Još jedna legenda otišla u penziju: Šarunas Jasikevičijus završio igračku karijeru

Jedan od najboljih evropskih košarkaša svoje generacije Šarunas Jasikevičijus završio je igračku karijeru, i postaće pomoćni trener u Žalgirisu iz svog rodnog Kaunasa.

Legendarni plejmejker počeo je karijeru 1998. godine posle studiranja u SAD, a najveću slavu stekao je u prvoj deceniji 21. veka, kada je bio jedan od vodećih igrača Barselone i Makabija, sa kojima je osvajao evropske titule.

U NBA je proveo dve sezone, a onda se vratio u Panatinaikos, sa kojim je takođe osvojio Evroligu. Nakon toga je odigrao sezonu u Barseloni, i još jednu sezonu u Žalgirisu, da bi ovog leta okončao karijeru, sa punih 38 godina.

Osvojio je ukupno četiri Evrolige, od čega tri uzastopno, kao i brojna individualna priznanja, među kojima se u i ona za najkorisnijeg (MVP) igrača Evrolige, završnog turnira Evrolige, kao i raznih domaćih šampionata.

Dva puta je bio član najboljeg tima Evrope, a 2008. godine proglašen je za jednog od 50 ljudi koji su najviše doprineli Evroligi.

Sa reprezentacijom Litvanije osvojio je bronzanu olimpijsku medalju 2000, a na Evropskim prvenstvima je 2003. osvojio zlato, a 2007. bronzu.

Na terenu je uvek bio jedan od vođa tima, igrač za odlučujuće šuteve i kreator igre sa nepredvidljivim potezima.

Osim po nezaustavljivim prodorima i naglim šutevima, publika će ga  pamtiti kao neumornog “diskutanta” sa sudijama, pošto su valjda svi očekivali da se upušta u dijaloge sa arbitrima posle svake odluke.

U svakom timu je igrao sa velikom strašću, bio je lider i činio je igrače oko sebe boljima. Navijači timova u kojima je igrao su ga obožavali, a rivali poštovali.

O tom poštovanju možda dovoljno govori i to što je pred gostovanje Partizanu u Beogradu u aprilu ove godine, trener crno-belih Duško Vujošević kao jedan od razloga za važnost utakmice rekao da je to možda poslednji put da će beogradska publika videti Jasikevičijusa kako igra.

Novinari ga pođednako pamte kao jako zabavnog i predusretljivog sportistu, ali i kao nervoznog i arogantnog.

U mnogim stručnim anketama proglašen je za jednog od najboljih litvanskih košarkaša svih vremena.