KAKVA SILA, MAJKO MILA: Srbija je šampion Evrope, u finalu potopljeni Crnogorci

Vaterpolisti
Beta

Vaterpolisti Srbije treći put u nizu postali su prvaci Starog kontinenta na Evropskom prvenstvu održanom u Beogradu.

 

Izabranici Dejana Savića savladali su reprezentaciju Crne Gore sa 10:8 (1:3, 2:1, 2:1, 4:2) u velikom finalu dve verovatno najbolje selekcije na svetu.

‘Delfini’ su tako treći put uzastopno uspeli da osvoje najsjajnije odličje na kontinentalnim takmičenjima, što nikome još od ere dominacije Sovjetskog Saveza nije pošlo za rukom.

Ovo je šesto uzastopno najsjajnije odličje Srbije na svim takmičenjima.

Po dva gola za šampionski tim postigli su Prlainović, Ćuk i Aleksić, a po jedan su dali Filipović, Mandić, Pijetlović i Jakšić.

U timu Crne Gore po dva puta precizni su bili Brguljan, Radović i Janović, a u strelce su se upisali i Ivović i Vukčević.

Crna Gora je vodila većim delom utakmice, a prvo vođstvo Srbija je stekla u četvrtoj četvrtini golom Miloša Ćuka za 7:6, a zatim je povela i sa 9:6. Crna Gora je smanjila na 9:8, a onda je Aleksić, koji je postigao i prvi gol za Srbiju, postavio konačan rezultat.

Utakmica je odigrana pred 16.000 gledalaca u Beogradskoj areni, a više stotina ljudi gledalo je meč na video-bimu ispred Skupštine grada gde će kasnije večeras biti organizovan i doček.

Ranije u subotu odigran je meč za treće mesto, a Mađarskoj je pripala bronza pobedom nad Grčkom 13:10.

 

Tok meča:

Crna Gora je bolje započela meč u prepunoj ‘Kombank’ areni, a preko Ivkovića i Vukčevića vrlo brzo su imali prednost od 0:2. Mučila se Srbija dugo u fazi napada, a Aleksić je golom sa distance ipak ulio nadu saigračima za radost među navijačima.

Kapiten gostiju Nikola Janović na pravi način je iskoristio igrača više, a Crna Gora je na prvi mini-odmor otišla sa dva gola viška – 1:3.

Druga deonica počela je sjajno za aktuelnog prvaka Evrope. Konačno je proradio i Andrija Prlainović, nije mu smetao blok, pa je golman Šćepanović morao da vadi loptu iz mreže – 2:3. Posle samo 72 sekunde u ovoj četvrtini Srbija je postigla i drugi gol, gol koji je doneo izjednačenje. Ćuk je iskoristio činjenicu da su Crnogorci ostali sa dva igrača manje u bazenu – 3:3.

Usledio je period praznog hoda u igri obe reprezentacije, napad nije funcionisao, a naši momci su u jednom napadu propustili veliku šansu pošto su imali čak dva igrača više.

Aleksandar Radović je kaznio silne promašaje ‘Delfina’, pa su gosti ponovo stekli prednost – 3:4, a tim rezultatom je i okončano poluvreme.

Treća četvrtina počela je na najbolji mogući način. Levoruki Dušan Mandić je najpre pogodio prečku u situaciji sa igračem više, ali vrlo brzo se ispravio. U trenucima kada mu se isključeni igrač približavao, on je sjajnim udarcem doneo novo izjednačenje – 4:4.

 

Milan Jakšić u duelu sa Darkom Brguljanom


Darko Brguljan je obradovao malobrojne crnogorske navijače u najvećoj dvorani u Srbiji za 4:5, a potom se u strelce konačno upisao jedan od najboljih vaterpolista Evrope. Konačno je sevnula nadaleko čuvena levica Filipa Filipovića od koje spasa nema – 5:5.

‘Ajkule’ su, nažalost, ponovo došle do prednosti pošto je Brguljan drugim pogotkom na meču na semaforu ispisao rezultat 5:6. Apsolutni delirijum u publici nastao je posle novog gola Prlainovića, pa se u poslednju deonicu otišlo nerešenim rezultatom – 6:6.

Prvi put na utakmici Srbija je povela u 25. minutu. Miloš Ćuk je sa distance najpre fintom šuta prevario Šćepanpvića, pa je lagano u suprotnu stranu poslao loptu za prednost – 7:6.

Eksplodirala je ‘Arena’ kada je Duško Pijetlović postigao svoj prvi gol na meču – 8:6

Crna Gora je stala u napadu, srpski golman uspešno brani svoju mrežu. Srbija u naletu, posle sjajnog dodavanja po dijagonali, Jakšić je bio precizan pred golom za 9:6.

Posle nekoliko praznih minuta Crna Gora ekspresno smanjuje rezultat preko Radovića i Janovića koji ponovo vraćaju meč u egal (9:8).

Sve nade Crnogorcima ugasio je Aleksić pola minuta pre kraja kada je u kontri potvrdio veliki trijumf Srbije za treću uzastopnu zlatnu medalju u Evropi.