Kad Voša slavi: Torta od 100 kila i 100 flaša šampanjca (FOTO)

Zvanična proslava 100. godišnjice fudbalskog kluba Vojvodina počela je svečanim otkrivanjem spomen ploče osnivačima kluba na zgradi u Temerinskoj 12.

Više od 1.000 građana Novog Sada, navijača, novinara, igrača, veterana i nekadašnjih rukovodilaca kluba okupilo se tačno u podne na mestu gde su novosadski đaci i zanatlije pre jednog veka osnovali Vojvodinu.

Prisutne su pozdravili predsednik Organizacionog odbora proslave dr Radivoj Radosav, član Gradskog veća zadužen za sport Predrag Svilar, prvotimac Vojvodine Mijat Gaćinović, novinar Jovan Tanurdžić i nekadašnji predsednik kluba Jovan Smederevac.

Radosav je evocirao uspomene na dane prve šampionske generacije čiji je i sam bio deo i podsetio se na proslavu 50 godina od osnivanja kluba. Poželeo je svojoj Vojvodini da poživi večno i da naredna rođendanska torta bude teška bar 250 kilograma.

Svilar, gradski sekretar za sport, istakao je da mu je pripala izuzetna čast da ispred Grada Novog Sada uzme učešće u proslavi i napomenuo da je Vojvodina mnogo više od fudala.

– Kao jedan od simbola Novog Sada Vojvodina stoji uporedo sa Maticom srpskom i Petrovaradinskom tvrđavom već čitav vek – rekao je Svilar.

Jedan od predvodnika novog talasa Vojvodine Mijat Gaćinović je ispred igrača pročitao poruku prvotimaca Voše.

„Mi, igrači ove generacije fudbalskog kluba Vojvodina neizmerno smo ponosni što imamo retku cast i privilegiju da u godini kada naš klub slavi 100 godina postojanja nosimo njegov dres. Većina nas verovatno još nije svesna da će naša imena ostati večno upisana u istoriju jednog od najvećih klubova na ovim prostorima. Biti naslednik jednog Vujadina Boškova, Toze Veselinovića, Silvestera Takača, Ilije Pantelića, Svetozara Šapurića, Miloša Šestića i mnogih drugih velikih imena novosadskog, srpskog, evropskog i svetskog fudbala, za nas mlade igrače predstavlja veliku obavezu. Obavezu da svojim igrama, rezultatima i ponašanjem sačuvamo sve vrednosti Vojvodine koje su tokom sto godina postojanja postale zaštitni znak kluba. Da budemo fudbalski razigrani, veseli, da se radujemo igri, poštujemo protivnika i sebe. Ako u tome budemo uspeli, a sigurno hoćemo, jer imamo snage, volje, znanja i uslova, donećemo našoj Vojvodini ono što joj čitav vek nedostaje – Kup Srbije”, stoji u pismu.

Posle toga, spomen ploču su zajedno otkrili dr Radivoj Radosav i Marina Šijakov, unika jednog od osnivača fudbalskog kluba Vojvodina.