‘Kanarinci’ će ponovo leteti: FK Novi Sad na novom početku, Uprava poziva sugrađane da pomognu

Nova uprava FK 'Novi Sad', koju uglavnom čine Detelinarci koji su odrasli uz stadion ovog kluba u ovom radničkom naselju vojvođanske prestonice, planira da pokrene grad i sugrađane i oživi popularne 'Kanarince'.

Novi predsednik Upravnog odbora Tomislav Lovreković kaže da je klub možda u najtežoj situaciji do sada,ali da uz podšku navijača, ljubitelja fudbala, sugrađana, kao i državnih organa imaju šanse da na zdrave noge postave FK „Novi Sad”.

Ovaj klub, osnovan davne 1921.godine i koji je tokom svoje istorije najviše vremena proveo u drugoj ligi SFRJ, kasnije SR Jugoslavije i Srbije, uz nekoliko godina i u najelitnijem takmičenu, danas se nalazi pred time da ga Fudbalski savez zbog dugova pošalje u najniži rang takmičenja, pri čemu su već ispali iz Srpske lige Vojvodina. Sam stadion na Detelinari izgleda sablasno i napušteno i više liči na napuštenu građevinu nego sportsku arenu gde su igrali mnogi od velikih fudbalera – ne samo Novog Sada, nego i ondašnje Jugolsavije i potom Srbije.

Ponosni „žuto-plavi” zbog višegodišnjeg nemara skoro i da nemaju upravnu zgradu, dok su tribine oronule, a teren zarastao u korov. Lovreković u razgovoru za Dnevno.rs ne govori o tome kako su i zašto klub vodili i sada napustili predsednik i sekretar kluba, braća Milan i Ranko Đurović, nego kaže da je želja nove uprave i navijača i poklonika kluba da

sve preokrenu i „Kanarince” dovedu na mesto koje im pripada.

– Nije rešenje kukati, niti čekati nekoga – rešenje je zasukati rukave i uraditi posao – kaže predsednik UO FK „Novi Sad”.

Međutim, iako imaju ideja, vremena nemaju dovoljno jer je iz Fudbalskog saveza Vojvodine stigao dopis kojim se traži da klub pod hitno izmiri stare dugove ili će biti preseljen u najniži rang takmičenja. Dugovanja iznose više miliona dinara.
– Znali smo šta nas čeka i nismo se uplašili, ali vreme nas pritiska. Imali smo neke razgovore, dobili obećanja i gradska vlast je izrazila spremnost da nam pomogne. Vreme nam nije saveznik, dugovi su veliki, a tu su i neplaćeni računi za struju i vodu. Smatramo da je Novom Sadu neophodan zdrav fudbalski kolektiv na Detelinari. Želja nam je da stvorimo porodičnu atmosferu, da naš stadion bude dom svih Novosađana, da tereni budu stalno puni. Nekada je ovo bio rasadnik fudbalskih talenata – kaže Lovreković, podsećajući da je klub je bio prepoznatljiv po radu sa mlađim uzrastima.

On dodaje da svaki dan rade i da su, eto, za nekoliko dana osposobili pumpu za vodu i počeli da uređuju terene.
– Planiramo da u naskorije vreme izdamo čak 8.000 članskih karta, što bi bila prva, veoma bitna pomoć. Želeli bismo da kao nekad, kirije od lokala ispod stadiona pripadnu nama, da ponovo zaživi naša škola fudbala, da tereni budu stalno puni, da dolaze i roditelji, da stvorimo zdrav kutak za sve kojima je klub drag. Namera nam je da se vratimo u okrilje Sportskog društva Radnički. Đurovići su čak i iz grba izbacili kanarinca, što je neshvatljivo – priča Lavreković.

Radna akcija u petak od 12 časova

Nova uprava FK „Novi Sad” se nada i pomoći sugrađana, pa su tako za petak 11. jula u 12 časova na stadionu u Rumenačkoj zakazali radnu akciju. Oni pored navijača i simpatizera kluba, pozivaju i sugrađane i sve one kojima su i klub i grad u srcu da se odazovu i da na najbolji i jedini pravi način odgovore na nemar, nebrigu i godine zapuštanja.

Lovreković kaže da očekuju uz dobar odziv na radnoj akciji zamene stolice, okreče tribine i spoljni deo stadiona, poprave deo fasade i očiste igralište. Iz kluba su pozvali sve one koji mogu da pomognu u vidu građevinskog materijala, opreme ili alata, da se jave na 062/8187425, kako bi doprineli boljem i većem uspehu akcije.