Komesar za bezbednost FSS-a: Huligani vladaju klubovima, a niko ne sme da im se suprostavi!

Komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Milivoj Mirkov rekao je da su navijači i, kako je naveo, na brzinu donet Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, glavni problem kada je u pitanju bezbednost na utakmicama.

– Pogledajte šta je urađeno pre, a šta posle 2003. godine. Zakonom je sve prebečeno na organizatora, a on nije pripremljen i obučen da prihvati tu ulogu i nema adekvatnu redarsku službu. Istovremeno, napravljena je svojevrsna fuzija ovlašćenja redara i privatnog obezbeđenja. Kod nas postoji vizija da je redar ratnik koji treba da se bije sa navijačima, a nije tako. Sa druge strane, redarska služba ne može da primeni nešto, dok ne bude licencirana. Naš zakon nije pratio realno stanje, donet je na brizinu i teško je sada očekivati određeni kvalitet – rekao je Mirkov na konferenciji OEBS-a o unapređenju bezbednosti na sportskim događajima u hotelu Holidej In.

On je dodao da se na problem sa huliganima u Srbije nadovezo i organizovani kriminal.

–  Kod nas niko neće da se suprotstavi navijačima, pa čak ni klubovi. To je najveći problem, svi znamo šta je potrebno, ali hoćemo da to uradi neko drugi. Moramo da očistimo svoje dvorište. Oni vladaju tribinom, stadionima i klubovima. To nije ništa novo, nijednu odluku klub ne može da donese bez navijača – rekao je Mirkov.

Prema njegovim rečima, navijači dobili prostor i iskoristili ga na najbolji način.

– Njih navijanje najmanje interesuje, zato se dogodi da polupaju igačima vozila na parkingu, ulaze u svlačionice, šamaraju, oduzimaju kapitenske trake. Nekada su bili 12, a sada prvi igrač, postali su sila, njih neko podržava, sami odlučujuju šta će i kako će i uvek će biti po njihovom. Mi ne upravljamo utakmicom, nemamamo kontrolu nad navijačkim grupama i tu je problem, ne daj Bože da se nešto dogodi i da moramo da evakuišemo stadion, ne znam kako bi to izgledalo – rekao je Mirkov.

On je poručio da je o ovim problemima pisao Vladama na čelu sa Mirkom Cvetkovićem i Ivicom Dačihem, kao i sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću.

– Veliki problem imaju organizatori sportskih događaja jer su dobili posao koji bi trebalo da obavlja policija. Nije rešeno ni pitanje vlasništva, više ni nemamo adekvatnih komesara za bezbednost, jer većina ih ima krivični prijave, pa i ja sam. Ne postoje oficiri za rad sa navijačima, veliki problem je i slaba medijska propraćenost. Šta god da primenimo, neće dati rezultat, jer ako navijač zna da neće dobiti prijavu, da neće biti procesuiran, onda ne možemo ništa da uradimo – zaključio je Mirkov.