Jedini je pobedio Nadala na Rolan Garosu, a sada ga nigde nema: Gde je i šta radi Robin Soderling?

Švedski teniser Robin Soderling nekada je zauzimao četvrtu poziciju na ATP listi, a jedini je igrač u istoriji koji je na Rolan Garosu uspeo da savlada do 2009. godine neprikosnovenog Rafaela Nadala. Nažalost, već četiri godine ne nastupa zbog bolesti.

 

Sada već daleke 2011. godine, kada se privremeno povukao, sezonu je započeo maestralno – sa tri pobede na četiri turnira. Ali, otprilike oko Vimbldona, počeo je da se oseća loše: često je imao groznicu i celo telo mu je drhtalo.

Simptomi su na kratko nestali, a čak je uspeo da osvoji još jedan turnir. Ali, uskoro se umor vratio jači nego ikad, a Soderling nekim danima, kako je sam rekao, „nije mogao da stane na svoje noge”.

Doktori su mu tada saopštili da ima mononukleozu.

Rolan Garos na portalu Dnevno.rs

I ove godine ćete u našem specijalnom blogu moći da saznate sve rezultate, pogledate zanimljive video sadržaje i informišete se o najvažnijim stvarima sa pariske šljake.

 

Od tada su prošle četiri godine, a Šveđanin, koji u avgustu puni 31. godinu, se još nije vratio na teren. Prošle godine je pokušao da nastavi sa treninzima kao da se ništa nije desilo, vežbao je po nekoliko dana u nizu ne bi li se vratio u staru formu. Međutim, njegovo telo nije moglo da isprati snažnu volju.

– Nije proteklo kako sam očekivao. Ranije sam bio u mogućnosti da treniram, a posle masaže i jela mogao sam da uživam u ostatku dana. Ovaj put sam osećao kao da u meni nije preostalo ni gram energije – rekao je Soderling.

U jednom trenutku tokom pauze kontaktirao ga je Kristofer Hult, „glavnokomandujući” na turnirima u Stokholmu i Baštadu, pitajući ga da bude direktor turnira u glavnom gradu Švedske. Soderling je tada imao u planu da napravi sopstveni brend teniskih loptica, ali pošto je dobro promislio, odlučio je da prihvati posao. Bio je uključen u razne aspekte planiranja samog turnira.

Jedno od njegovih zaduženja jeste da privoli neke od najboljih tenisera sveta da igraju baš u Stokholmu, a pre bolesti on je bio taj koji se nalazio „sa druge strane stola”.

Ipak, ništa ne može da zameni onaj osećaj koji je Soderling imao kada je nastupao na velikoj sceni. Naročito se pamti trenutak sa Rolan Garosa 2009. godine kada je u četvrtoj rundi eliminisao do tada u Parizu nesavladivog Rafaela Nadala, prekinuvši Špančevu seriju od 31. pobede u nizu u Bulonjskoj šumi. Šveđanin je slavio u četiri seta – 6:2, 6:7, 6:4, 7:6.

Taj trijumf naročito dobija na snazi kada se zna da je to momku rođem na Majorci i dalje jedini poraz na drugom gren slemu sezone i takmičenju koje je osvajao neverovatnih devet puta.

Šveđanin i dalje razmišlja o tom meču i najvećoj pobedi u karijeri, ali smatra da su dani provedeni na terenu sve dalji od njega. Soderling je ispričao i simpatičnu dogodovštinu sa ćerkicom.

– Tokom prošlogodišnjeg US Opena gledao sam prenos jednog meča, kada je ona ušla u sobu. Želela je da promenim kanal i pustim joj crtaće. O toj situaciji razmišljam sve vreme pošto moja kćerka nema predstavu da joj se otac nekada bavio tenisom. Nikada nije gledala kako igram, niti me je videla na terenu. To me motiviše da zadržim ideju da ću nekada ponovo nastupati – rekao je nekada četvrti teniser sveta.