Kraj privatne Jadranske lige: ABA liga prelazi u ruke klubova

Regionalna liga prelazi u ruke klubova, koji će takmičenjem upravljavati po ugledu na već postojeći sitem viđen u Evrologi. Promene u vlasničkoj strukturi bi trebalo da se završe do žreba za sledeću sezonu koji je zakazan za sredinu jula ove godine. Najavljeno i pokretanje druge ABA lige.

 

Posle sastanka klubova koji nastupaju u jadranskoj ligi i menadžmenta ABA lige/ABA Sidro d.o.o, izdano je zvanično saopštenje koje ovde prenosimo u celosti.

– U cilju unapređivanja ABA lige, podizanju njenog kvaliteta i prilagođavanja potrebama i interesima klubova, na sastanku predstavnika klubova ABA lige sa predstavnicima rukovodstva ABA lige/ABA Sidra d.o.o, održanom 13.4.2015. godine u Beogradu, doneta je odluka da se do 5. maja 2015. godine izradi predlog normativnih akata u cilju transformacije vlasničke i upravljačke strukture ABA lige/ABA Sidra d.o.o. koja će biti razmatrana na Skupštinama.

Dogovorene promene će za posledicu imati dalje unapređenje i modernizaciju ABA lige, u pravcu jačanja pozicije klubova, kao osnovnih nosilaca aktivnosti u ABA ligi.

   

Nova struktura biće napravljena po ugledu na Evroligu, odnosno vlasnička i upravljačka struktura biće u rukama klubova.

Usaglašen je novi koncept ABA lige, a od rukovodstva ABA lige se zahteva da u saradnji sa renomiranom kompanijom „Deloitte” u najkraćem mogućem roku izradi i prezentuje plan transformacije vlasničke i upravljačke strukture. Plan transformacije biće prezentovan na narednom sastanku Skupštine klubova ABA lige koja će biti održan odmah po završetku plej-ofa, odnosno najkasnije do 15. maja.

Takođe, sve promene moraju da budu završene i primenjene do početka sezone 2015/16. odnosno, najkasnije do 15. jula 2015. godine za kada je predviđeno žrebanje za narednu sezonu.

Predstavnici klubova su konstatovali da je ABA liga dala veliki doprinos afirmaciji i podizanju kvaliteta klubova iz celog regiona i košarke uopšte. Kao takva predstavlja apsolutni interes svih klubova.

ABA liga je godinama unazad jedini put za učešće klubova iz regiona u najznačajnijim evropskim takmičenjima što je prioritet i u budućem periodu. Sa ciljem daljeg razvoja i unapređenja košarke u regionu, zaključeno je da što pre treba otvoriti pitanje Druge ABA lige kako bi ona mogla da zaživi u što bližoj budućnosti.

Klubovi ABA lige su uvereni da će nacionalni Savezi podržati transformaciju ABA lige/ABA Sidra d.o.o kako bi sačuvali regionalno takmičenje koje je u zajedničkom interesu košarke u regionu – navodi se u saopštenju koje su potpisali menadžment lige i predstavnici svih klubova.