Još jedan ’šamar’ za srpski fudbal: ’Orlovi’ se oprostili od Evropskog prvenstva

Naša reprezentacija propustila je i „poslednji voz” za Francusku. Fudbaleri Srbije poraženi su večeras od Danske (2:0) u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Na taj način izgubljena je i poslednja nada da ćemo naše „Orlove” gledati na takmičenju „Starog kontinenta” sledeće godine.

Utakmica u Danskoj bila je od presudne važnosti za najbolje srpske fudbalere, koji su morali da pobede kako bi zadržali šanse da se plasiraju na završni turnir.

 

U veoma lošem prvom poluvremenu za naš nacionalni tim, jedina pozitivna stvar bio je odbranjeni penal Vladimira Stojkovića u 33. minutu, kada je Nastasić napravio oštar start nad Hojbergom. Odgovornost je preuzeo Dani Ager, ali ga je Stojković pročitao i paradom uspeo da održi nadu Srbiji. Međutim, očekivalo se da će ova odbrana predstavljati onu potrebnu varnicu, kako bi se zapalila igra u našem timu, ali do toga nije došlo.

Iako je u drugom delu Srbija preuzela inacijativu, pritiskala domaćina i imala mnogo realnijih šansi da dođe do izjednačenja, sve je bilo rešeno u 87. minutu – Fejsa je izgubio loptu na tridesetak metara od gola, pokupio ju je Jakob Poulsen, krenuo ka golu, niko na njega nije startovao, a on je po zemlji plasirao loptu pored Stojkovića u gol. 

„Orlovi” će do kraja kvalifikacija odigrati mečeve protiv Jermenije (4. septembra), Albanije (8. oktobra) i Portugala (11. oktobra).

TOK MEČA:

DANSKA 4-4-2: Šmajhel – Jakobsen, S. Poulsen, Ager, Kjer – Hojberg, Kron-Deli, Kvist – J. Poulsen, Eriksen, Bentner. Selektor: Martin Olsen
SRBIJA 4-2-3-1: Stojković – Ivanović, Kolarov, Maksimović, Nastasić – Fejsa, Matić – Tošić, Marković, Ljajić – Mitrović. Selektor: Radovan Ćurčić

Prvo poluvreme:

Bez previše uzbuđenja na startu meča. Ipak, mogla se primetiti sigurnost i opreznost u igri naših reprezentativaca. Iako nije bilo večih šansi u uvodnih 10 minuta „Orlovi” su vrebali pravu priliku kako bi iznenadili domaćina. Sa druge strane, Danci nisu pretili i kada bi imali loptu u posedu, organizacija nešto agresivnijeg napada nije bila viđena. A, onda prvi udarac i lako primljen gol – 1:0.

13. minut– Bila je to prva šansa na meču i lopta je nažalost završila u našoj mreži. Posle dubinske lopte Bentner je iz prve spustio loptu za Jusufa Poulsena, koji ju je primio i po zemlji je smestio uz stativu Stojkovićevog gola.

Definitivno je ovaj pogodak olakšao domaćinu, koji u nastavku nije preterano rizikovao. Danci su pustili naše reprezentativce da drže loptu u posedu, baš kao i na početku utakmice, a za uzvrat bi odgovorili kao što su to učinili u 13. minutu – vrebala se kontra.

Prvi udarac ka golu Danske uputio je Zoran Tošić u 21. minutu, ali taj udarac nije predstavljao opasnost za Šmajhela koji je sigurno intervenisao.

Srbija je dozvolila Danskoj da u kratkom vremenskom periodu uputi tri šuta, doduše bili su to blokovi, ali opet veoma nonšalantna igra naših reprezentativaca koja bi mogla da ih košta i drugog gola.

Napadi Danske mnogo su opasniji, a malo je nedostajalo da dupliraju prednost. Posle slobodnog udarca sa desne strane lopta pada u petarac, ali dosta visoko, pa Bentner šalje loptu preko gola.

33. minut – Posle brze akcije Danci dolaze u priliku za gol, a onda oštar start Nastasića nad Hojbergom i sudija pokazuje na „belu tačku” – lopti je prišao Dani Ager, a Stojković ga je pročitao i uspeo da održi nadu Srbiji!

U 40. minutu Mitrović je iznudio slobodan udarac. Odgovornost je preuzeo Kolarov koji je šutirao sa oko 25 metara, ali njegov udarac je bio slab i završio je u živom zidu.

Stojkovićev odbranjeni penal nije bila dovoljna varnica da se zapali igra u redovima „Orlova”, pa se na odmor otišlo pognutih glava.

Drugo poluvreme:

Najbolja šansa za naš tim viđena je već na startu drugog poluvremena. U 48. minutu Kolarov je izveo slobodni udarac, Mitrović je bio sam na sedam-osam metara, šutirao je, ali je Šmajhel odbranio i sproveo loptu do prečke. 

U odnosu na prvo poluvreme Srbija je bila mnogo bolja u nastavku. Napadala je, krenula je na sve i ništa, u 58. minutu i Adem Ljajić je uputio udarac u okvir gola domaćina. Iako, lopta nije završila u mreži (zahvaljujući odbrani Šmajhela), konačno se nešto dešava u našem timu – dve lepe šanse u prvih 12. minuta drugog dela.

Mitrovića nikako neće gol. On je imao još jednu lepu prliku u 69. minutu. Dugo se gradila akcija, na kraju je Ivanović uputio oštru loptu sa desne strane, ali je Mitrović glavom šutirao preko gola. Deset minuta kasnije, još jedna dobra šansa – Matić je sjajno izneo loptu i dodao do Kostića na strani, koji mudro ubacuje po zemlji iz prve, ali Ager klizećim startom u poslednjem trenutku izbacuje loptu ispred Mitrovića.

Sve je bilo rešeno u 87. minutu – 2:0. Fejsa je izgubio loptu na tridesetak metara od gola, pokupio ju je Jakob Poulsen, krenuo ka golu, niko na njega nije startovao, a on je po zemlji plasirao loptu pored Stojkovića u gol.