Košarkaška poslastica u polufinalu ABA lige: Partizan i Zvezda igraju za plasman u Evroligu

U utorak 14. aprila počinje kjlučan deo sezone za dva najveća košarkaška kluba u Srbiji. Partizan i Crvenu zvezdu. Večiti rivali se sastaju u polufinalnoj seriji regionalne ABA lige koja se igra na tri pobede. Ko pobedi ide u finale gde će imati priliku da se izbori za titulu, ali ono što je još važnije obezbediće plasman u Evroligu naredne sezone.

 

Od kada je ustanovljeno da finalisti ABA lige idu u elitno takmičenje, klubovi su krenuli sa pritiskom da se ukine sistem fajnal-fora pošto u tom slučaju čitava sezona staje u jednu utakmicu. Sugestije su urodile plodom pa je rukovodstvo ABA lige pred početak sezone saopštilo da se plej-of vraća prvi put posle 2007. godine.

Sada će se timovi boriti u seriji na tri pobede, a na žalost ljubitelja košarke u Srbiji, naša zemlja neće imati priliku da ima dva predstavnika u Evroligi. Ukoliko se nešto nepredviđeno dogodi.

Glavni „krivac“ za ovo je sasvim sigurno Partizan. Crno-beli su poprilično loše startovali sezonu. U jednom momentu je izgledalo da bi završni deo sezone po prvi put mogao da prođe bez Partizana. Međutim dolaskom Milana Mačvana i Aleksandra Pavlovića, izabranici trenera Vujoševića kreću u silovitu seriju od 12 pobeda u nizu čime dolaze na korak od osvajanja drugog mesta.

U tom periodu je Zvezda uveliko dominirala ligom i obezbedila prvo mesto na tabeli nekoliko kola pre kraja. Na kraju se sve svelo na utakmicu između Partizana i Budućnosti u Podgorici. Crno-beli su predvođeni Pavlovićem došli na korak od pobede. Sedam poena prednosti na tri minuta pre kraja. Činilo se da je sve gotovo, ali serija grešaka i nekoliko sudijskih odluka su odveli Partizan u poraz čime je zakazan duel sa Crvenom zvezdom.

 

Ono što je sigurno to je da oba rivala nisu zadovoljna ovakvim ishodom. Da su se beogradski rivali izbegli, teško je očekivati da bi Cedevita i Budućnost imali šansu protiv naših timova u seriji na tri pobede.

Ovako sledi sasvim sigurno osam dana velikih tenzija, saopštenja, vanrednih konferencija za medije, ali nadamo se i dobre košarke.

U narednih nekoliko pasusa bavićemo se isključivo košarkom. Ko ima prednost i ko bi mogao do finala ABA lige.

Kako se približava datum utakmice većina stručnjaka se slaže sa činjenicom da je Crvena zvezda bila konstantnija tokom čitave sezone te su iz tog razloga blagi favoriti u odnosu na Partizan.

To je u potpunosti tačno. Crvena zvezda je ekipa koja je najviše pokazala tokom čitave sezone. Padali su rekordi jedan za drugim. Prvo najbolji start u istoriji sa 12 pobeda u nizu, a potom je pao i rekord Partizana sa 16 pobeda u nizu. Zvezda je na kraju ligaški deo okončala sa dva poraza.

Ova činjenica može da ohrabri navijače crveno-belih. Svaki put kada je neko ligaški deo završio sa dva poraza, na kraju je bio i šampion.  Ali… Nije uvek prvoplasirani na kraju i uzimao zlatno prstenje. Češće je bilo obrnuto! U šest od 13 sezona, najbolji na kraju ligaškog dela bio je šampion, sedam puta titulu su uzimali klubovi iz drugog plana.

 

Kao što smo naglasili Zvezda ulazi u seriju kao blagi favorit. Trener Radonjić savakako ima igrački kvalitet da osvoji titulu ove godine. Dva imena se postavljaju kao centralne figure. Markus Vilijams i Boban Marjanović.

Visoki centar Zvezde je doživeo pravu renesansu. Ove sezone je dominirao od samog starta. Statistika je nešto impresivnija u Evroligi, ali to je samo zbog činjenice da je u finišu sezone dosta odmarao u regionalnoj ligi.

Vilijams sa druge strane je počeo sezonu na maestralan način. Važio je za ubedljivo najboljeg plejmejkera lige u jednom momentu, ali kako je sezona odmicala, bilo je očigledno da njegova forma pada.

Ipak, drugi igrači su uspeli da uskoče u prvi plan. Pre svega Nikola Kalinić. Reprezentativac Srbije nastavlja da napreduje u svim aspektima igre i pokazao se kao veliko pojačanje za Zvezdu ove sezone, a pamtiće se njegov koš za pobedu u Podgorici. Pored njega tu su Blažič i Dženkins. Slovenac je tradicionalno raspoložen protiv Partizana, dok je Dženkins u usponu posle lošeg strarta sezone.

