Kasno buđenje Zvezde nedovoljno za preokret! Grčki crveno-beli uspešniji, Crvena zvezda – Olimpijakos 57:62

Košarkaši Crvene zvezde i grčkog Olimpijakosa odigrali su utakmicu četvrtog kola grupe D Evrolige, u kojoj su uspešniji bili crveno-beli iz Grčke - 62:57 (13:14, 24:12, 13:10, 12:21).

Izgleda da je fantastična atmosfera u Areni „progutala” Crvenu zvezdu, jer srpski crveno-beli nisu igrali u svom prepoznatljivom stilu. Olimpijakos je od starta, kada je trojkama vezao seriju od 9/0 najavio borbu do samog kraja i da se bratski odnosi dva kluba, na parketu, neće ispoljavati.
Grci su tokom cele utakmice (uglavnom) prednost održavali trojkama, dok Beograđani nisu uspeli da nađu pravo rešenje kako bi na adekvatan način odgovorili na napade Olimpijakosa.
Kasno buđenje u poslednjoj četvrtini nije pomoglo Zvezdi da zabeleži veoma važnu pobedu. Iako su Beograđani poslednju deonicu dobili sa 21:12, Grci su večeras imali i više od igre i tako zabeležili svoj četvrti trijumf iz isto toliko utakmica. Crvenoj zvezdi ovo je bio drugi poraz u Evroligi, a prvi na domaćem terenu.

Najava i tok meča:

U beogradskoj Areni nas očekuje nezapamćeni spektakl. Duel klubova koji nekoliko decenija neguju bratske odnose biće u centru pažnje, ne samo u Srbiji i Grčkoj, već i širom Evrope.

Crvena zvezda posle tri kola ima učinak od dve pobede i jednog poraza i zbog toga je meč protiv tima iz Pireja (koji ima maksimalan učinak) jako važan u borbi za plasman u Top 16 fazu elitnog takmičenja.

Trener kluba sa Malog Kalemegdana, Dejan Radonjić, rekao je da njegovi košarkaši moraju da daju sve od sebe ako žele da pobede mnogo iskusniju ekipu Olimpijakosa.

– Ono što sam siguran jeste da je pred nama teška utakmica. Mnogo smo mlađi od njih, ali motivisani smo da odigramo dobro i treba da damo sve od sebe kako bismo napravili podvig u Areni – rekao je Radonjić.

S druge strane, trener Olimpijakosa Janis Svairopulos, kome će ovo biti debi na klupi tima iz Pireja, rekao je da njegovi igrači ne smeju da prave greške u napadu protiv Crvene zvezde.

– Ovo je veoma važna utakmica za nas. Moramo da imamo dobru koncentraciju ako želimo da počnemo dobro. Ne smemo da pravimo greške, posebno u napadu, jer ćemo im tako omogućiti tranziciju i kontre. Posebno će biti teško zadržati koncentraciju u punoj hali. Kada igrate na najvišem nivou, morate da budete spremni da reagujete i u takvim situacijama – rekao je Svairopulos.

 

*Uoči početka utakmice izuzetno su bila zanimljiva dešavanja na tribinama. Arenom se orila pesma „Delija”, a pojavljivanje Marka Pantelića izazvalo je grmoglasni aplauz, kao i skandiranje: Oooo Marko Pantelić! – u pevanju su učestvovali i Grci, jer je poznati fudbaler nosio dres oba kluba.

(FOTO: Dnevno.rs)

Prva četvrtina: Crvena zvezda – Olimpijakos 14:13

Zvezda je počela sa Vilijamsom, Lazićem, Dangubićem, Mitrovićem i Bobijem Marjanovićem. Za prve poene na utakmici precizan je bio Branko Lazić. Ubrzo je Olimpijakos odgovorio i to trojkom preko Agravanisa. Dugo nije bilo poena, a onda su grčki crno-beli vezali dve trojke (Lafajet i Spanulis) i tako su Grci napravili seriju od 9/0, za vođstvo od 9:2. U nastavku i dalje promašaji na obe strane. Zvezda ne može da pronađe pravi ritam u napadu, Kalinić promašuje zicer, ali brzo se iskupljuje veoma atraktivnim zakucavanjem!

Uspela je Zvezda da realizuje naredni napad, poentirao je Mitrović. Zatim, domaćin se odbranio u sledećem napadu Grka, to je iskoristio Markus Vilijams i sa lakoćom svom timu doneo nove poene. Beograđani smanjuju na 11:9. Ipak, nisu odustajali košarkaši Olimpijakosa od vršenja pritiska. Za prvi egal na utakmici bio je siguran Luka Mitrović! Crvena zvezda se tako rezultatski približila, posle serije pogdaka protivnika za tri poena.

JAKA BLAŽIČ ZA PRVU TROJKU CRVENE ZVEZDE i vođstvo od 14:11.

Lafajet siguran u sledećem napadu, Olimpijakos smanjuje na 14:13. Kraj prve četvrtine.

Druga četvrtina: Crvena zvezda – Olimpijakos 12:24

U ovoj deonici, na samom početku, posle uvodnog poena Kalinića sa linije penala, Olimpijakos je napravio seriju od 7/0 za novi preokret – 20:15. Trojkom Darena serija je produžena na 10/0. Odlično su gosti otvorili ovu četvrtinu (23:15). Dejan Radonjić je s razlogom zatražio tajm-aut. Ponovo je Zvezda posle tajm-auta dobro reagovala, Dženkins je pokrenuo ekipu, pa je trener Olimpijakosa posle 6/0 domaćina reagovao – 23:21.

Danston je bio ključna figura posle tajm-auta pirejskih crveno-belih, ubacio je četiri poena i vratio sigurno vođstvo svom timu. Ponovo su Grci ušli u seriju, koja im je ubrzo donela vođstvo od „+13” – 36:23. Marjanović je prve poene postigao tek u 18. minutu. Do kraja prvog poluvremena Zvezda je spustila na -11 (37:26) i s obzirom na dešavanja to je bio dobar rezultat za crveno-bele.

Zvanično je objavljeno da je u Areni je prisutno 18.732 gledalaca

 

Treća četvrtina: Crvena zvezda – Olimpijakos 10:13

Prve poene u trećoj četvrtini postigao je Lazić i smanjio zaostatak Zvezde na ispod deset razlike – 37:28. Petvej i Agravanis trojkama drže prednost svom timu – 43:30 posle 25 minuta. Trojkom Vasilisa Spanulisa Olimpijakos je u 26. minutu ponovo stekao 15 poena prednosti. Odlična igra grčkog tima, za razliku od Zvezde čija je igra večeras neprepoznatljiva. Na kraju treće četvrtine Olimpijakos ima prednost od 14 poena – 50:36

Četvrta četvrtina: Crvena zvezda – Olimpijakos 21:12

Nastavili su Grci da održavaju prednost, ali je na pet minuta do kraja meča Zvezda stigla na deset poena minusa (45:55). Olimpijakos je već tri minuta bez poena, pa gosti uzimaju tajm-aut. Krenulo je buđenje domaćina. Zvezda je u velikom naletu, Blažič trojkom smanjuje rezultat na četiri poena zaostatka – 53:57. Kasno buđenje Zvezde bilo je nedovoljno za preokret, Grci su večeras imali i više od igre. Olimpijakos je u Areni trijumfovao sa 62:57 i tako zabeležio četvrti trijumf u Ervoligi.