Karadžić: Zvezda bi igrala u trećoj ligi da nije Premijera, predsednički izbori tek za dve godine

Iako je najavio da će mesto predsednika FSS napustiti u decembru prošle godine, Tomislav Karadžić i dalje je prvi čovek srpskog fudbala.

On je na redvonoj Skupštini saveza saopštio da će izbore raspisati tek za godinu i sedam meseci.

Karadžić je prethodno u avgustu 2013. rekao da će otići u decembru prošle godine, a onda je godinu dana kasnije rekao da se šalio i da će mesto predsednika napustiti najkasnije nakon EP 2016. godine.

– Za nepune dve godine biće raspisani izbori. Ko god želi može da se kandiduje za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Čak i oni koji su upropastili sve za šta su se uhvatili – rekao je Karadžić obraćajući se delegatima Skupštine FSS.

Karadžić je stavio na glasanje dva predloga: da se u FSS održe vanredni izbori, kao i da se on povuče sa svih funkcija. Delegati su bili protiv oba predloga. Karadžić je rekao da “nikakva sila” ne može da zaustavi fudbalsku organizaciju da radi principijelno, pošteno i po zakonu.

– Odluke se moraju poštovati. Ne znam kome to koristi, neću nikoga da stavim ovde na sud, moj posao je nešto drugo – dodao je Karadžić

On je ocenio da nisu ispoštovane džentlmenske odluke donete na prethodnoj sednici u martu.

– Odluke su bile više džentlmenske, da smene i promene nećemo činiti jer nas čeka posao, nova i važna pitanja o kojima ćemo kasnije govoriti. Ali, nije se tako desilo, Svedoci smo novih, u suštini starih inicijativa, istog tipa i od istih inicijatora. Novim statutom se smanjuje opstrukcija rada Saveza – rekao je Karadžić.

Disciplinska komisija ranije je suspendovala vršioca dužnosti generalnog sekretara Crvene zvezde Zvezdana Terziha na šest meseci, ali je on rekao da ga “ne dotiču odluke Karadžićevih organa”.

Zvezda je bila nezadovoljna sudjenjem u Kruševcu na utakmici sa Napretkom u domaćem prvenstvu, posle koje je i tražena Karadžićeva ostavka i promene u FSS.

– Skinućemo svakog sudiju koji je napravio kardinalne greške, ali ćemo isto tako tražiti da se poštuje zakon. Ako ne bude tako, biće haos – kazao je Karadžić.

On je dodao da je njegov sukob sa Terzićem nastao u Kruševcu.

– Nije sukob predsednika FSS i generalnog sekretara nekog kluba problem od penala iz Kruševca. To je problem tog čoveka koji je na siledžijski način ušao u svlačionicu i on je zbog toga kažnjen – dodao je Karadžić.

Karadžić je rekao da je njegov zadatak da komunicira sa predsednikom Crvene zvezde, a ne generalnim sekretarom, ali da “još ne zna ko je on”.

– Da nije premijera države i FSS taj klub bi igrao u trećoj ligi. Opasnost kuca na vrata, pa će opet biti optužen savez zašto im se to dešava. To je zamena teza, alibi neverovatnih razmera – rekao je Karadžić.

Predstavnici Crvene zvezde nisu učestvovali u radu Skupštine Fudbalskog saveza Srbije.

Karadžić je dodao da će predstojeći period dati ocenu koliko je ta organizacija uspešno radila od kad je on na njenom čelu.

– Vreme koje predstoji daće ocenu naše ukupne uspešnosti ili neuspešnosti vodjenja Saveza. Zaboravimo sve, dajte da u ovom najvažnijem zadatku srpskog fudbala svi učestvujemo, jer je to sve naše. Ne mogu da kažem da je fudbal više moj od svakog drugog navijača – rekao je Karadžić na sednici Skupštine FSS.

Karadžić je istakao da je plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj iznad svih ciljeva.

– Plaman na Evropsko prvenstvo je cilj iznad svih ostalih ciljeva, to će staviti u zasenak sve što smo do sada radili, a ima i dobrih stvari koje smo radili u drugim oblastima. Odlazak u Francusku je alfa i omega ocene našeg rukovodjenja fudbalom – kazao je Karadžić.

Prema njegovim rečima, Savez će pokušati da obezbedi sve uslove da reprezentacija dodje do željenog cilja.

Karadžić je naveo da Srbija ima “sjajne momke i igrače”.

– Videćemo da li imamo i tim, to nije isto – rekao je Karadžić i dodao da novi selektor reprezentacije Dik Advokat ima “ime, harizmu, autoritet i iskustvo” da Srbiju odvede na Evropsko prvenstvo.

Srbija će u subotu u gostima protiv Jermenije početi kvalifikacije za kontinentalni šampionat koji će se održati 2016. godine u Francuskoj.