Još jedan veliki uspeh Ivane Španović: Srpska atletičarka prva na svetu

Srpska atletičarka postigla je do sada najveći uspeh u istoriji srpske atletike. Pored dve istorijske medalje osvojene na šampionatima sveta, Ivana Španović zabeležila je još jedan ogroman uspeh.

Srpska rekorderka izbila je na prvo mesto prema rangiranju „All-athletics”. Ovaj eminentni statistički portal, bavi se bodovanjem rezultata svih atletičara još od 1999. godine, a od juče je Ivana i zvanično najbolja skakačica udalj na svetu.

Ivana je do ove pozicije stigla na osnovu postignutih rezultata na pet najboljih takmičenja u godinu dana unazad od dana objavljivanja liste, te možemo reći da rangiranje daje vrlo ažuran pregled svetskih rezultata u svakom trenutku. U obzir se uzima kategorija takmičenja, postignuti rezultat kao i plasman, i to je upravo razlika između bodovanja svetske atletske federacije, koja računa samo jedan najbolji rezultat ostvaren u toku sezone.

– Ovaj ogroman uspeh govori u prilog da je Ivana imala najviši nivo skokova na najvažnijim takmičenjima od svih skakačica udalj na svetu. Mnogo bodova donela joj je i svetska medalja u Moskvi, ti bodovi će se u avgustu brisati, ali s druge strane Evropsko Prvenstvo u Cirihu se održava u istom periodu te time i nova prilika za osvajanje dodatnih bodova. Imali smo dosta takmičenja u prethodnom periodu, Ivana je odlično skakala, ali sada nam predstoji kratak odmor i pripreme za drugi deo sezone gde Ivanu očekuju novi izazovi. Pripreme ćemo odraditi u Sloveniji i cilj je da zadržimo visoke pozicije na svim svetskim rang listama – rekao je Goran Obradović i dodao:

– Želja svih nas je da Ivana preskoči tu magičnu granicu od sedam metara, ali iz mog trenerskog ugla, važnije od jedne sedmice jeste konstantnost rezultata na velikih daljinama, jer time gradimo put ne za jednu nego mnogo skokova preko sedam metara. S druge strane, ni ta sedmica ništa ne garantuje, imamo dosta devojaka koje su skakale preko sedam metara, ali nisu osvojile nijednu medalju na velikih takmičenjima. Najvažnije je boriti se kada je najpotrebnije, a Ivana je umetnik u tome što je i više puta pokazala – rekao je trener Goran Obradović.

Ovo je prvi put da se ime srpskog atletičara nađe na prvoj poziciji ove rang liste, a do sada najbliži tome bili su Biljana Topić (5.mesto), Dragutin Topić, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić i Mihail Dudaš (7.mesto), Dragan Perić (8.mesto) i Dragana Tomašević (9.mesto).