Karadžić: Više nećemo moći da gledamo kroz prste, UEFA nam to ne dozvoljava

Superligaši nespremni čekaju zvanični početak nove sezone, a naviknuti na gledanje kroz prste od strane Zajednice Jelen super lige i FS Srbije, klubovi su i ovog leta u prilici da iščekuju kompromisne odluke kojima se odlažu radikalne mere.

– Produžićemo do kraja jesenjeg dela sezone rok za postavljanje reflektora s obzirom da neki klubovi, kao na primer Radnički iz Kragujevca, Spartak i Novi Pazar intenzivno rade na tim projektima – otkriva Tomislav Karadžić jedan od svojih predloga na današnjoj sednici proširenog Odbora za hitna pitanja.

Predsednik saveza s ponosom ističe da je upravo zahvaljujući njegovom insistiranju slika o stadionima u Srbiji danas lepša nego ranije:

– Danas 12 stadiona u Srbiji ima, ili će uskoro imati reflektore, a pre tri godine imali su ih samo dva. U novu sezonu sa reflektorima ulaze Subotica, Kragujevac i Lučani , tako da će bez osvetljenja ostati samo OFK Beograd, Rad i Donji Srem.

Reflektori nisu jedini problem srpskih klubova… Ali, ko ih ne bude imao, sezonu 2015/16 sigurno neće početi kao superligaš.

– Promena sistema takmičenja i uvođenje plej-ofa odnosno borbe za titulu i opstanak jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sednice. Ono što je takođe bitno jeste predlog da sezona 2015/16 počne dve nedelje ranije. Kalendarsko pomeranje sezone dobro će doći klubovima koji će se takmičiti u evropskim kvalifikacijama, a to moramo da uradimo i zbog EP na kome ćemo verujem učestvovati – kaže Karadžić.

Igranje u julu 2015. na srpskim terenima biće moguće samo pod svetlošću reflektora:

– Nijedan klub čiji stadion ne dobije licencu, neće moći da se takmiči u Super ligi – kategoričan je Tomislav Karadžić. – Klub će morati da igra na svom stadionu i ako taj stadion ne ispunjava uslove, preseliće se u niži rang.

U ovom trenutku taj uslov ne bi mogli da ispune OFK Beograd, Rad i Donji Srem, predsednik FSS otkriva međutim da su u problemu samo beogradski klubovi:

Donji Srem je aplicirao za domaćinstvo u Staroj Pazovi od koje su Pećinci udaljeni samo 15 kilometara. Donji Srem neće imati problem te vrste…

Na podsećanje da je i prošle godine uoči početka sezone najavljivano striktno pridržavanje odluka, predsednik FS Srbije replicira uverljivim tonom:

– Više nećemo moći da gledamo kroz prste. Ni UEFA nam to ne dozvoljava – zaključio je Tomislav Karadžić.