Kopi-pejst šampioni rođeni u razmaku od pet minuta: Čuveni blizanci u sportu (FOTO)

Oni su rođeni u razmaku od par minuta, dele iste gene i bave se istim sportom. Uz to, njihove karijere su često izuzetno blisko povezane. Uspešnih blizanaca ima u skoro svim sportovima, a ovde smo izdvojili čuvenu braću identičnog izgleda iz sveta tenisa, fudbala i košarke.

 

Ko iole prati tenis, svakako je čuo za slavnu braću Brajan. Identični blizanci  Bob i Majk  (koji je 2 minuta stariji) su najuspešniji dubl par u istoriji „belog sporta“,  poznat ne samo po sjajnoj i usklađenoj igri već i po karakterističnom načinu proslavljanju osvojenih poena (skokom i udaranjem u grudi).  Ovaj američki tandem  koji nastupa zajedno je osvojio sve što se moglo osvojiti u tenisu. U njihovoj riznici trofeja su olimpijska zlata i više od 100 osvojenih turnira, od čega su čak 16 na gren slemovima.

Najbolji teniski dubl  par je šest puta trijumfovao u Melburnu, dva puta na Rolan Garosu, tri puta na Vimbldonu, dok su sa gren slema iz zemlje u kojoj su rođeni pridodali još pet titula.  Uz to, braća Brajan zajedno su učestovoali i u pobedi na Dejvis kupu.

Oni takođe drže rekord po broju uzastopnih nedelja provedenih na samom vrhu ATP liste dubl igrača jer su upravo ušli u 414 sedmicu na čelu ove liste.  Čak i kada su razdvojeni, ovi blizanci su sjajni, pa tako su obojica osvajali i gren slem pehare u miks dublu. Doduše, mlađi Bob je malo uspešniji sa sedam titula, dok je njeogov stariji brat osvojio četiri manje.

Verovatno najbolji i najpoznatiji i najuspešniji blizanci  u fudbalu su holandski par Ronald i Frank de Bur. Ovi sjajni fudbaleri su ponekad zajedno, a ponekad razdvojeno nastupali u velikanima evropskog fudbala poput Ajaksa, Barselone i Rendžersa. Njih dvojica nisu jednojajčani blizanci.  

Nekoliko minuta stariji Ronald je dva centimetra viši i za razilku od brata koji je igrao u odbrani, on je bio igrač sredine terena. Kada se uporede karijere ova dva brata, može se reći da je Frank bio nešto bolji. On je bio i kapiten „lala“ čiji je jedno vreme bio i rekorder po broju nastupa, ali ga je kasnije pretekao Edvin van der Sar.

 

Najpoznatiji fudbalski blizanci sa ovih prostora su Zoran ii Zlatko Vujović. Rođeni u Sarajevu, braća Vujović su zajedno započeli karijere u splitskom Hajduku., a kasnije su dobar deo karijera proveli u Francuskoj, i to igrajući u istim ekipama. Vujovići su takođe zabeležili popriličan broj utakmica u dresu reprezetacije Jugoslavije. Zoran, koji je igrao u odbrani i koji je jednu sezonu nastupao i za Crvenu zvezdu, upisao je 34 nastupa u plavom dresu i postigao dva gola. Zlatko je bio nešto uspešniji. Na 70 utakmica u reprezentaciji dao je 25 golova.

Još jedan fudbalski par braće je posebno zbunjivao protivnike, pa i sudije. U pitanju su braća Pereiro da Silva – Fabio i Rafael. Oni su obojica bekovi (doduše Fabio levi, a njegov brat desni) i izgledaju veoma slično. Doduše, oni kažu da nisu baš isti jer Rafael navodno ima neke ožiljke na licu koje drugi blizanac nema.

Braća Da Silva su dosta dugo i igrali u istim timovima, prvo u Fluminenzeu,, a zatim i u Mančester Junajtedu. Tokom vremena kada su zajedno nastupali za „crvene đavole“, desio se i jedan zanimljiv incident. Naime, u jednom meču Karling kupa protiv Barnslija Fabio je dobio žuti karton za faul koji je napravio Rafael. Ipak, kasnije je ova greška ispravljena.

 

I košarka ima svoje čuvene blizance. Trenutno su aktuelni braća Lopez: Bruk i Robin. Njih je lako razlikovati jer ne samo da igraju u drugim ekipama (Bruk u Bruklinu koji prilično odgovara njegovom imenu), a Robin u Portlandu. Uz to, oni imaju i drugačije stilove igre. Bruk je nešto kvalitetniji igrač, više usmeren na napad i ima impresivinije statističke brojke. Robin koji je takođe centar kao i brat, je malo čupaviji, a u igri više usmeren na odbranu.

Ranije, u NBA ligi su nastupali i Horas i Harvi Grant. Ovi krilni centri su takođe imali mnoštvo sličnosti, što bi se moglo i očekivati od blizanaca. Obojica su bili krilni centri i nosili su naočare i tokom igri, što nije baš toliko čest slučaj. Interesantno, čak su imali i isti nadimak – General.  Ipak, Horas koji je karijeru završio sa četiri NBA prstena i to igrajući značajnu ulogu u šampionskim ekipama se svakako pokazao kao uspešniji vojskovođa od ova dva Generala.

U NBA su igrali i blizanci Kolins, Džeron i Džejson koji bi zbog ne toliko zapaženih partije veoma brzo pali u zaborav, da Džejson nije postao prvi deklarisani homoseksualac u američkom profesionalnom sportu.