KEŽMAN ODGOVORIO NA MUSLINOVE TVRDNJE: “Igrači su ga optuživali da je tražio PARTICIPACIJU”!

Mateja Kežman
print screen/youtube.com/KARIĆ company family

Nekadašnji golgeter nacionalnog tima i menadžer Sergeja Milinkovića-Savića, odgovorio je sada već bivšem selektoru Slavoljubu Muslinu na optužbu da je putem medija želeo da utiče na sastav tima.

 

Kežman se srpskoj fudbalskoj javnosti obratio u saopštenju, koje je preneo Blicsport.

– Plasmanom na svetsko prventsvo u fudbalu “A” selekcija Srbije ostvarila je uspeh nakon višegodišnjih neuspešnih pokušaja da se domogne nekog internacionalnog takmičenja. Taj uspeh je posledica angažovanosti igrača, stručnog štaba, navijača i pravih poteza Fudbalskog saveza Srbije. Poslednjih dana se ovaj rezultatski momenat u javnosti potpuno zanemario, jer je uglavnom prisutna polemika u vezi sa statusom dosadašnjeg selektora, gospodina Slavoljuba Muslina. Priznajem da sam imao veliku dilemu oko svog javnog oglašavanja. Prevagnula je želja da zbog svog integriteta jasno pružim osvrt na zbivanja u proteklom periodu – rekao je Kežman i dodao da je odlazak Muslina sa kormila nacionalnog tima posledica selektorovih ličnih interesa.

 
– Selektor Slavoljub Muslin kaze da je smenjen zbog nepozivanja u reprezentaciju Sergeja Milinković-Savića. Ukoliko je javnost informisana dobro, gospodin Muslin (zaposleni) je sporazumno raskinuo ugovor sa savezom (poslodavcem). Poenta je da nije reč o smeni već o sporazumnom raskidu ugovora za koje je neophodna saglasnost volja svih ugovornih strana. Svi njegovi saradnici su ostali u selekciji, a on nije nastavio svoj poslovni odnos. Pre će biti da su neki njegovi lični interesi postali očigledniji. Sergej Milinković-Savić je afirmisani srpski internacionalac koji je svoj kvalitet demonstrirao nastupima u italijanskoj i belgijskoj ligi, evropskim takmičenjima i mlađim selekcijama Srbije (evropski i svetski šampion). Ukoliko se prihvatite javne funkcije, logično je očekivati da ćete se suočiti sa pitanjima javnosti u vezi sa nepozivanjem igrača takvog pedigrea u nacionalni tim. Sigurno nije uputno da u obrazlaganju svojih postupaka koristite neodređene formulacije, a da istvoremeno ne navodite konkretno o čemu je reč – istakao je Kežman.

Jedna od primedbi na Muslinov rad jeste i činjenica da je malo ko od članova “zlatne generacije” bio prisutan na reprezentativnim okupljanjima.

– Šira javnost u Srbiji, kao i ljudi poput Alegrija, Kostakurte, Ambrozinija, Ravanelija, Tumbakovića, Mirkovića javno su iskazivali mišljenje, ne zato što ih je Mateja Kežman instruisao (reč je o ozbiljnim ljudima za koje je nepristojno tvrditi da su bili “istureni” u službi tuđeg interesa) već verovatnije zato što ponešto znaju o fudbalskoj igri. Potpuno je tačna opservacija da se mladi igrači postepeno uvode u selekciju određenom dinamikom. Nadam se da gospodin Muslin nije mislio na dinamiku kojom je on uvodio mlade igrače u prvi tim. Najbolji primeri su članovi “zlatne generacije” Veljković, Grujić, Radonjić, Živković, Gajić, Milinković-Savić, Rajković i ostali koji uopšte nisu uvođeni u A selekciju. Primetiću da ovde imamo jedno zanimljivo izvrtanje realnog konteksta stvarnosti, jer je Sergej Milinković-Savić mlad samo po svojoj krštenici, a po iskustvu, učinku i kontinuitetu nastupa na najvećoj sceni je i te kako iskusan fudbaler. Priče o tome da li je Sergej dobar ili ne su prosto suvišne s obzirom na činjenično stanje i njegove nastupe na najvećoj sceni – navodi Mateja Kežman.

Kežman je odbacio Muslinovu tezu da nastupi igrača u državnom timu podižu njihovu cenu na fudbalskom tržištu i rekao da je odbio savku saradnju sa selektorom preko trećih lica:

– Gospodin Muslin kaze da menadžerski lobi pravi pritisak na njega kako bi se preko reprezentacije Srbije napravila podloga za transfer Sergeja Milinković-Savića. Tržišna vrednost fudbalera je relativna kategorija, i varira u zavisnosti od velikog broja determinanti. U slučaju Milinković-Savića cena je utvrđena na osnovu procena merodavnih analitičkih agencija i na osnovu iznosa ponuda koje su pristizale na adresu Lacija. Nikakvu ulogu u formiranju njegove tržišne cene ne igraju nastupi u A reprezentaciji Srbije jer njih nije ni bilo, pa se ne mogu navoditi kao argument koji utiče na tržišnu vrednost (trenutno vrlo visoku). Selektorove ponude za “saradnju” preko trećih lica sam sa indignacijom odbio, jer u takve kombinacije nisam ulazio, niti imam nameru da ikad ulazim. Očigledno gospodin Muslin zna za drugačije relacije u odnosima sa fudbalerima i njihovim menadžerskim agencijama, jer se tokom svoje trenerske karijere suočio sa optužbama od strane sopstvenih igrača u klubovima koje je vodio za “participaciju” u njihovim ugovorima i transferima (Oleg Samsonov, Georgi Pejev i ostali …). Pretpostavljam da sam i taj njihov javni nastup organizovao ja? Ukoliko je sve vreme bio pod pritiskom, zašto ranije nije obrazložio svoju poziciju prema poslodavcu (FSS) i ukazao na izvore pritiska, nego sada preko mog imena pravi izlaznu strategiju u nameri da zakamuflira svoja činjenja? Nadam se da će aktuelne odluke doprineti uspešnoj prezentaciji srpskog fudbala u budućnosti, jer kvalitet imamo, a navijači u našoj zemlji sa razlogom očekuju rezultate i kvalitetnu igru, bez obzira na to ko je selektor i ko je personalno u selekciji – zaključio je Kežman.