Kada vas slome, vraćate se još jači: Da li je ovo godina Viktora Troickog? (FOTO+VIDEO)

Ovo nije priča o najboljem teniseru, već o hrabrom momku koji je, posle svih teških trenutaka i jedne ogromne nepravde u karijeri, uspeo da smogne snage i nastavi dalje. A sve zle jezike da demantuje odličnim rezultatima i još boljom formom. On je naš heroj iz senke – Viktor Troicki.

Život je čudan. Nepredvidiv. Uvek nas „baca” na razna iskušenja. Često ume da bude i surov, ali isto tako možemo ga proživeti kao pravu čudesnu bajku. I nekako je svako od nas slikar sopstvenog života, koji na rođenu predstavlja jedno veliko prazno platno. Naša je sloboda kako ćemo da ispunimo beline i u kakvom pravcu će naša umetnost teći…

Svaki dan je novi izazov. I nikada ne znate šta vas čeka sutra. Nekada se dogode i situacije koje ne biste ni u „ludilu” poželeli.

I ne bi bilo ovakvog uvoda u našu priču, da ispred svega ne stoji jedan heroj iz senke. Objektivnost je da nije najbolji, ali jeste veliki borac. Hrabri momak, koji je posle svega uspeo da smogne snage i nastavi dalje – naš teniser, Viktor Troicki.

Želeli su da ga slome – nisu uspeli

Leto, 2013. godine srpsku javnost „strefila” je vest iz vedra neba – Viktor Troicki suspendovan na 18 meseci zbog kršenja pravila o dopingu!

Viktor je tada proglašen krivim za propust prilikom doping kontrole na masters turniru u aprilu u Monte Karlu, kada nije dao traženi uzorak krvi.

Ovakvu vest, 25. jula 2013. godine je saopštila Međunarodna teniska Federacija, koja je istakla da naš igrač nije želeo da obezbedi krv na testiranju, istakavši da se ne oseća dobro.

ITF je odbacio takvo njegovo opravdanje i kaznio ga. Međutim, kao olakšavajuću okolnost ITF je prihvatio to što je Viktor bio pod priličnim stresom u vreme anti–doping kontrole, ali uzaludno je bilo opravdanje da mu je (zbog toga što mu je pozlilo) nadležna osoba za kontrolu dozvolila da dan kasnije da uzorak krvi, što je učinio i u čemu nije bilo nikakvih tragova nedozvoljenih sredstava. Ali, ITF je izrekao suspenziju i tada je najstrašnija teniska godina počela za našeg tenisera.


Vest o suspenziji srpskog tenisera preneli su svi svetski mediji, sa vinjetom „skandalozno”, a u trci da napišu nešto o našem igraču prednjačili su Englezi. Dosta prostora ova priča je dobila i na BBC, USA tudej, Dejli mejlu i drugim zapadnim medijima…

Ovakva nepravda prilično je potresla našeg asa koji je tada govorio:

Ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri. Potpuno sam nevin. Nikada nisam koristio bilo kakve nedozvolјene supstance. Istina je da mi je bilo dozvolјeno da ne dam uzorak krvi, jer se tog dana nisam dobro osećao. Ne znam zašto imam ovakav tretman. Verovao sam da mogu da završim kontrolu dan kasnije – nemoćan je bio Viktor.

Specijalna pozivnica koja je predstavljala novi početak

Taj težak period u Viktorovom životu predstavljao je pravu noćnu moru za njega. Retko ko bi posle ovakvog (ponavljamo) nepravednog poniženja uspeo da ponovo ustane podignute glave i nastavi dalje. Ipak, on je to učinio. I šta vise, napredovao je svetlosnom brzinom…

Godinu dana muka bilo je iza Viktora Troickog. Na leto 2014. godine došao je trenutak za povratak u tenisku elitu. Malo je onih koji su verovali da će sve biti isto kao pre, a kamoli bolje… 

Naš teniser se vratio na teren zahvaljujući specijalnoj pozivnici za turnir u švajcarskom Gštadu.

Posledica duge pauze bila je veoma vidljiva. Troicki je izgubio skoro sve ATP bodove, ostao je na svega 20, pa je zbog činjenice da je tek 847. na svetskoj rang listi bio onemogućen da učestvuje na turnirima za koje pobednici dobiju 250 i više bodova. Osim ako ne dobije specijalnu pozivnicu. I, Švajcarci su upravo to učinili…

Viktor je pozvan na takmičenje u Gštadu. Krenuo od nule, a ovaj poziv iskoristio je na najbolji način.

Na prvom turniru po povratku, dobio je Tima i Golubjeva, da bi u tri seta ispao od Verdaska. Do kraja sezone osvojio je dva čelendžera, a u Beču je od kvalifikacija stigao do polufinala. A onda, na red je došao i čuveni Sidnej…
U Sidneju je Troicki podigao pehar, nakon što je u finalu savladao Mihaila Kukuškina, 66. sa ATP liste rezultatom 6:2, 6:3, posle 64 minuta igre. Tako je Srbin velikim koracima nastavio put ka vrhu ATP liste.


Veliki podvig u Sidneju predstavljao je odličnu pripremu za Australijan open – prvi Gren slem za srpskog asa još od Vimbldona 2013. godine. Takođe, ovaj trofej doneo mu je i ogroman napredak na ATP listi. Srpski reprezentativac je u Sidnej doputovao kao 92. igrač sveta, posle kojeg je napredovao do 53. mesta.
Usledio je i prvi Gren slem u sezoni. Na turniru u Melburnu, Troicki je zastao u trećem kolu, kada je poražen od Čeha Tomaša Berdiha, ali borbenost prikazana na Ozi openu opravdala je tvrdnje da je ovo sezone Viktorovog podviga i velikog povratka.

Svetlost na kraju tunela veoma je vidljiva, samo je pitanje kojom brzinom će se stići do konačnog cilja.

Ono što je bilo ne treba više spominjati. Vreme je za nove pobede.

Napred, Vikotre!

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.