Klivlend, Atlanta ili možda Čikago? Analiza plej-of parova Istočne konferencije NBA lige

Iako je Atlanta bila ubedljiva u regularnom delu sezone, Klivlend je možda i veći favorit iz prostog razloga što u svojim redovima ima najboljeg košarkaša današnjice, Lebrona Džejmsa. Dok su sve oči uprte u ova dva tima, Čikago čeka svoju šansu iz prikrajka. Ovo su parovi doigravanja na Istoku.

 

Počeo je veliki rasplet NBA lige u kojoj ćemo posle doigravanja saznati ko će biti novi prvak takmičenja. Ova godina je karakteristična po tome što su stasali novi favoriti na obe obale. U Istočnoj konferenciji, ubedljivo prvi posle regularne sezone bili su Atlanta Houksi koji su uprkos opuštanju i kalkulisanju na kraju, imali sedam pobeda više od drugoplasiranog Klivlenda.

Ekipa iz Džoržije je sa čela Istoka ukrstila sa osmoplasiranim Bruklinom koji je tek u poslednjem meču uspeo da osigura nastup u završnici i iz konkurencije izbaci Indijanu koja je imala istovetan učinaka. Nešto ranije, iz trke za plej-of je ispao i Majami Hit koji je doduše imao samo jedan trijumf manje.

 

Čini se da je Atlanta veliki favorit, ne samo u seriji protiv Bruklina, več i u celoj Istočnoj konferenciji. Ako se nešto dramatično ne promeni u sjajnoj igri koju su dosad prikazivali, jedini ozbiljan kandidat za tron Istoka bi trebalo da im bude drugoplasirani Klivlend. Šampionske aspiracije u konferenciji, pa i čitavoj ligi, Houksi su demonstrirali i na početku serije. Ekipa poznata po timskoj i nesebičnoj igri je u prvom meču savladala Bruklin, doduše ne toliko ubedljivo 99:92. 

Ubojiti šuter Kajl Korver bio je najbolji kod pobednika sa 21 poenom i sedam skokova, dok Bruklinu nije pomaogao ni dabl-dabl Bruka Lopeza (17 poena i 14 skokova). I u drugom meču, Houksi su trijumfovali 96:91 zahvaljujući najrasploženijim Alu Horfordu i Polu Milsapu. Utisak je da se može očekivati i konačan trijumf „Jastrebova“ u seriji i da bi sve osim njihovog ubedljivog prolaska bilo iznenađenje. Jedan od problema koji bi im mogao otežati posao je povreda Taba Sefološe koji je sa saigračem Perom Antićem bio u središtu poznatog skorašnjeg skandala sa policijom.

Pobednik duela između Atlante i Bruklina ukršta sa timom koji trijumfuje u susretu između Toronta i Vašingtona. Ovaj drugi duel bio mogao da bude među najneizvesnijim u prvom kolu doigravanja jer su Reptorsi imali samo tri pobede više od rivala iz prestonice SAD. Zanimljivo je da bi se moglo reći da su do tri pobede viška stigli upravo protiv rivala u doigravanju.

U sva tri meča u regularnoj sezoni, oni su savladali „Čarobnjake“. Toronto se nada da bi mogao da napravi iskorak u odnosu na razočaravajući učinak od prošle godine i rano ispadanje. Reptorsi se u u seriji najviše uzda u svog najboljeg igrača Demara Derouzena kojem podršku treba da pruže Kajl Louri i dobitnik trofeja za najboljeg „šestog čoveka“ Lu Vilijams. Najveća potencijalana mana jedinog kanadskog tima bi mogla da bude loša odbrana.

 

Iako su sva tri puta izgubili u regularnoj sezoni, Vizardsi su pobedili u prvoj utakmici serije, najviše zahvaljujući činjenici da u svojim redovima imaju čoveka koji dobro zna kako se to pobeđuje u plej-ofu – Pola Pirsa. U trijumfu u prvom meču 93:86 u kojem su Vizardsi postali prvi tim koji je stigao do brejka, iskusni Pirs je bio najbolji u pobedničkom timu sa 20 poena.

Ostaje pitanje koliko je Pirs ipak još uvek u stanju da u kontinuitetu ponavlja partije sa vrhunca karijere. Još jedna od mana koja bi mogla da skrati nastup Vizardsa u završnici je „kratka klupa“. U drugom susretu u kojem je Vašington opet trijumfovao u gostima, sada rezultatom 117:106, veterana Pirsa su odmenile “mlađe snage” Bredli Bil i Džon Vol koji su postigli 28, odnosno 26 poena. Izuzetno raspoloženi Vol je imao i čak 17 asistencija.

 

Iako drugi u regularnom delu sezone, možda i najveći favoriti za prolaz u veliko finale na istoku su košarkaši Klivlend Kavalirsa, predvođeni igračem koji se još uvek smatra najdominantnijim i najkvalitetnijim u celoj ligi – Lebronom Džejmsom. Uz „kralja Džejmsa“ najveća prednost tima je i sjajni Kajri Irving koji ove godine uništava protivnike, dok Kevin Lav i nije baš uspeo da pronađe svoju ulogu u novom timu. Klivlend je u prvom duelu uspeo da savlada Boston 113:100 uz fantastičnu partiju plej-of debitanta Irvinga. Kavsi su odneli pobedu i u drugom okršaju  (99:91) u kojem je sjajni Džejms 30 poena upotpunio sa 9 skokova i 7 uspešnih dodavanja.

Čini se da Seltiksi nemaju čemu da se nadaju u ovoj seriji. Oni su se u plej-of plasirali prilično iznenađujuće, s obzirom da su ih napustile sve največe zvezde. Ovde se čak lako može dogoditi i „čišćenje“. Ono što bi Klivlendu moglu da oteža put do titule je činjenica da ih predvodi Dejvid Blat koji, uprkos činjenici da je u Evropi pokazao da zna kako do titule, u NBA ligi i dalje nema isti status.

 

Pobednik ovog duela, što je skoro izvesno Klivlend, sastaće se timom koji trijumfuje u okršaju Čikaga i Milvokija. Čikago, kao trećeplasirani tim Istoka semože smatrati i „favoritom iz senke“ na Istoku. Ekipa koja je morala da ojača redove da se osigura u slučaju da se Derik Rouz opet povredi ne bi trebalo da ima previše problema sa Milvokijem. U međusobnim duelima, Baksi su pobedili samo u četvrtom, poslednjem duelu.

Prvi meč Čikago je bez većih problema pobedio 103:91 na krilima najefikasnijeg Džimija Batlera (25 poena), nakon što je već u prvom poluvremenu stekao prednost koju je održavao do kraja utakmice. Džimi Batler je bio i heroj druge pobede u seriji (91:82), dok mu je značajnu podršku pružio Joakim Noa sa fantastičnih 19 skokova.