KIŠNI ČOVEK TOPLOG SRCA: Dan kada je veliki Airton Sena otišao u LEGENDU! (VIDEO, FOTO)

Airton Sena
print screen/you tube.com/Ayrton01CZ

Jedan od najvećih vozača Formule 1 ikada, tragično je okončao svoj život 1. maja 1994. godine.

 

Legendarni i neponovljivi Airton Sena, tragično je nastradao na današnji dan u svojoj 34. godinina. Nesreća se dogodila pošto je pri brzini većoj od 300 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad bolidom i direktno udario u betonski zid staze “Enco i Dino Ferari” u Imoli.

Taj vikend u Formuli 1 ostaće upamćen kao jedan od najcrnjih, jer je samo dan ranije tokom zvaničnog treninga za VN San Marina, stradao Roland Racerberger. Iskusni Sena je u pripremi trke menadžmentu Vilijamsa nekoliko puta ponovio kako se pribojava za sopstvenu bezbednost ali je bio veliki profesionalac i dileme oko učešća nije bilo. Trku je započeo sa prve startne pozicije, koju je držao do kobnog sedmog kruga.

Brzinu je zavoleo još kao dečak, kada je na predlog oca seo u karting da bi poboljšao svoju koordinaciju pokreta. Talenat je vrlo brzo primećen, a 1982. godine Sena se seli u Englesku gde počinje njegova F1 karijera.

U takmičenju je debitovao 1984. kada se i proslavio na uličnoj trci u Monte Karlu gde je porazio velikane ovog sporta, kao što su Keke Rozberg i Niki Lauda. Ipak na trci je trijumfovao Alan Prost, a ova trka će u istoriji F1 ostati upamćena po velikoj kiši. Sjajna vožnja i pored loših vremenskih prilika, vinula je  na drugo mesto, a on će od tog trenutka u svetu automobilizma postati poznat kao “Kišni čivek”.

Već na startu naredne sezone, Sena je zabeležio prvu pobedu na VN Portugalije. Od tada se ime dvadesetpetogodišnjeg Brazilca, spominje u gotovo svakoj vesti koja ima veze sa Formulom 1. Ukupno je zabeležio 39 pobeda u karijeri a 41 put se našao na pobedničkom postolju.

Nastupao je za Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams a ukupno je osvojio tri šampionske titule. Bio je veliki vernik, a posle smrti su u javnost procureli šokantni podaci o njegovom dobrotvornom radu. Tokom slavnih godina, Sena je za siromašnu decu Brazila i čitave Južne Amerike donirao nekoliko desetina miliona dolara. 

Godine 2009. Sena je izabran za najboljeg vozača svih vremena po izboru renomiranog britanskog lista Autosport. Sena se našao isped Šumahera i Fanđa, dok su na četvrtom i petom mestu bili Alan Prost i Džim Klark.loading...