KIŠNI ČOVEK TOPLOG SRCA: Dan kada je veliki Airton Sena otišao u LEGENDU! (VIDEO, FOTO)

Airton Sena
print screen/you tube.com/Ayrton01CZ

Jedan od najvećih vozača Formule 1 ikada, tragično je okončao svoj život 1. maja 1994. godine.

 

Legendarni i neponovljivi Airton Sena, tragično je nastradao na današnji dan u svojoj 34. godinina. Nesreća se dogodila pošto je pri brzini većoj od 300 kilometara na sat, izgubio kontrolu nad bolidom i direktno udario u betonski zid staze “Enco i Dino Ferari” u Imoli.

Taj vikend u Formuli 1 ostaće upamćen kao jedan od najcrnjih, jer je samo dan ranije tokom zvaničnog treninga za VN San Marina, stradao Roland Racerberger. Iskusni Sena je u pripremi trke menadžmentu Vilijamsa nekoliko puta ponovio kako se pribojava za sopstvenu bezbednost ali je bio veliki profesionalac i dileme oko učešća nije bilo. Trku je započeo sa prve startne pozicije, koju je držao do kobnog sedmog kruga.

Feliz 2017 a todos ! / Happy 2017 to everyone! #SennaSempre #Senna #AyrtonSenna #NewYear #HappyNewYear #AnoNovo #FelizAnoNovo #Formula1 #F1 #Feliz2017 #happy2017

A post shared by Ayrton Senna (@oficialayrtonsenna) on

Brzinu je zavoleo još kao dečak, kada je na predlog oca seo u karting da bi poboljšao svoju koordinaciju pokreta. Talenat je vrlo brzo primećen, a 1982. godine Sena se seli u Englesku gde počinje njegova F1 karijera.

U takmičenju je debitovao 1984. kada se i proslavio na uličnoj trci u Monte Karlu gde je porazio velikane ovog sporta, kao što su Keke Rozberg i Niki Lauda. Ipak na trci je trijumfovao Alan Prost, a ova trka će u istoriji F1 ostati upamćena po velikoj kiši. Sjajna vožnja i pored loših vremenskih prilika, vinula je  na drugo mesto, a on će od tog trenutka u svetu automobilizma postati poznat kao “Kišni čivek”.

Već na startu naredne sezone, Sena je zabeležio prvu pobedu na VN Portugalije. Od tada se ime dvadesetpetogodišnjeg Brazilca, spominje u gotovo svakoj vesti koja ima veze sa Formulom 1. Ukupno je zabeležio 39 pobeda u karijeri a 41 put se našao na pobedničkom postolju.

Nastupao je za Toleman, Lotus, Meklaren i Vilijams a ukupno je osvojio tri šampionske titule. Bio je veliki vernik, a posle smrti su u javnost procureli šokantni podaci o njegovom dobrotvornom radu. Tokom slavnih godina, Sena je za siromašnu decu Brazila i čitave Južne Amerike donirao nekoliko desetina miliona dolara. 

Godine 2009. Sena je izabran za najboljeg vozača svih vremena po izboru renomiranog britanskog lista Autosport. Sena se našao isped Šumahera i Fanđa, dok su na četvrtom i petom mestu bili Alan Prost i Džim Klark.