Kada oni igraju vreme u Riju staje, a Marakana ‘gori’: Fla-Flu derbi je i više od fudbala! (FOTO+VIDEO)

Da li ste znali da je jedno od najvećih rivalstva u istoriji fudbala stvoreno iz čistog hira i nezadovoljstva? Zamislite kakva je to mržnja i netrpeljivost, kada znate da su vaš omiljeni klub osnovali zapravo najveći protivnici? Ili suprotno, kada znate da su vašeg najvećeg rivala stvorili nekadašnji igrači vašeg tima? Veoma je čudno, konfuzno, ali svakako posebno.

Ovo je priča o večitom derbiju Rija, najvećem gradskom derbiju više poznatom kao Fla-Flu…

Naime, ovaj brazilski derbi je od samog nastanka jedinstven. Davne 1911. godine, grupa od devet igrača Fluminensea napustila je klub i prešla u Flamengo, koji do tada nije imao fudbalski tim. Tako je sve počelo, a svakim novim mečom rivalstvo između ova dva tima bilo je veće.

Utakmica Flamenga i Fluminensea je na legendarnoj Marakani nekoliko puta okupila više od 120.000 gledalaca, a na jednom meču 1963. godine rekordnih i neverovatnih 194.000!


Ovaj derbi ne može da se poredi ni sa jednim na svetu. Nešto što se ne može opisati rečima, pokušao je jednom prilikom brazilski dramaturg Nelson Rodriges:

Kada je počeo Fla-Flu? Usuđujem se da kažem da nije imao početak. Fla-Flu nema kraj. Fla-Flu je stvoren 40 minuta pre ničega. A onda se narod probudio govorio je Rodriges.

Fudbal je globalna groznica. Svaki zemlja ima svoju priču, svako rivalstvo posebno je na svoj način. Ipak, utakmice kakve viđamo u Evropi, koliko god da pređu granice, nikako ne dostižu one koje ih postavlja Južna Amerika. Ne pričamo o kvalitetu i onome što gledamo na terenu – ne. Reč je o navijanju, rivalstvu, atmosferi i „paklu” koji vlada na stadionima ovog kontinenta.

Kada igra Flamengo – Marakana je centar sveta:


Argentina ima Boku i River Plejt, a Brazil Fluminense i Flamenga

U glavnom gradu Brazila, ne postoji utakmica sa većom istorijskom, ekonomskom i društvenom konotacijom kao Fla-Flu derbi. Flamengo je zvanično klub sa najviše navijača na svetu, u bilo kom sportu. Klub ima 33 miliona simpatizera, samo na teritoriji Brazila. Drugi na listi je meksički Čivas.
Ipak u samom Riju, više navijača ima Fluminense, oko pet miliona, što ih čini i te kako konkurentnima na tribinama, a i neretko oko njih.

(Foto: flamengo.com.br)

Prvi Fla-Flu derbi odigran je 7. jula 1912. godine na stadionu Laranjeras. Tada je pred mizernih 800 gledalaca, ali u to vreme pred velikom broju, slavio Fluminense sa 3:2.

Derbi koji se i dalje prepričava, i nekako prenosi „s kolena na koleno”, jeste onaj 1941. godine. Ceo svet je bio u ratu, a fudbal je i dalje bila tema broj jedan u Brazilu.

Fluminenseu je tada bio dovoljan remi da osvoji titulu, dok je Flamengo morao da pobedi. Mladi Zizinjo je doneo prednost Fla, ali je Flu brzo preokrenuo na 2:1. Međutim, Pirilo donosi izjednačenje Flamengu sedam minuta pre kraja. Fla je nastavio da pritiska rivala, čiji su igrači odgovorili ispucavavši lopte preko tribine u obližnju lagunu. Nastavili su sa tom taktikom dok nije nestalo lopti. Međutim, veslačka sekcija Flamenga je brzo vratila lopte na teren, ali su bile natopljene vodom. U međuvremenu, isključen je napadač Flua Kareiro kojem je trebalo nekoliko minuta da izađe sa terena. Tako je poslednjih šest minuta trajalo pola sata. Konačno, sudije je svirao kraj, a Flu je postao šampiona.

Naziv Fla-Flu je prvi put upotrebljen sredinom 20-ih godina, a skovao ga je čuveni spotski noviran Mario Filjo, po kojem je čak i Marakana nazvana nakon njegove smrti 1960-ih. On je predstavljajući najbolji tim sezone u Brazilu 1925. godine imenovao ga kao Fla-Flu tim jer su ga činili isključivo igrači ova dva tima. Od tada se taj naziv nalazi u fudbalskim leksikonima.
Jedna od najpoznatijih duela dva kluba odigran je 1995, takođe u finalu šampionata Karioka. Flamengo je bio na korak od titule nadoknadivši dva gola zaostatka, ali je onda Renato Gaučo stomakom postigao gol za pobedu Fluminensea koji je za jedan bod oteo titulu najvećem rivalu na 100. godišnjicu njegovog osnivanja (Godina osnivanja kluba se vodi kao 1895, kada je osnovan veslački klub).

Jedan od najvećih preokreta dogodio se 2004. kada je Fluminense vodio 3:1 na poluvremenu, a na kraju je slavio Flamengo 4:3. U poslednjem, 383. okršaju Fluminense je slavio 11. maja sa 2:0.

Mnogo je legendarnih igrača igralo ovaj derbi, od Leonidasa, Žuniora, Ronaldinja za Flamengo, do bogova Fluminensea Telea Santane i Rivelina. Deo Fla-Flu spektakla bio je i naš Dejan Rambo Petković, koji je igrao ovaj derbi u dresovima oba kluba, i to uzastopnim sezonama.