Kakav šok! Brazilski fudbaler uzeo ukrajinski pasoš, sada ga zovu u rat

Brazilski fudbaler Edmar koji ima ukrajinsko državljanstvo doživeo je šok kada je pozvan da se priključi u odbrani svoje zemlje.

Edmar Halovski de Laserda koji igra za Metalist iz Harkova priznao je da je pomalo nervozan kada je čuo izlaganje predsednika parlamenta Oleksandra Turčinova o trenutnom stanju u zemlji.

Ukrajina je imala vojnu obavezu za sve koji su završavali srednju školu, ali je Edmar bio suviše star kada je dolazio u zemlju.

Međutim, država je 2012. godine najavila da će godinu dana kasnije ukinuti obavezno služenje vojnog roka. Ali, to se promenilo kada se zemlja raspala i kada je novo rukovodstvo najavilo obnavljanje mobilizacije zbog pogoršanja bezbednosne situacije i pretnje Rusije državnim granicama, navodi B92.

Turčinov je naveo da će biti potreban svaki sposoban muškarac u odbrani Ukrajine.

Edmar je pasoš Ukrajine uzeo kako bi imao prilike da igra za nacionalni tim, ali nije ni sanjao da će dres morati da zameni uniformom kako bi se borio u sukobima sa Rusijom.

– Muški državljani Ukrajine koji su fizički kvalifikovani za vojnu službu, imaju više od 18 godina i nemaju pravo da izbegnu služenje državi, biće regrutovani – stoji u zakonu.

Edmar ima 34 godine, a do sada je u Ukrajini radio samo kao fudbaler.

– Nisam računao na ovo i malo sam nervozan jer mogu biti izabran, a kada sam dobijao pasoš, u klubu su mi stavili do znanja da će oni rešiti probleme umesto mene – rekao je Brazilac.

On je 2000. godine došao u Ukrajinu, gde se osam godina kasnije oženio suprugom Tatjanom Halovski, koja je prestravljena mogućnošću da njen muž bude pozvan u rat.

– Rekao sam joj da ne brine i da će sve biti u redu. Da budem iskren, ne znam šta ću raditi ukoliko odem u vojsku. Igranje fudbala je jedino što mogu i znam da radim. Nisam čuo da je neko od mojih saigrača pozvan, ali možda i ne žele o tome da pričaju – zabrinut je Edmar.