Još jedan majstor je otišao u penziju: Od odbojke se oprostio legendarni Žiba

Jedan od najboljih odbojkaša svih vremena, Brazilac Žiba odlučio je da završi profesionalnu karijeru u 37. godini.

Žiba je odlučio da prekine profesionalnu karijeru posle više od dve decenije bavljenja odbojkom.

Brazilac, koji je igrao na poziciji primača, naveo je da je došlo vreme za kraj karijere u kojoj je osvojio bukvalno sve što se moglo osvojiti.

– Ovo je najteža odluka koju sam mogao da donesem u svom životu. Posle 25 godina moram da napustim teren, da napustim svoj dom. Moje putovanje je bilo prepuno pobeda i poraza i ne žalim ni za jednim od njih. Moji fanovi, trofeji, to je ono što me je držalo da trajem ovoliko dugo i veoma mi je žao što zatvaram ovo poglavlje svog života. Radujem se novim izazovima i projektima, i veoma sam uzbuđen. Nadam se da će Žiba ostati u srcima navijača mnogo godina – obrazložio je Žiba svoju odluku, prenosi B92.

Žilberto Amauri de Godoj Filjo jedan je od najuspešnijih igrača koji su se ikada bavili ovim sportom. Karijeru je počeo u klubu Kuritibano, a potom je nosio dres Kokamara, Čapeka, Sao Kaetana, Nipomeda, Olimpikusa i Minasa, pre nego što se preselio u Italiju. U Brazilu je bio prvak 2001. godine.

Na ‘Čizmi’ je nastupao za Jahu Feraru, a onda i Noikom Brebanka Kuneo sa kojim je uzeo Kup Italije i bio MVP, da bi 2007. godine sreću probao u ruskoj Iskri iz Odinstova.

Dve godine kasnije vratio se u rodnu zemlju da bi zaigrao za Pinjeiroš, a tačku na karijeru stavio je igrajući u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Za nacionalni tim Brazila debitovao je davne 1995. godine i verovatno bio najzaslužniji čovek za dominaciju te južnoameričke zemlje u poslednje dve decenije.

Sa Selesaom je osvojio neverovatnih 29 trofeja, iako je početkom milenijuma bio suspendovan na nekoliko meseci zbog korišćenja narkotika.

2004. godine u Grčkoj vodio je Brazil do olimpijskog zlata, a osim tog uspeha na Igrama ima i dva srebra (2008. i 2012). Čak tri puta je bio svetski šampion i to na tri poslednja Svetska prvenstva (2002, 2006, 2010).

Isto toliko trofeja ima u Svetskom kupu velikih šampiona, kao i u Kupu Amerike. Dva puta je sa reprezentacijom bio najbolji u Svetskom kupu, da bi 2007. godine stigao i do pehara na Panameričkim igrama.

Po neverovatnih osam puta osvajao je Svetsku ligu i Šampionat Južne Amerike.

Pored timskih uspeha, Žiba je dobio i brojna individualna priznanja. Već godinu i po posle suspenzije proglašen je za najkorisnijeg igrača Olimpijskih igara u Atini. Nagrade su se samo ređale, pa je za najboljeg igrača proglašavan na brojnim takmičenjima – Svetska liga (2006), Svetsko prvenstvo (2006), Svetski kup (2007), Panameričke igre (2007). Najbolji server Svetske lige bio je 2008, a godinu dana kasnije i najuspešniji primač Šampionata Južne Amerike.

Zbog svega što je postigao 2013. godine primljen je u Kuću slavnih u Poljskoj.