Za posetioce je predviđen besplatan železnički prevoz do gradova u kojima se igraju utakmice. Mesto u vozu treba rezervisati, takođe koristeći posebno izdat Fan ID.

AP podseća da su putovanja višesatna, a da iz Sankt Peterburga do Sočija treba čak 37 sati i da se putuje kušetom.

Postoje i direktni avionski letovi iz gradova domaćina prvenstva, ali taj način putovanja bi, kako upozorava AP, bio znatno skuplji.

Gosti će u Rusiji možda imati problem i sa cenom smeštaja budući da se neki hoteli reklamiraju po jednoj ceni, a da na licu mesta od gostiju traže drugu. Ruske vlasti nastoje da spreče ove probleme.

Stranci po dolasku u Rusiju imaju rok od tri dana da se registruju u policiji. Hoteli to rade automatski, ali oni koji odsedaju u privatnom smešaju moraju da ugovore prijavljivanje sa gazdom.

AP upozorava buduće posetioce da ne budu iznenađeni ako u smeštaju koji su rezervisali nema tople vode pošto ruske vlasti zbog remonta i do dve nedelje leti isključuju toplu vodu.

Nemojte se iznenaditi i ako se ulice budu belele od “maca” – zaštitnog omotača semena topole, vrste koja se masovno sadila u vreme Staljina. “Mace” su bezopasne, ali mogu da smetaju ljudima sklonim alergijama, navodi AP.

Posetioci treba da očekuju i pojačanu bezbednost oko stadiona i transportnih centara, gde će patrolirati hiljade pripadnika policije i nacionalne garde.

Unošenje hrane u Rusiju nije lako kao što mnogi fanovi očekuju, navodi AP.

Ljubitelji fudbala u Rusiji će moći da kupe proizvode različitih kuhinja, od pice do sušija, mada mnogi lokalci najviše vole začinjene specijalitete gruzijskih restorana. Na utakmicama će se prodavati hamburgeri i pivo sponzora prvenstva.

Svetsko prvenstvo će se održati od 14. juna do 15. jula.