KLS: Crveno–beli uknjižili i drugu pobedu, borbeni domaćin poklekao u finišu! Metalac – Crvena zvezda 69:76

Košarkaši Crvene zvezde su, na gostovanju u Valjevu, savladali ekipu Metalaca u okviru drugog kola Superlige Srbije rezultatom 76:69 (22:17, 18:15, 15:20, 21:17).

 

Obe ekipe su startovale pobedom u nacionalnom šampionatu. Ekipa Vladimira Đokića savladala je Vojvodinu u Novom Sadu 81:75, dok je Crvena zvezda deklasirala Mega Leks kao domaćin 107:83. Posle međusobnog duela u Valjevu, crveno-beli imaju maksimalni učinak, a Metalac 1/1.

Ovo je bio treći duel ove dve ekipe u sezoni. Crveno-beli su u ABA ligi oba puta bili bolji, u Valjevu je bilo 82:74, a u Beogradu 82:59.

Večerašnju utakmicu u Valjevu obeležila je velika borba, ali i rastrzana igra i mnogo grešaka na obe strane. Zvezda je konstantno bila u vođstvu, ali se domaćin nije predavao i svaki put kada bi se gosti odlepili, uporni Valjevci su ih stizali. Stizali, ali ne i prestizali…

Prva četvrtina: Metalac – Crvena zvezda 17:22

Petorka Zvezde: Marjanović, Mitrović, Blažič, Vilijams, Dangubić.

Petrorka Metalca: Vraneš, Malešević, Ljubičić, Jošilo, Jevtović.

 

Paklena atmosfera u Valjevu. Metalac je u prepunoj hali dočekao Crvenu zvezdu. Beograđani su imali i veliku podršku „Delija”. Ipak, delovalo je da su, na samom startu meča, dešavanja na tribini bila zanimljivija, od igre koja je viđena na parketu. Gotovo dva minuta nismo videli pogodak. Dosta promašaja sa obe strane, a ekipa Dejana Radonjića mučila je muku sa zonskom odbranom.

Prve poene postigao je Jošilo za prednost domaćina od 2:0. Ipak, odmah je uzvratio Mitrović, a ubrzo je usledila i prva trojka – precizan je bio Markus Vilijams za 5:2. 

Zvezda je u nastavku uspela da se odlepi zahvaljujući fantastičnoj seriji Nemanje Dangubića od osam vezanih poena, uključujući dve trojke – 13:7.

Rekorder Evrolige, Bobi Marjanović je svoje prve poene postigao tek posle (skoro) osam minuta igre. Uz polaganje izborio je i faul za vođstvo od 18:11.

Zonska odbrana ekipe Metalca je „razbijena”, Zvezda je posle nesigurnog početka uspela da uspostavi kontrolu u igri i prvu deonicu završi sa pet poena razlike.

Druga četvrtina: Metalac – Crvena zvezda 15:18

Koševima Jevtovića i Protića na startu druge deonice, Metalac je uspeo da se približi Zvezdi na samo dva poena razlike – 23:25. Mitrović je ovu četvrtinu otvorio trojkom, posle koje su crveno-beli zabeležili promašaje, a domaćin je iskoristio kontre i smanjio razliku.

Jeremić je teškim šutem iz driblinga preko ruke doneo timu iz Valjeva izjednačenje – 25:25. 

Držao je Metalac, u ovom periodu, korak za Zvezdom, ali odličnom kontrom, Blažić je uspeo da koliko-toliko ponovo udalji svoj tim – 31:27.

Beograđani su bili veoma efikasni u napadu. Odlično su kombinovali Marjanović i Tejić, a na tri minuta do poluvremena, Zvezda je imala 14 poena iz igre i 12 asistencija.

Pet vezanih poena Marka Tejića odvode goste na ƒ„+7” (38:31).

Apsolutna timska igra Crvene zvezde. O tome je najbolje svedočio podatak o broju asistencija, koji je na minut do kraja druge deonice „porastao” na 15!

Do odlaska na odmor Zvezda je održavala prednost i drugu deonicu završila sa osam poena razlike – 40:32.

Treća četvrtina: Metalac – Crvena zvezda 20:15

Drugo poluvreme je bolje otvorio domaćin i serijom 8:2 prišao na 40:42. U tom periodu Metalac je pogodio prvu trojku, učinio je to Jošilo.

Vodila se velika borba, ali se i mnogo grešilo na obe strane. Posle skoro dva minuta bez koša, domaćin je pogadio i drugu trojku na meču. U poslednju deonicu Zvezda ulazi sa samo tri poena prednosti – 55:52.

Četvrta četvrtina: Metalac – Crvena zvezda 17:21

Veoma loš početak poslednje četvrtine. Neatraktivna igra. Zvezda je „pala”, Metalac to nije koristio. Dosta promašaja, period bez poena…
Prvi poen u ovom delu postigao je Jović posle nešto više od dva minuta igre – 57:52. 

Na drugoj strani, prve poene za ekipu Metalca u ovoj deonici postiže Ljubičić, a odmah uzvraća i Bobi Marjanović – 59:54. Marjanović je vezao šest poena (četiri iz slobodnih bacanja) uz jednu blokadu za 63:54 za Zvezdu. Devet poena je najveća razlika na meču, koju su crveno-beli imali i tokom prvog poluvremena. Bobi je ubrzo pogodio i za maksimalnih „+ 11” – 65:54.

Nije se predao se Metalac – serijom od 6:0 prišao je na 60:65. 

Važan pogodak za ekipu Metalca postiže Jošilo, koji trojkom približava 63:67. Ipak, odlična reakcija crveno-belih Dženkins pogađa trojku. Ali uz zvuk sirene ide trojka Jeremića, Zvezda gubi loptu, a onda i pogodak Maleševića – 64:70.

U nastavku veoma loš faul pravi Ljubičić, a Dangubić pogađa važna slobodna bacanja – 72:68.

Neizvesna završnica iz koje je kao pobednik izašla ekipa Dejana Radonjića, iskustvo je presudilo.

Domaćin je pravio loše i nepotrebne poteze, Zvezda je zabeležila drugu pobedu u Superligi – 76:69