Kosovo na vratima FIBA

Košarkaška asocijacija samozvane države Kosovo, posle nedavnog sastanka u Ženevi, na putu da postane član međunarodne organizacije.

Kada prođe fudbalsko- politička burgija, zašto ne bi i ona pod obručima. Nije teško pogoditi da je reč o pritiscima basket asocijacije samozvane države Kosova u pokušaju da dobije status legalnog člana Međunarodne košarkaške federacije. Podsećanja radi, nedavno je FIFA dozvolila fudbalskoj reprezentaciji Kosova odigravanje prijateljskih mečeva bez državnih simbola (himna i zastava).

Tako je na oficijelnom sajtu takozvanog KSK nedavno osvanula informacija o susretu na „najvišem nivou” kosovskih i predstavnika FIBA, u Ženevi, na kojem se pričalo o razvoju ovog sporta na Kosovu, podršci međunarodnih organa u cilju strategije, ali i o najvažnijoj temi- prijemu tamošnjeg saveza u svetsku basket familiju! Tako važna diskusija je obavljena na osnovu pripremljenih dokumenata KS Kosova, koji navodno ispunjavaju legalne uslove za članstvo u FIBA.

– Trenutno prezentirani košarkaški nivo, struktura i organizacioni deo nisu problem za eventualni prijem već kako ubediti čelnike FIBA u političko priznavanje Kosova- podvukao je Lubomir Kotleba, sportski direktor FIBA, kako prenosi sajt kosovskog saveza.

Deleći komplimene košarkaškoj delegaciji sa Kosova, tokom nedavnog sastanka, Kotleba je naglasio da tamošnju organizaciju ubraja „među 50- 60 zemalja sa najrzavijenijim košarkaškim sportom”. Sportski direktor je pohvalio i visok organizacioni nivo dva kosovska tima u Balkanskoj ligi.

Direktor pravne kancelarije FIBA, Bendžamin Koen, informisao je goste sa Kosova o oficijelnim „koracima” na putu do punopravnog članstva u FIBA, dok su oni zamolili da kada „dođe na red njihov problem” budi prisutni radi argumentacije.

U međuvremenu, kosovski savez je zatražio pomoć FIBA na nekoliko polja, od generalne strategije razvoja, preko rada sa mladima, edukovanja sudijkog i trenerskog kadra kroz seminare, kampove, klinike, ali i usaglašavanje lokalnih propisa sa međunarodnim normama. Dogovoreno je i učešće kosovskih sudija i trenera u trenažne centre pod jurisdikcijom FIBA.