KRAJ: Crveno-beli imaju dobar rezultat pred revanš u Beogradu, Budiveljnik – Zvezda 82:79

Košarkaši Crvene zvezde Telekom u Kaunasu su pretrpeli poraz od ukrajinskog Budiveljnika rezultatom 82:79 (22:16, 19:23, 25:19, 16:21) u prvom meču četvrtfinala Evrokupa.

Zvezda je tokom susreta bila u minusu i 11 poena, nisu crveno-beli bili koncentrisani tokom najvećeg dela meča, ali na kraju su ostvarili povoljan rezultat.

Na kraju, najefikasniji u Crvenoj zvezdi bio je Raško Katić sa 20 poena i 3 skoka, dok je Demarkus Nelson upisao 16 poena, 5 skokova i 7 asistencija.

Budiveljnik je predvodio Strelnieks sa 20 poena, a 16 je postigao Blejk Ejhern.

Revanš meč se igra naredne srede u Beogradu, a pobednik ovog dvomeča u polufinalu će igrati sa boljim iz okršaja Uniksa i Ankare.

1. četvrtina – 22:16; Strelnijeks devet poena

De Huan Samers postiže prve poene za Budiveljnik na meču, nakon greške Simonovića u odbrani. Na drugoj strani Katić promašuje, ali u narednom napadu Nelson proigrava Radenovića koji lako polaže za 2:2. Nelson i sam pogađa sa distance za Zvezdinu prednost. Nakon poena Ukrajinaca, Radenović nanovo trese mrežicu – 4:6. Usledila je minijatura Strelnijeksa. Najpre je pogodio na drugi obruč uz dodatno bacanje, da bi potom na školski način odradio ulazak na koš – 9:6.

U šestom minutu igra se znatno ubrzala, što je više značilo Budiveljniku koji je poveo sa 13:10. Crveno-beli su zahvaljujući Radenoviću vratili prednost, a uslovni domaćin do najubedljivije prednosti je došao u devetom minutu – 18:14. Usledio je period nešto brže igre obe ekipe, ali to nije poboljšalo kvalitet utakmice. Strelnijeks je devetim poenom na meču postavio konačan rezultat četvrtine – 22:16.

2. četvrtina – 19:23; Katićevih 16 poena za poluvreme

Blažič poenima sa distance otvara drugu deonicu i smanjuje zaostatak Zvezde. Ejhern koristi blok i pogađa. Dženkins lako polaže nakon slaloma kroz odbranu domaćih, ali Ejhern pogađa trojku za vođstvo Budiveljnika 27:20. Stegnutost košarkaša sa Malog Kalemegdana vidi se na svakom koraku. Šutevi su nesigurni, a odbrana ne tako čvrsta. Nova trojka Ejherna donosi Ukrajincima 30:22.

Neverovatno! Za šest minuta gosti su postigli samo šest poena. Konačno trojka za Crvenu zvezdu! Pogodio je kapiten Marko Simonović – 32:27. Ali džaba, Ukrajinci su u jednom napadu postigli pet poena i došli do dvocifrene prednosti – 37:27. Dva brza poena crveno-belih donose beogradskom timu minus 6.

Jedini raspoložen kod Zvezde je Katić sa 12 poena. Nelson, a potom i sjajni Katić smanjili su rezultat na 41:37. Na dve sekunde pre kraja poluvremena Katić je postavio konačnih 41:39.

3. četvrtina – 25:19; Veoma loša deonica Beograđana

Gde Raško stade, tu Raško nastavi. Sa dva pogođena slobodna bacanja posle dugo vremena doneo je Zvezdi izjednačenje – 41:41. Ali eto, dve loše odbrane beogradskog tima iskoristio je ukrajinski tim. Ijao, kakvo zakucavanje Radenovića! Ivan ”Grozni” je ubacio loptu kroz obruč preko protivnika. Isti igrač asistirao je Katiću za 48:45. Zvezdi je konačno proradiio šut za tri poena, pogodili su Lazić i Dragićević – 52:51. Mogao je gostujući tim da totalno preokrene rezultat, ali su im napadi bili bili jalovi, a šutevi neprecizni. Toje budiveljnik iskoristio i sa dve brze trojke vratio prednost – 58:51.

Zvezdina odbrana je u rasulu. Protivnik Beograđana postiže lagane poene, a igrači ukrajinskog tima često bivaju faulirani. To je dovelo i do prednosti koja je ubedljiva – 66:55. Sa druge strane, Zvezda je promašila šest zicera za redom. Dakle, i napad škripi. Onaj kome to posao nije, Branko Lazić, ponovo je pogodio za tri poena – 66:58. To je i rezultat nakon 30 minuta.

4. četvrtina – 16:21; Poraz Zvezde u Litvaniji od Ukrajinaca

Kada god crveno-beli dobiju šansu da se priključe, oni tu šansu ne iskoriste. Nekoliko napada nisu iskoristili na početku poslednje deonice, ali ostaje plus 8 za protivnika – 70:62.

I konačno Dženkins! Zvezdin Amerikanac pogodio je trojku, a u sledećem napadu van linije 6,75 precizan je bio i Simonović – 70:68.

Činjenica je da gluposti ruše Crvenu zvezdu. Beogradski tim po ko zna koji put je imao nekoliko prilika da u potpunosti uhvati priključak, ali je serija greški dovela do vođstva uslovnih domaćina – 76:68. Crveno-beli napravili su seriju 5:0 i prišli na minus 3. Poenima Nelsona Zvezda je opet došla do svojih šansi u završnici – 77:75. U poslednjih pola minuta se ušlo u neizvesnu završnicu, rezultat je bio 79:79. Strelnieks je bio fauliran dve sekunde pre kraja pri šutu za tri poena i sva tri puta je bio precizan sa bacanja – 82:79. To je bio i konačan rezultat utakmice.