KRAJ: Van Persijeva tri gola za magičan trijumf Mančestera, prošao i Dortmund

Poznata su poslednja dva tima koja su prošla u 1/4 finale Lige šampiona. To su Mančester junajted i Borusija Dortmund. Četa Dejvida Mojesa porazila je Olimpijakos sa 3:0, a sva tri gola postigao je Van Persi. 'Milioneri' su poraženi od Zenita sa 2:1, ali su prošli dalje.

Mančester unajted je nakon poraza od 0:2 u Atini, uspeo da nadoknadi zaostatak golovima Van Persija u 25. iz penala, 45. i 51. minutu. Ipak, treba istaći da je jedan od najzaslužnijih za prolaz Junajteda bio i golman De Hea koji je u prvom poluvremenu pri rezultatu 1:0 zabeležio dve čudesne intervencije.

U Dortmundu, Zenit je uspeo da savlada vicešampiona Evrope i Nemačke rezultatom 2:1 golovima Hulka u 16. i Rondona u 73. minutu, dok je strelac za domaće bio Kel u 38. minutu. Ipak, Nemci su prošli zahvaljujući pobedi od 4:2 u prvom susretu.

Srpski reprezentativac Miloš Jojić u igru je ušao u 69. minutu i pet minuta kasnije zaradio je žuti karton zbog oštrog starta na Vitsela.

U četvrtfinale su pre Junajteda i Dortmunda prošli Barselona, Real Madrid, Atletiko Madrid, Bajern Minhen, Čelsi i Pari sen Žermen.

Žreb za narednu fazu na programu je u petak u 12 sati.

Borusija Dortmund – Zenit 1:2 (1:1)

Nemci su u prvom meču u Sankt Peterburgu izvojevali ubedljiv trijumf od 4:2 i imaće lakši posao na svom stadionu.

Jirgen Klop se odlučio za sastav: Vajdenfeler, Pišček, Papastopulos, Humels, Šmelcer, Kel, Sahin, Groskrojc, Mkhitarijan, Aubamejang, Levandovski.

Novi trener Zenita Sergej Semak opredelio se za sledećih 11 igrača: Malafeev, Krišito, Lombarts, Hubočan, Anjukov, Šatov, Fejzulin, Vitsel, Hulk, Dani, Keržakov.

Zanimljivo je da srpski reprezentativac Miloš Jojić danas slavi 22. rođendan, ali mu šef nije uručio adekvatan poklon – mesto u startnih jedanaest. Na klupi Zenita našao se Aleksandar Luković.

Neverovatnu priliku imao je Aubamejang u 5. minutu. Ubačenu loptu sa levog krila dočekao je na glavu, ali je sa nekoliko metara neshvatljivo loše šutnuo loptu pored gola.

I kako to biva u fudbalu, usledila je kazna. I to kakva! Hulk je prihvatio loptu na polovini terena, prošao je dvojicu oponenata i levicom je katapultirao loptu u mrežu u 16. minutu sa oko 30 metara – 0:1.

Borusija je nakon primljenog gola preuzela inicijativu, sve vreme je napadala, ali bez ubojite završnice.

I konačno je vicešampion Nemačke u 38. minutu došao do poravnanja. Sebastijan Kel je glavom matirao golmana Zenita za 1:1.

Miloš Jojić ušao je u igru u 69. minutu i od Jirgena Klopa dobio priliku da debituje u Ligi šampiona.

Salomon Rondon je u 73. minutu nanovo doneo prednost Zenitu – 1:2. Njegov udarac glavom Vajdenfeler nije uspeo da odbrani. Da bi ruski tim imao aktivan rezultat za prolazak u četvrtinu finala, potrebno je da postigne još dva gola, i da, naravno, ne primi nijedan. To je realno koliko i to da Voždovac postane šampion Srbije ove sezone.

Mančester Junajted – Olimpijakos 3:0 (2:0)

Nekadašnji prvak Evrope puca po svim šavovima ove sezone. U prvom meču u Atini Olimpijakos je slavio rezultatom 2:0, pa će ”crveni đavoli” večeras imati nikad teži zadatak da preokrenu rezultat. U istoriji Lige šampiona samo su se dva tima plasirala dalje nako što su u prvom meču poraženi sa dva ili više golova razlike. Nemanja Vidić nije u postavi tima iz Mančestera, tj. nije ni među rezervama.

Menadžer Mančester junajteda Dejvid Mojes odlučio se za tim: De Hea, Rafael, Džons, Ferdinand, Evra, Kerik, Gigs, Valensija, Velbek, Runi, Van Persi.

Trener Olimpijakosa Mičel se opredelio za postavu: Roberto, Maniatis, Holebas, Manolas, Marćano, Salino, N’Dinga, Perez, Fuster, Kembel, Domingez.

U prvih sedam minuta nije bilo uzbuđenja na Old trafordu, što ne ide u prilog Mojesovim momcima.

Prvu kakvu-takvu šansu Mančester je stvorio preko Runija. Centrirao je Van Persiju po zemlji sa desne strane, ali je sjajni Holanđanin bio malo kratak.

Veliku priliku Olimpijakos je imao u 15. minutu. Bivši omladinac Junajteda Frejzer Kempbel je sjajno prošao po desnoj strani i poslao povratnu, a tamo je natrčao Peres i šutirao ipak slabo preko gola iz odlične pozicije.

Runi je do sada najaktivniji među domaćim fudbalerima, pogodio je stativu u 18. minutu.

I penal za Mančester u 23. minutu, fauliran je Van Persi nakon prekršaja Holebasa. Isti igrač je prihvatio odgovornost, prihvatio je loptu i ”sa kreča” je doneo prednost domaćinu – 1:0. To mu je drugi gol u Ligi šampiona ove sezone.

Na izmaku 34. minuta šansu za domaće imao je onaj kome to posao nije – Patris Evra. Nakon kornera dočekao je loptu na glavu, a Roberto je krajnjim naporom odbranio taj udarac.

De Hea čuva nadu Junajtedu! Kakve dve intervencije – prvo je Fuster šutirao sa pet metara, a na odbijenu loptu naleteo je Domingez, ali je De Hea novom čudesnom odbranom izbio loptu u korner.

U poslednjem minutu prvog poluvremena Van Persi postigao je gol za vođstvo Mančestera od 2:0. Njegov kolega iz napada, Vejn Runi, sjajno mu je asistirao po zemlji sa desne strane, a Holanđaninu nije bilo teško da sa šest metara zatrese mrežu. Zanimljivo je da je to bio prvi razmenjen pas ove dvojice fudbalera u prvom poluvremenu.

Igrao se 51. minut kada je Old Traford video novu magiju Van Persija. Slobodnjak sa 20 metara je izveo majstorski, a golman Olimpijakosa je samo pogledom ispratio ulazak lopte u mrežu – 3:0.

Junajted prepušta inicijativu Olimpijakosu, koji vezuje dve solidne prilike. Prvo je Peres glavom šutirao pored gola, a potom je Domingez naleteo na jednu odbijenu i sa 16 metara poslao loptu preko prečke.

Nova šansa za Olimpijakos, Holebas se odlično ubacio iz drugog plana i sa desetak metara odlično zahvatio jednu povratnu, ali je De Hea ponovo bio na mestu.

Svesno ili ne, ali momci iz Mančestera su od 60. do 75. minuta prepustili Olimpijakosu dominaciju na terenu. To Grcima ipak nije pomoglo da postignu gol koji bi ih odveo u istorijsko četvrtfinale Lige šampiona.