Klipersi su ponovo zabrljali: Može li se ‘kletva’ neuspeha konačno prekinuti?

klipersi
beta

Iako nikada do sada nisu bili bliži, Klipersi ni ove godine nisu prošli u finale konferencije. Tako ekipa predvođena sjajnim Polom, Grifinom i Džordanom ni u četvrtom zajedničkom pokušaju nije uspela da dođe do završnice lige. Tome je dosta doprinela njihova „kratka klupa“, ali je najveći problem opet bio mentalitet koji je doveo do toga da Kliperse smatraju gubitnicima koji su u stanju da „uprskaju“ svaku situaciju.

 

Los Anđeles Klipersi imali su prednost od 3:1 u drugom kolu doigravanja protiv Hjuston Rokitsa i bili su veoma blizu tome da naprave najveći uspeh u istoriji franšize i da se plasiraju u finale Zapadne konferencije. Ove godine, Klipersi su se učvrstili kao najbolji tim Los Anđelesa i potpuno pomutili slavu Lejskersa. Delovalo je kao da bi baš kao i slavni sugrađani mogli da se okite NBA trofejom.

Mogla je to da bude zvezdana godina za ekipu koju je prošle godine za rekordnih dve miljarde dolara kupio bivši izvršni direktor Majkrosofta Stiv Bolmer. Novi vlasnik je ekipu preuzeo nakon velike afere sa bivšim vlasnikom Donaldom Sterlingom koji je bio u središtu afere sa rasizmom, zbog čega je bio i primoran da napusti klub.

Očigledno je da su igrači  tima iz Kalifornije u pomenutom petom meču već u svojim glavama završili posao sa Teksašanima u polufinalu, o čemu svedoče i njihove izjave kako se neće zadovoljiti novim najboljim plasmanom tima i kako su spremni da idu na titulu.

 

Čak su i ovoj utakmici u jednom trenutku vodili i 19 razlike delovalo je kao da je nemoguće da izgube. Ipak, onda se ipak desio pad kakav se retko viđa. Ne samo da su Klipersi izgubili petu utakmicu, nego i još dve sledeće. Tako se ekipa iz Kalifornije upisala u crne strane NBA istorije, postavši tek deveti tim dosad koji je „prokockao“ prednost od 3:1 u plej-ofu.

Klipersi su tako upropastili sve što su uspeli da ostvare ove godine. U regularnoj sezoni su bili treći tim na Zapadu, ali im to nije donelo neku posebnu prednost pred doigravanje jer su u plej-ofu odmah išli na šampione, San Antonio Spurse. Njih je Los Anđeles ipak uspeo da izbaci u dramatičnoj seriji posle sedam utakmica. Posebno je bio zanimljiv odlučujući duel koji je rešio Kris Pol sjajnom predstavom.

Kada je počeo okršaj sa Hjustonom, činilo se da su Klipersi osokoljeni pobedom nad Spursima i da će konačno zaigrati u samoj završnici lige.

 

Još jednom, ovaj tim je uspeo da uprska skoro nemoguće i da učvrsti svoju reputaciju tima u kojem uvek nešto pođe naopako. Sjajni trio koji predvodi ovaj tim – Kris Pol, Blejk Grifin i Deandre Džordan – ni četvrtu godinu zaredom nije uspeo da dođe do finala konferencije. U tome im nije pomogao ni Dok Rivers koji je pre dve godine stigao u tim upravo sa ciljem da pomogne timu da konačno napravi ovaj iskorak.

Sada se postavlja i pitanje da li će tim i sledeće godine ostati isti. Najveći problem je kako zadržati Deandrea Džordana koji ovoga leta postaje ograničeno slobodni igrač. Da bi ga zadržali u timu, Klipersi će morati da mu plate maksimalnu sumu što će oni skoro izvesno i uraditi, ali će im se time smanjiti manevarski prostor za nove dolaske. Centar Los Anđelesa je ove godine bio sjajan sa 11,5 poena i 15 skokova u proseku, a izabran je i u najbolju defanzivnu i treću najbolju petorku cele lige (Kris Pol je u drugoj najboljoj petorci, dok je Blejk Grifin sa Džordanom zajedno u trećoj). 

Interesantno je da su Klipersi mogli i sa njim da naprave izuzetno veliki promašaj jer su pre dve godine hteli da Džordana menjaju za Kevina Garneta. Na njihovu sreću, liga je obustavila ovu zamenu jer su sumnjali da je povezana sa dolaskom Doka Riversa u klub, što je zabranjeno propozicijama.

Još jedan pripadnik slavne generacije Seltiksa koja je predvođena Dokom Riversom osvajala NBA prstenje se sve češće pominje u vezi sa Klipersima. Kako prenose mediji, Pol Pirs će izgleda doći iz Vašingtona u Kaliforniju kako bi u Klipersima završio karijeru.

Kao o eventualnom pojačanju se govori i o Marku Gasolu, ali se čini da to nije realna opcija.

 

Ostaje da se vidi kolike će se tim iz Los Anđelesa još pojačati i da li će dovesti i adekvatne zamene koje bi uspele da malo „produže klupu“ ekipe kojoj je ove godine objektivno nedostajalo još kvalitetnih igrača. Osim tri vodeća košarkaša, izdvajali su se još i bekovi Džej Džej Redik i Džejms Koford, kao i krilni centar Met Barns.

Još jedan segment u kojem bi Klipersi mogli da napreduju je i mentalna snaga. Čini se da su igrači bili isuviše emotivni, a često se podvlače i reakcije Krisa Pola koji je često burno prihvatao odluke sudija. U svakom slučaju, za napredak sledeće sezone biće potrebna i promena u glavama košarkaša iz Los Anđelesa.