Juventus plaća odštetu uvređenom navijaču Napolija

navijač
beta

Sud u blizini Napulja naredio je danas fudbalskom šampionu Italije da plati 3.000 evra odšete navijaču Napolija koga je uvredilo skandiranje na stadionu u Torinu tokom prvenstvene utakmice ova dva tima.

 

Sud je doneo čudnu odluku da Juve advokatu Đovaniju De Anđelisu mora da plati 305 evra za cenu ulaznice za stadion, voznu kartu i boravak u Torinu, kao i 1.000 evra za nanetu moralnu štetu. Uz to i pravne troškove za prvo i drugo suđenje, preneli su danas italijanski mediji.

Uprava „Stare dame” moraće da plati ukupno 3.000 evra De Anđelisu, koji je bio uvređen skandiranjem na stadionu Juventusa 10. novembra 2013. godine. On je morao ranije da izađe sa stadiona, a sud je presudio da je atmosfera na stadionu postala „nepodnošljiva” zbog stalnog vređanja Napolitanaca.

Tokom prvog poluvremena navijači Juventusa su razvili transparent koji priželjkuje erupciju Vezuva, kao i smrt Napolitancima. Transparent je bio na sredini tribine, onda je spušten niže, a redari ga nisu uklonili. Juventus mora da snosi odgovornost zato što zaposleni u klubu nisu preduzeli nikakve korake da zaustave sramno poašanje svojih navijača – piše u obrazloženju presude.

Sudija je naveo da se na stadionu ni preko razglasa nije čuo poziv da se prestane sa vređanjem, što bi, kako je navedeno, „bio jasan znak da se takvo ponašanje osuđuje”.

U Italiji se sudovi prema antinapolitanskom skandiranju odnose isto kao i prema rasističkom, što dovodi do potpune ili delimične zabrane prisustva publike utakmicama.