Kolašinac: Želim srebro u Cirihu

Srpski atletičar Asmir Kolašinac rekao je da mu je cilj da na Evropskom prvenstvu u Cirihu osvoji srebrnu medalju u bacanju kugle.

Evropsko prvenstvo u atletici održaće se od 12. do 17. avgusta u Cirihu, a Srbiju će predstavljati 11 takmičara.

– S obzirom da mi u kolekciji evropskih medalja nedostaje srebro, želja i cilj mi je osvajanje tog odličja. Mislim da je to jako visok cilj sudeći po konkurenciji i rezultatima mojih kolega. Biće dosta teško, ali takav sam sebi cilj postavio – rekao je Kolašinac agenciji Beta.

Kolašinac je na prošlom Evropskom prvenstvu u Helsinkiju osvojio bronzanu medalju bačivši kuglu 20,36 metara. Njegov lični rekord iznosi 20,85 metara.

Ipak, nacionalni rekord i dalje drži Dragan Perić, koji je 1998. godine u Baru bacio kuglu 21,77 metara.

– Rekord Dragana Perića je zaista impresivan i mislim da još nije vreme da se sruši, odnosno još nisam spreman za to. Meni je pre svega cilj da bacim lični rekord u Cirihu, i ako se to desi, ući ću u uži krug bacača koji će osvojiti medalje – kazao je Kolašinac.

On je istakao da će konkurencija u Cirihu biti izuzetno jaka.

– Konkurencija je nikad jača, ali, takođe, ja nikad spremniji. Najveći konkurenti su mi svakako svetski prvak, Nemac David Storl, i olimpijski pobednik, Poljak Tomas Majevski… Zadovoljan sam i rezultatima i tokom svojih priprema. Najbitnije je dobro tempirati formu i mislim da sam na dobrom putu da tamo gde je najpotrebnije bacim najdalje – rekao je Kolašinac.

Pored Kolašinca na šampionatu Evrope pre dve godine medalju je osvojio i Emir Bekrić, a osvajanje medalja srpski atletičari su nastavili i na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Moskvi kada su, takođe, osvojene dve medalje.

– Ja sam i nakon osvajanja medalja u Helsinkiju rekao da je to samo početak i da će od ove generacije čiji sam i ja deo biti još puno medalja. To je zaista tako i bilo i mislim da će se ta tradicija nastaviti. Iskreno najviše se očekuje od Ivane Španović. Atletika se vratila na mesto koje joj pripada i na nama je da je učvrstimo na tom mestu – kazao je Kolašinac.

Evropsko prvenstvo u atletici počinje u utorak, 12. avgusta, a Kolašinac će izaći na borilišta već prvog dana kada su na programu kvalifikacije.