KAPITEN MEKSIKA NA CRNOJ LISTI AMERIKE: U domovini ga slave KAO BOGA, a na Mundijalu svi izbegavaju! (VIDEO)

Reprezentativac Meksika i bivši igrač Barselone nalazi se na crnoj listi američkog Ministarstva finansija, zbog čega ima poseban tretman gde god da se pojavi van svoje zemlje.

Beta

Rafael Markez ovih dana nastupa za svoju reprezentaciju na Mundijalu, ali se njegov boravak u Rusiji razlikuje od svih drugih fudbalera. To nema nikakve veze sa njegovim igračkim veštinama, piše The New York Times.

Ovaj 39-godišnji fudbaler jedini je na crnoj listi američkog Ministarstva finansija koje ga tereti za pranje novca narkokartela. Zbog toga nijedna američka kompanija, niti institucija ne sme sa njim poslovati.

To prilično komplikuje njegov boravak na terenu. Naime, Markez ne sme piti iz iste boce iz koje piju njegovi saigrači jer piće na sebi ima etiketu američkog proizvođača sa kojim meksička reprezentacija ima ugovor. Umesto da se, poput ostalih fotografiše u raznim prilikama sa raznim logotipima poznatih sportskih marki, on se drži podalje od kamera.

Beta

Ako kojim slučajem bude proglašen najboljim igračem na terenu, neće dobiti titulu “Badvajzerov igrač utakmice”. Čak i kada putuje na utakmice, strogo pazi da ne bude nikad u nekom hotelu ili apartmanu koji ima ikakve veze sa nekom američkom firmom, pa makar to značilo da neće spavati na istom mestu gde su njegovi saigrači.

Organizator Svetskog prvenstva je meksičkoj reprezentaciji zbog toga, uoči takmičenja u Rusiji, uplatio iznos od 1.500.000 dolara za troškove priprema ali je svota plaćena u evrima preko evropskih banaka tako da ne bi imalo nikakve veze sa finansijskim sistemom SAD-a. Markez, koji je od avgusta prošle godine na crnoj listi američkog ministarstva, osumnjičen je da je povezan sa imovinom koja zapravo pripada Raulu Floresu Ernandezu. On je osumnjičen za vođenje krijumčara koji trguju narkoticima. 

Iako nije optužen za kazneno delo, sva je Markezova finansijska imovina u Sjedinjenim Državama, kao i njegova meksička imovina povezana sa američkom financijskom mrežom je zamrznuta. Iako on sasvim odbacuje bilo kakvu vezu sa krijumčarima droge, pa je i angažovao tim advokata kako bi ga sklonili sa crne liste, već i same sumnje oterale su od njega sve sponzore. Jedan od njegovih advokata, Hoze Luis Nasar, ujedno i portparol, rekao je da su on i njegov klijent  “u iskrenoj fazi saradnje” sa američkim službenicima da reše to pitanje.

Meksička fudbalska federacija i FIFA dobro znaju za Markezovu neobičnu situaciju, ali su mu dopustili da bude deo reprezentacije. Iako je ovih dana bio jedan od važnijih igrača na utakmici u kojoj je Meksiko neočekivano pobedio Nemačku, nakon utakmice novinari se baš nisu previše trudili da od Markeza dobiju izjavu, jer bi to značilo da se mora pojaviti ispred panoa na kojem su logotipi četiri ključna američka sponzora – Visa, Coca-Cola, Budweiser i McDonald’sOsim toga, ako se Markez pojavi na konferenciji za novinare koju organizuje FIFA, moderator ne sme biti iz SAD.  I u reprezentaciju je ušao u poslednji trenutak. Nedostajao je na zagrevanju u Pasadeni, očito zato što mu je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države. A na treninzima pre turnira u Rusiji, na njegovom dresu nema nikakvog logotipa.

Letovi su takođe pažljivo uređeni, budući da Markezu nije dopušteno putovati sa američkim avioprevoznicima.  Pravni stručnjaci koji nisu bili uključeni u slučaj rekli su da se FIFA morala dobrano potruditi da ne prekrši ni jedno pravilo koje bi bilo u sukobu sa interesima američkog Ministarstva financija:

– Kazne su vrlo velike – rekao je Oliver Krišik, advokat koji se specijalizovao za sankcije Ministarstva. Kompanije koje krše zakonske odredbe, čak i nenamerno, mogu biti kažnjene s iznosima i do 1,5 miliona dolara po samo jednom kršenju, dok namerno kršenje može dovesti do kazne i od 10 miliona dolara pa do maksimalno 30 godina zatvora za pojedince koji svesno krše pravila.

Ograničenjima su manje opterećene evropske kompanije, pa Markez nosi isti Adidasov dres kao i saigrači, a njegov lični sponzor je Puma koja je preuzela brigu o društvenim  medijima. Ipak i Adidas i Puma su odbili da daju komentare o Markezu. Uprkos njegovim pravnim problemima, Markez je veoma popularan u Meksiku, ali biće zanimljivo jer je Badvajzer sponzor nagrade “čovjek utakmice”, pa je pitanje šta će se dogoditi ako na jednoj od predstojećih mečeva publika na javnom glasanju upravo Markezu dodeli ovu titulu?