‘Kralj’ na tronu posle 20 godina: Real Madrid je novi prvak Evrope, u finalu preslišani Grci

Posle punih 20 godina, ekipa Real Madrida je šampion Evrope. Madriđani su na svom parketu odigrali izvanredan fajnal-for i prvi put nakon 1995. godine osvojili toliko čekanu titulu. U finalu je nadigran Olimpijakos rezultatom 78:59 (15:19, 20:9, 18:18, 25:13).

 

Real je odigrao jednu od najboljih utakmica u sezoni. Posle izvanredne napadačke predstave u polufinalu, sada su pokazali svu moć u odbrani. Izabranici Pabla Lasa su u potpunosti zatvorili glavne igrače protivnika što govori i statistika.

Spanulis je okončao duel sa svega tri poena. Najefikasniji u porazu bio je Met Lodžeski sa 17 poena. Dvocifreni su još bili Printezis sa 11, dok je Slukas imao 10.

U pobedničkom sastavu ulogu heroja imao je Džejsi Kerols sa 16 poena za 20 minuta u igri. Po 12 su imali Serio Ljulj i Andres Noćioni.

Olimpijakos je kao protiv CSKA uspeo da nametne svoj ritam na startu utakmice. Agresivnom odbranom sprečili su da se domaća ekipa razigra u napadu. Prednost tim iz Atine donosi Met Ložesdki koji se raspucao i deoneo plus četiri Olimpijakosu, 19:15.

Ipak, Real je ponovo zaigrao izvanredno u drugoj doenici. Došli su do ritma u napadu, dok su u odbrani zaigrali znatno oštrije. Dozvolili su gostima da ubace svega devet poena što je bilo dovoljno za preokret i prednost od 35:28.

Treća deonica je bila kjlučna za titulu Reala. Madriđani su napravili dvocifrenu razliku preko Fernadeza, ali borbeni Olimpijakos se nije predavao. Ponovo su ušli u egal sredinom treće deonice, a onda je usledila ključna serija domaće ekipe. Neočekivani heroj bio je Džejsi Kerol. Ubojiti šuter čitave sezone nije mogao da pronađe formu, a onda je za svega nekoliko inuta izrešetao Olimpijakos trojkama, vratio dvocifrenu razliku posle čega tim iz Atine nije uspeo da se oporavi.

Do kraja meča Real je odigrao izvanredno u odbrani zatvarajući Spanulisa koji nije mogao da ponovi magiju iz polufinala protiv CSKA.

Realu je ovo deveta titula prvaka Evrope u istoriji kluba što je najviše u takmičenja.