Crveno-beli na raspolaganju imaju i solidnu zamenu u reketu u vidu Maika Cirbesa koji je takođe očigledno igrao sve bolje i bolje od kako je sezona odmicala, a ne treba zaboraviti ni mladog kapitena Luku Mitrovića koji je imao nekoliko briljantnih partija, ali je bilo oscilacija. Isti slučaj je i sa Nemanjom Dangubićem, dok je Branko Lazić imao dosta problema sa povredama kao i Stefan Jović.

 

Kada se sve uzme u obzir Zvezda je napravila izvanredan tim koji se zasniva na izuzetno agresivnoj odbrani koja je donela veliki broj pobeda ove sezone. Ono što je bio problem u pojedinim momentima je šut sa distance.

Upravo je tako Partizan i pobedio u prethodnom derbiju. Puštali su spoljne igrače Zvezde da šutiraju, dok je fokus bio na zatvaranju Bobana Marjanovića. Što je dalo uspeha na toj utakmici. Ipak treba istaći da je Zvezda slavila dva puta ove sezone protiv Partizana.

Što se tiče crno-belih, oni imaju tradiciju. Partzan je godinama u nazad najdominantnija sila na ovim prostorima što se košarke tiče. Trofeji su uvek stizali u Humsku, međutim čini se da slavni tim nikada nije bio u većim finansijskim problemima nego ove sezone koja je obeležena i brojnim skandalima koji nisu sinonim za Partizan.

Prvo je tim sastavljen dok je račun bio pod blokadom. Kada se to prebrodilo, počeli su da se nižu slabi rezultati. Već pomenutim pojačanjima je prebrođena i ta kriza, a onda je usledio prvi veliki šok. Odlazak Đorđa Gagića. Partizan je odmah reagovao dovođenjem Bože Đumića, ali niko nije mogao da predvidi ono što će se desiti nekoliko dana pred duel u Podgorici.

U košarkaškim krugovima je prostrujala informacija o velikom sukobu Saše Pavlovića i Duška Vujoševića. Iskusni Pavlović je bio na korak od odlaska iz Partizana, ali na intervenciju predsednika Danilovića to je sprečeno.

Kako sada stvari stoje, čini se da je i ta kriza prebrođena pa Partizan u punom sastavu čeka ključne dule.

 

Određene brojke svakako idu na stranu Partizana, pre svega trenera Duška Vujoševića. Od kada je postao trener samo je dva puta u karijeri u domaćim takmičenjima izgubio seriju plej-of mečeva na tri dobijene utakmice. Sve posle toga je pobeđivao ili je eventualno gubio, ali na dve dobijene utakmice.

Prvi put Vujošević je poražen  daleke 1990/91, kad je predvodio Partizan protiv Jugoplastike, aktuelnog šampiona Evrope. Tad su Splićani u tri meča glatko dobili Partizan i postali šampioni SFRJ.

Već sledeće godine Vujošević je vodio Crvenu zvezdu i doveo je do finala plej-ofa u kojem je igrao protiv Partizana, na čijoj klupi je sedeo Željko Obradović. Tu seriju je Vujošević izgubio sa 3:0 i to od svog voljenog tima.

Od svog trećeg povratka u Partizan u sezoni 2001/02. Duško Vujošević ne zna za poraz u plej-of seriji, bilo da su igralo na dve ili na tri utakmice.

Te 2002. godine je srušio Budućnost u finalu, iako je bio drugoplasiran u regularnom delu, a onda su redom padali FMP 2003, Hemofarm 2004. i 2005, koji je imao prednost domaćeg terena, Crvena zvezda 2006, 2007, Hemofarm 2008, pa opet Crvena zvezda od  2009, Hemofarm 2010. i 2011 i konačno Zvezda od 2012. sve do 2014.

 

Što se tiče igračkog kadra, treba apostrofirati dva imena. Aleksadra Pavlovića i Milana Mačvana. Pojedinci sa najviše kvaliteta koji će uspevati sebi da ostvare prednost. Crno-beli velike nade polažu u Nikolu Milutinova koji se odlično snašao nakon odlaska Gagića, a tu je i iskusni Milenko Tepić, kao i enegrija tima – kapiten Dragan Milosavljević. Pozitivna iznenađenja mogu da budu Edo Murić i Mihajlo Andrić, dok je „x faktor“ u seriji novopridošli Džoš Akojon. On je na nekoliko utakmica pokazao da poseduje izuzetni napadački potencijal, ali ostaje da se vidi kako će to izgledati protiv Zvezde.

Ono što je sasvim sigurno očekuju nas izuzetno tvrde utakmice za dosta borbe. Nadamo se da incidenata ove godine neće biti, a neka najbolji na parketu pobedi. Ono što svakako ne bi bilo izenađenje je da polufinalnu seriju odluči peta utakmica.